Coronablog: Brussel kleurt donkerrood op Europese coronakaart, Vlaanderen blijft oranje, Sportpaleis opent op 18/9

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames daalt voor het eerst, maar het gemiddelde aantal overlijdens neemt nu toe. Gemiddeld worden nu 58 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen en overlijden 6 mensen per dag. Dat blijkt uit de cijfers van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano. Volg de belangrijkste updates in deze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Brussel kleurt donkerrood op Europese coronakaart, Vlaanderen blijft oranje

Op de Europese coronakaart die het Europese gezondheidsinstituut ECDC elke donderdag aanpast, kleurt het Brussels Gewest vandaag donkerrood. Brussel behoort met die kleurcode tot de weinige regio’s in Europa waar er de afgelopen twee weken meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners waren.  

Enkel een paar zuidelijke regio’s in Frankrijk (plus Corsica), enkele Griekse eilanden (waaronder Kreta), Cyprus en delen van het Ierse eiland hebben dezelfde kleurcode als Brussel.

In Spanje, waar vorige week nog een aantal regio’s donkerrood kleurden, is de situatie verbeterd.

Verder valt op dat grote delen van Duitsland nu rood kleuren, net als Wallonië dat ook vorige week al rood was. 

Vlaanderen blijft ingekleurd als oranje. Het aantal besmettingen bedraagt er er iets minder dan 200 per 100.000 inwoners. 

Antwerps Sportpaleis heropent op 18 september

Na de Lotto Arena het voorbije weekend zal binnenkort ook het aanpalende Sportpaleis weer de deuren openen nu de coronamaatregelen dat mogelijk maken. De grootste concertzaal van ons land zal vanaf 18 september zowel evenementen met beperkte capaciteit en mondmaskerplicht huisvesten als Covid Safe evenementen waar een mondmasker of afstand houden niet nodig is. De organisatoren van de evenementen beslissen daar telkens zelf over, stelt de Sportpaleis Group.

Het heropeningsevenement van het Sportpaleis op zaterdag 18 september wordt hardstyleconcept "Reverze 2021, Wake of the Warrior". Bezoekers zullen over een Covid Safe Ticket moeten beschikken. Ook een week later bij "Moose Bar XXL" zal de Covid Safe procedure worden gevolgd, net als bij de twee geplande concerten van Elton John in oktober.

"De nieuwe fase in het verder versoepelen van de coronamaatregelen is voor onze sector en voor onze zalen van enorm belang", vindt Jan Van Esbroeck, CEO van de Sportpaleis Group. "Hiermee is de crisissituatie nog niet helemaal van de baan, maar het is een belangrijke stap naar het herstel van onze sector. Wij zijn uitermate verheugd dat we ons publiek opnieuw in het Sportpaleis mogen ontvangen. Het laatste evenement voor de coronacrisis was een Reverze party. Het is dan ook erg symbolisch dat ook het eerste evenement na de crisis opnieuw een (uitgestelde) Reverze party zal zijn."

Het Sportpaleis stelt dat ticketkopers steeds per mail op de hoogte worden gebracht van welke scenario werd gekozen - Covid Safe of niet - en wat dan de concrete instructies zijn. "Het is de verantwoordelijkheid van de bezoeker om zich naar deze  regelgeving te conformeren", klinkt het nog. "De Sportpaleis Group kan om logistieke redenen in geen van haar zalen een testmogelijkheid voorzien."

Wallonië herorganiseert vaccinatiecampagne nu bijna 80 procent van de bevolking gevaccineerd is

De Waalse regering herorganiseert haar vaccinatiecampagne, nu 78% van de bevolking volledig gevaccineerd is tegen het coronavirus. Het aantal vaccinatiecentra wordt van 40 tot 16 teruggebracht, maar vaccinatiebussen zullen het gewest doorkruisen. 

Huisartsen kunnen voortaan ook in hun praktijk vaccineren, kondigde Waals minister van Gezondheid Christie Morreale donderdag op een persconferentie aan.

Om de 18- tot 35-jarigen - de leeftijdscategorie waar de vaccinatie het minste succes kent - beter te bereiken, worden vaccinatieantennes geopend op de universitaire campussen van Louvain-la-Neuve, Luik en Namen. Vaccinatiebussen zullen ook langsgaan bij de verschillende Waalse hogescholen. Daarnaast zijn er contacten om in Wallonië ook in grote bedrijven en scholen te vaccineren. 

Vanaf volgende maand kunnen de 150.000 mensen met een verzwakt immuunsysteem in Wallonië ook een derde prik krijgen in het ziekenhuis, een vaccinatiecentrum of bij de huisarts. De Waalse regering hoopt die operatie tegen midden oktober te kunnen afronden.

Blik op de cijfers: Ziekenhuisopnames dalen, overlijdens nemen nu toe

  • Eergisteren, dinsdag 24 augustus (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn) hadden 8.378.601 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 85 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 72,7 procent. 7.967.063 van hen zijn volledig gevaccineerd, 82,8 procent van alle volwassenen en 69,2 procent van de totale bevolking.
  • In Vlaanderen zijn 5 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 89 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 78 en 73 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 61 procent.
James Arthur Photography
  • Van 19 tot 25 augustus werden elke dag gemiddeld 58 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 5 procent minder de week ervoor (12 - 18 augustus. Het is de eerste keer dat het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames opnieuw daalt.
  • Gisteren, woensdag 25 augustus, meldden de ziekenhuizen 57 nieuwe opnames (17 minder in vergelijking met dinsdag). 77 patiënten konden het ziekenhuis verlaten (-8 in vergelijking met dinsdag). De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op dinsdag 24 augustus.
  • De ziekenhuizen meldden gisteren een totaal van 625 covidpatiënten in het ziekenhuis (-10 ten opzichte van dinsdag). Op weekbasis is de bezetting gestegen met 6 procent.
  • Gisteren lagen er 179 covidpatiënten op intensieve zorg (+8 ten opzichte van dinsdag), 91 onder hen hebben beademing nodig (-2). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis gestegen met 4%, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gestegen met 10%.
  • In de week van 15 tot en met 22 augustus overleden elke dag gemiddeld 6 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 74 procent meer dan een week eerder (8 - 14 augustus). Het is de eerste keer dat het aantal overlijdens opnieuw toeneemt, in absolute aantallen blijft het wel om heel lage cijfers gaan. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.348 overlijdens geregistreerd.
(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten
  • Tussen 15 en 22 augustus werden per dag gemiddeld 1.967 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 4 procent meer dan de week ervoor (8 - 14 augustus). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.173.108 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 15 en 22 augustus werden dagelijks gemiddeld 43.700 tests afgenomen. Dat aantal is 13 procent minder in vergelijking met de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 15 en 22 augustus (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 4,9 procent (0,7 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat net iets minder dan 5 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,98. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Tweede dosis van Johnson & Johnson-vaccin doet antilichamen tegen het coronavirus 9 keer toenemen

Mensen die 6 tot 8 maanden na een eerste dosis van het Johnson & Johnson-vaccin tegen corona een tweede dosis krijgen, hebben tot 9 keer meer antistoffen in hun bloed dan 28 dagen na de eerste dosis. Dat beweert het bedrijf op basis van de resultaten van een klinische studie, uitgevoerd bij 2.000 mensen.

Hoe meer antistoffen iemand in het bloed heeft, hoe beter hij of zij in principe beschermd zou moeten zijn tegen het virus. Al is het in het geval van het coronavirus nog niet helemaal duidelijk hoeveel antistoffen iemand moet hebben om beschermd te zijn.

Het coronavaccin van Johnson & Johnson wordt bij ons en in Amerika toegediend in slechts één dosis. Maar het bedrijf wil met de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten bekijken of er in de toekomst een tweede dosis moet worden toegediend.

Luchtvaartsector vraagt verlenging van steunmaatregelen

De luchtvaartsector heeft een oproep gedaan om de steunmaatregelen voor de coronacrisis te verlengen. Die steunmaatregelen stoppen normaal gezien volgende week op 30 september. De oproep was gericht naar Hilde Crevits (CD&V), Pierre-Yves Dermagne (PS) en Bernard Clerfayt (Défi), de Vlaamse, federale en Brusselse minister voor Werk.

"De brede luchtvaartsector is nog niet voldoende hersteld van de coronacrisis. De luchthaven draait nog steeds op minder dan de helft van het normale passagiersaantal. Daarom vragen we de steunmaatregelen specifiek voor deze sector te verlengen tot na 30 september", zegt Hans Maertens van werkgeversorganisatie Voka.

Federaal minister van Werk Dermagne kon nog niet zeggen of het systeem van de tijdelijke werkloosheid een verlenging zal krijgen, of dat het enkel voor de luchtvaartsector een mogelijkheid is. Volgende week zou een beslissing volgen.

Japanse ziekenhuizen kunnen coronadruk niet aan

Japanse ziekenhuizen kunnen de aantallen coronapatiënten in het land niet aan. Steeds vaker worden ziekenwagens met mensen die naar de eerste hulp moeten, geweigerd door een ziekenhuis. Wekelijks worden meer dan 3.000 ambulances door meer dan drie ziekenhuizen geweigerd, waardoor het meer dan een half uur duurt voor de patiënten in een ziekenhuis zijn. De helft van die patiënten heeft het coronavirus. Zeker vijf mensen zijn omgekomen omdat ze niet op tijd in het ziekenhuis geraakten.

Een Japanse ambulance in de stad Tokyo
© 2020 SOPA Images

Brussels Gewest gaat vaccineren op bouwwerven

Bouwbedrijven die in Brussel actief zijn, kunnen werknemers laten inenten op het bedrijf of zelfs op de bouwwerf. Het is een van de initiatieven om de vaccinatiegraad in Brussel op te krikken.

Lees meer in het bericht:

Derde vaccindosis voor Franse rusthuisbewoners vanaf 13 september

In Frankrijk kunnen bewoners van rusthuizen vanaf 13 september een derde dosis van het coronavaccin krijgen. Dat heeft de Franse premier Jean Castex bekendgemaakt. Frankrijk zet in op een derde vaccindosis vooral om ouderen en kwetsbaren te beschermen. Met een derde prik "is er acht keer minder kans om besmet te geraken en elf keer minder kans om in het ziekenhuis te belanden", aldus Castex.

New South Wales kondigt versoepelingen aan ondanks sterk stijgende coronacijfers

De Australische deelstaat New South Wales heeft gisteren een recordaantal aan nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Op één dag kwamen er maar liefst 1.039 coronabesmettingen bij. Het virus verspreidt zich snel en breidt uit van de stad Sydney tot in de kleinere steden.

Toch houden de stijgende cijfers en ziekenhuisopnames premier Gladys Berejiklian er niet van om haar versoepelingsplan voort te zetten. Vanaf 10 september zullen enkele lockdownregels versoepelen. Zo zouden kleine groepjes van gevaccineerde mensen opnieuw buiten mogen afspreken. "Dat was de beste optie om de mentale gezondheid en het welzijn van onze bevolking te beschermen en het risico zo klein mogelijk te houden", aldus Berejiklian. 

Meer dan de helft van de 25 miljoen Australiërs zijn momenteel in lockdown. In Sydney duurt die al twee maanden. 

Gladys Berejiklian, de premier van New South Wales
2021 Getty Images

Meest gelezen