©  AFP

Biden: “We zullen deadline van 31 augustus halen”, België krijgt tot vrijdag voor evacuaties

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdagavond de wereld toegesproken en geprobeerd om zijn volk gerust te stellen: zijn diplomatmanschappen zijn op schema om tegen 31 augustus iedereen het land Afghanistan uit te krijgen die daar recht op heeft. België en de andere coalitiepartners krijgen tot vrijdag de tijd voor hun evacuatiemissies.

Volgens de Amerikaanse president zal de deadline van 31 augustus gehaald worden. “Het kan ook sneller, maar het zal ervan afhangen of de taliban meewerken en de toegang tot de luchthaven ordentelijk regelen”, zei Biden in het Witte Huis. Toch vroeg hij ook aan het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken om een “aangepaste regeling” op te stellen voor als het toch niet op tijd lukt.

LEES OOK: Taliban dreigen met consequenties als Amerikanen langer blijven: “Maar Biden kan niet anders”

Biden tijdens zijn toespraak. ©  EPA-EFE

“Maar daarbij hou ik de stijgende risico’s in het achterhoofd: er zijn echte en belangrijke uitdagingen. Hoe langer we blijven, hoe groter de risico’s. Bijvoorbeeld op een aanslag door de terreurorganisatie ISIS-K, die trouwens ook een gezworen vijand van de taliban is. Elke dag dat we langer blijven is een dag dat we levens riskeren.” De lokale sectie van IS in Afghanistan zou volgens Biden de luchthaven viseren, en de Amerikaanse troepen, hun bondgenoten en onschuldige burgers willen aanvallen.

België moet zich haasten

De voorbije dagen is in verschillende landen ongerustheid ontstaan of de deadline van 31 augustus wel haalbaar is. De toegang tot de luchthaven verloopt nog altijd moeizaam, en België besloot daarom om bussen in te zetten die stiekem van Kaboel naar de luchthaven reden.

De Belgische evacuatiemissie Red Kite moet vrijdag al afgerond zijn. De Amerikanen hebben namelijk duidelijk gemaakt dat de coalitiepartners in Afghanistan maar tot 27 augustus krijgen voor hun evacuaties, zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) woensdag in De Tijd en L’Echo.

“Alles samen hebben we al meer dan 1.147 mensen geëvacueerd”, zegt minister Dedonder. De volgende dagen staan nog meer vluchten met de drie Bel­gische C-130’s op het programma. De klok tikt, want de Amerikanen gaan niet in op de vraag van de coalitiepartners om de deadline van 31 augustus los te laten. Integendeel, ze hebben volgens Dedonder laten verstaan dat de coalitiepartners tijd hebben tot eind deze week om evacuatieopdrachten vanop de luchthaven van Kaboel uit te voeren. “Daarna kunnen de gates dichtgaan”, zegt de minister.

De Amerikanen willen na 27 augustus de luchthaven zelf gebruiken om nog voor 31 augustus hun mensen en al hun militair materiaal weg te krijgen uit Kaboel. Voor de coalitiepartners, zoals België, dreigt het er volgens De Tijd op neer te komen dat niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt geëvacueerd kan worden. Dedonder laat verstaan dat België samen met de coalitiepartners “alle opties” bekijkt nu het duidelijk is dat ze slechts tot vrijdag hebben om evacuaties vanop de lucht­haven van Kaboel te organiseren.

Taliban hameren op deadline

De taliban houden vast aan de deadline: 31 augustus is “een rode lijn”, maakte een woordvoerder duidelijk. “Langer blijven betekent de bezetting rekken. Dan zouden er gevolgen zijn.” De taliban lieten ook verstaan dat ze niet opgezet zijn met de initiatieven om ook Afghaanse tolken en mensenrechtenactivisten te evacueren. “De taliban hebben stappen gezet om te voorkomen dat we onze mensen buiten krijgen”, zei Biden in zijn toespraak, “maar we hebben met de G7 afgesproken dat we samen sterk zullen staan in onze benadering van de taliban.”

De zeven rijke industrielanden spraken af om de toekomstige Afghaanse regering alleen te erkennen als de taliban nu meewerken en de internationale regels respecteren. “Afghanistan mag niet opnieuw een basis worden voor terrorisme. We gaan hen niet op hun woord geloven, maar op hun acties afrekenen.”

LEES OOK: Europese Unie vraagt VS om luchthaven Kaboel “zo lang als nodig” te beveiligen

 (kba, adb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER