Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatie

Pfizer-CEO: ‘Waarschijnlijk komt er een coronavariant die tegen ons vaccin bestand is’

Het coronavaccin van Pfizer.Beeld Wannes Nimmegeers

‘Waarschijnlijk komt er op een dag een coronavariant die tegen ons vaccin bestand is.’ Het is een weinig opbeurende boodschap die Pfizer-CEO Albert Bourla bracht in een interview met Fox News. Maar er is ook goed nieuws, want als die variant er komt kan er binnen de drie maanden een nieuw werkzaam vaccin op de markt zijn.

“Telkens wanneer er een nieuwe variant in de wereld opduikt, onderzoeken onze wetenschappers of ons vaccin nog efficiënt genoeg werkt. Tot nu toe lukt dat prima, maar we denken wel dat er op een dag een variant tussen de mazen van het net zal glippen”, aldus Bourla in het interview.

Gelukkig staat de gepaste afweer nu al op punt. “We werken volgens een bepaald proces. Daardoor kunnen we binnen de 95 dagen een vaccin ontwikkelen dat specifiek op die variant gericht is.”

Net daarom blijft het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Want hoe sneller er veel mensen gevaccineerd zijn, hoe minder kans het virus heeft om nog te muteren. WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus vindt het daarom onverantwoord dat sommige landen nu al aan een boostershot denken. Hij wil zo’n derde prik liever twee maanden uitgesteld zien. “Deel je voorraad eerst met armere landen, zodat zij hun eerste en tweede prik op peil krijgen”, luidt zijn oproep.

▶ Bekijk: Pfizer-CEO Albert Bourla over het vaccin:

Video wordt geladen...