Albert Bourla. ©  BELGA

Pfizer-baas: “Waarschijnlijk komt er coronavariant die tegen vaccin bestand is”

De kans is groot dat er op een dag een Covid-variant ontstaat waartegen het vaccin niet bestand is. Die boodschap brengt Pfizer-topman Albert Bourla in een interview met de Amerikaanse zender Fox News.

“Elke keer er een variant opduikt in de wereld, gaan onze wetenschappers ermee aan de slag”, zegt hij. “Ze onderzoeken het om te kijken of de variant de bescherming van het vaccin kan ontlopen. We hebben er zo nog geen gevonden, maar we denken dat het waarschijnlijk is dat er op een dag één komt. Van zodra het zover is, zullen we 95 dagen nodig hebben om een vaccin te ontwikkelen dat specifiek op die variant is gericht.”

LEES OOK: Het ‘coronamedicijn’ dat je maar beter niet gebruikt: “Je bent geen paard of koe. Stop ermee!”

“Zekerheid”

Ook Steven Van Gucht, viroloog van Sciensano, voorspelt dat de deltavariant binnenkort plaats zal ruimen voor een nieuwe – “dat is een zekerheid, het is de normale gang van zaken”. Die variant zal mogelijk beter ontsnappen aan de opgebouwde immuniteit, maar een horrorscenario is onwaarschijnlijk. “Zo’n virus bereikt een plafond”, zegt Van Gucht. “Vergelijk het met topsport: een Olympische hoogspringer heeft de optimale vorm en kan niet veel verbeteren. Het gaat om centimeters. Met de deltavariant zit het coronavirus aan de top van zijn kunnen.”

Virologen zeggen het al langer: hoe sneller er veel mensen gevaccineerd zijn, hoe minder kans het virus heeft om nog te muteren. Op dit moment test Pfizer het vaccin op kinderen van 5 tot 11 jaar – de resultaten worden in september verwacht. “Nadien beginnen we met kinderen onder 5 jaar”, zegt Bourla.

Bourla gaf het interview naar aanleiding van de definitieve goedkeuring van het vaccin in de Verenigde Staten. Tot nu toe werkten de VS met een “noodgoedkeuring”, maar in Europa was het vaccin wel al definitief goedgekeurd.

LEES OOK:  Terug naar ‘het normale leven’? Dit zijn de belangrijkste hindernissen die we daarvoor nog moeten nemen

(kba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER