Radio 2

Burgemeester De Panne verliest burgemeesterssjerp: "We moeten dit nu achterlaten, voorlopig toch"

De gemeenteraad van De Panne heeft gisterenavond een constructieve motie van wantrouwen goedgekeurd. Daarmee verliest de burgemeester van De Panne, Bram Degrieck (het Plan B),  zijn burgemeesterschap. Na een tumultueuze gemeenteraad werd een nieuw schepencollege aangesteld. De nieuwe burgemeester van De Panne is Ann Vanheste (Vooruit).

Vorige week nog kondigden N-VA-schepen Cindy Verbrugge en oud-burgemeester Ann Vanheste een nieuwe coalitie aan tussen N-VA en Lijst Burgemeester, een lokale partij met leden van Vooruit en CD&V. De beide partijen vonden dat de gemeente onbestuurbaar was geworden. Daarom werd een extra gemeenteraad ingepland. 

Op die gemeenteraad werd de motie van wantrouwen na heel wat tumult en een tweetal schorsingen uiteindelijk gestemd. Daarmee moest het huidige college aftreden. Een nieuw schepencollege werd aangesteld en ook burgemeester Degrieck gaf zijn sjerp door. Ann Vanheste neemt zijn rol als burgemeester over.

"We want Bram"

Buiten "De Boare", de zaal waar de gemeenteraad plaats vond, waren een 250-tal inwoners samengekomen om de gemeenteraad te volgen op een groot scherm. Het bleken vooral aanhangers van gewezen burgemeester Degrieck. Na afloop scandeerden ze: "We want Bram".  "Dat was niet zo leuk voor ons", bekent Ann Vanheste. "Maar we zijn vastberaden. We zullen doorgaan en ervoor zorgen dat De Panne goed beheerd wordt."

Mijn hart bloedt. We hebben zo hard gewerkt en moeten dit nu achterlaten, voor even toch.

Gewezen burgemeester Bram Degrieck

Degrieck reageerde uiteraard diep teleurgesteld, maar is niet van plan om het burgemeesterschap van Vanheste zo maar te aanvaarden.  "We zijn buitgengesjot", zei hij na de gemeenteraad. "Mijn hart bloedt voor De Panne, voor onze medewerkers, maar ook voor mijn collega's ...  We hebben allemaal heel hard gewerkt en  moeten dit nu achterlaten, voor even toch. Er ligt nog veel werk op de plank."

De bedoeling van Degrieck is om de aanstelling van de nieuwe burgemeester aan te vechten voor de Raad van State en de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Want Degrieck is er van overtuigd dat de manier waarop de motie ontvankelijk is verklaard onwettig is. In afwachting van een uitspraak blijft Ann Vanheste sowieso burgemeester.

Meest gelezen