Foto Luc van der Hoeven

Oprichter Belgische fanclub The Rolling Stones over overlijden Charlie Watts: "Voor mij is er maar 'One Charlie'"

Het overlijden van drummer Charlie Watts, van The Rolling Stones, is voor de voorzitter en oprichter van de enige Belgische fanclub, met naam "Sticky Fingers Fanclub Belgium", een schok. Luc van der Hoeven uit Denderleeuw: "Toch geloof dat ik de groep zal blijven bestaan."

"Emoties. Schok. Teleurstelling. Verwondering. Alles wat je kan bedenken", zegt Luc van der Hoeven geëmotioneerd over hoe hij het nieuws van het overlijden van drummer Charlie Watts ervaart. Hij is erg aangedaan: "Wij, de fans, dachten dat hij niet meer mee ging op tournee omwille van covid. Maar er was duidelijk meer aan de hand. Wij waren niet op de hoogte en dan komt dit nieuws nog harder aan."

Beluister het interview met Luc van der Hoeven

Fan sinds 14 jaar

Van der Hoeven is al fan van The Rolling Stones sinds hij 14 jaar was en heeft de groep 158 keer zien optreden. Hoe belangrijk Charlie Watts was voor de groep, kan van der Hoeven beamen: "Keith zei altijd: 'Charlie is the glue of the band'. Dat merkte je ook op het podium. Hij hield twee uur lang de groep samen. Iedereen had steeds oogcontact met Charlie."

Charlie Watts was weinig spraakzaam, bescheiden maar vriendelijk
Luc van der Hoeven, voorzitter en oprichter van de Belgische fanclub van The Rolling Stones

Van der Hoeven heeft de drummer zelf een aantal keren ontmoet: "Drie keer. Hij was een heel ingetogen man. Hij was weinig spraakzaam, bescheiden maar vriendelijk. Hij was ook altijd piekfijn gekleed."

Foto hieronder is de handtekening van Charlie Watts die van der Hoeven kon bemachtigen.

"Het begon met 'Satisfaction' en 'Angie'"

Hoe je al zo lang fan kan zijn van een groep, en de muzikanten, gebeurt soms heel toevallig: "Dat is begonnen door een paar platen die in huis rondslingerden. Daar lag 'Satisfaction' en 'Angie' tussen. Toen kreeg ik van een maat, die in het leger zat, een cassette met' The Greatest Hits' en het spel zat op de wagen."

Ik heb boekjes zoals de Joepie aangeschreven om te melden dat ik een fanclub ging oprichten
Luc van der Hoeven, voorzitter en oprichter van de Belgische fanclub van The Rolling Stones

Zijn gedrevenheid en trouw aan de band groeiden, en van der Hoeven heeft gedurende de jaren zelfs contacten gelegd met verschillende actoren binnen de muziekwereld. Ook in een tijd toen er nog geen internet was: "Ik moest iets doen met mijn kennis, en met alle informatie die ik had van mensen uit het buitenland."

"Ik heb toen allerbei boekjes in binnen -en buitenland aangeschreven met de aankondiging dat er een fanclub ging opgericht worden." Die club, met naam "Sticky Fingers Fanclub Belgium", breidde snel uit: "We hebben meer dan 400 actieve mensen waar ik regelmatig via telefoon en sociale media contact mee heb." 

Einde The Rolling Stones?

Of het overlijden van drummer Charlie Watts een einde kan betekenen van de groep, heeft van der Hoeven zijn eigen idee: "Ze zijn in de jaren 60 Brian Jones verloren. Toen was Mick Taylor er gekomen, maar die heeft het na 5 jaar voor bekeken gehouden. In 1994 is Bill Wyman ook opgestapt. Maar de Stones zijn altijd blijven bestaan. Het is zo een machine en een financieel gedoe dat ik denk dat ze gewoon blijven verdergaan."

Hieronder de persoonlijke drumsticks van Charlie Watts, in het bezit van van der Hoeven.

Hij gaat in het voorjaar van 2022 iets organiseren om de man te eren: "Nu is het nog te vroeg door corona, maar dan gaan we er nog eens tegenaan gaan. We zullen hem nooit vergeten en steeds blijven eren. Voor mij is er maar One Charlie."

Hieronder een foto van een boekje dat door Charlie Watts zelf werd getekend en ontworpen, uit de CD Box "From one Charlie". Dat was een solo project dat hij heeft opgedragen aan Charlie Parker, een van de grote idolen van de man.

Eerbetoon

Luc van der Hoeven schreef ook nog een emotioneel eerbetoon aan Charlie Watts: 

"Ik ben geweldig aangedaan door het overlijden van Charlie. Het leek gisteren wel of ze mijn adem hadden afgesneden en dat er een dicht familielid was overleden. Langzaam aan word je vergroeid met deze band en voelt het aan als een echte familie. Helaas is het leven voor iedereen gelijk en zijn dit dingen waar je niet aan denkt, maar dat ze toch gebeuren." 

Ze leken wel onsterfelijk, de Stones, maar de dood heeft er alweer eentje te pakken
Luc van der Hoeven, voorzitter en oprichter van de Belgische fanclub van The Rolling Stones

"Ze leken wel onsterfelijk, de Stones, maar de dood heeft er alweer eentje te pakken. Toch ben ik zeer dankbaar voor wat hij ons heeft gebracht. Zijn verschijning was altijd een prettig gebeuren en god, wat hebben we genoten van zijn performances met de band." 

Meest gelezen