“Goudprijs kan stijgen tot 20.000 dollar als de inflatiedruk aanhoudt”

Briton Hill, hoofd van het investeringsbedrijf Weber Global Management, sluit niet uit dat de goudprijs op lange termijn kan stijgen tot 20.000 dollar per ounce. “Als de inflatiedruk aanhoudt, zie ik de goudprijs gevoelig stijgen”, zei hij in een interview met de financiële nieuwssite Kitco News.

Waarom is dit belangrijk?

Goud blijft het beleggingsinstrument bij uitstek wanneer de inflatie hoge toppen scheert. Het edelmetaal biedt namelijk beschermingen tegen geldontwaarding. De goudprijs doet het dan ook goed bij een hoge inflatie.

Op het moment van dit schrijven schommelt de goudprijs rond 1.790 dollar per ounce. Dat is een stijging ten opzichte van eerder deze maand. Op zondag 8 augustus was de prijs gezakt tot 1.677,9 dollar per ounce. Analisten vreesden toen dat de prijs nog verder kon zakken. Intussen is de prijs gestegen, maar noteert het nog fors onder het niveau van eerder dit jaar. Op het hoogtepunt tijdens de eerste jaarhelft schommelde de goudprijs rond 1.950 dollar.

In een recent rapport liet de Duitse bank Commerzbank weten dat het verwacht dat de goudprijs tegen het einde van dit jaar 1.900 dollar zal bedragen. Dat is een verlaging van een eerdere prognose. Het vorige koersdoel van de bank kwam uit op 2.000 dollar. De bank verwacht wel dat de prijs in 2022 kan stijgen tot 2.000 dollar.

Verdwijnen goudstandaard

Al zijn sommige beleggers net dat beetje enthousiaster over de toekomst van goud. Hill verwacht bijvoorbeeld dat de goudprijs op lange termijn kan stijgen tot 20.000 dollar. Hij baseert zich daarbij op de evolutie van de goudprijs in de jaren 70, toen de link tussen geld en achterliggend goud doorgeknipt werd. Door het verdwijnen van de goudstandaard konden de Verenigde Staten massaal geld bijprinten. Dat leidde toen tot inflatie. Het werd toen snel duidelijk dat goud een goede bescherming biedt tegen geldontwaarding, want de goudprijs steeg destijds.

“Als de huidige inflatiedruk aanhoudt en dit leidt tot stagnatie zullen mensen grijpen naar beleggingen waarmee ze zich kunnen indekken tegen de inflatie. Het zou niet onredelijk zijn te veronderstellen dat we een soortgelijke prijsevolutie als in de jaren zeventig kunnen meemaken”, zei Hill in het interview. “In dat geval kan de prijs stijgen tot 20.000 dollar per ounce.”

Aandelen op lange termijn

Andere beleggers geven dan weer de voorkeur aan aandelen als investering op lange termijn. Een van die beleggers is Jan Longeval, hoofd van de financiële consultant Kounselor. In een interview met De Tijd over goud in het najaar van 2020 zei hij dat niet-productieve activa zoals goud op lange termijn niet op kunnen tegen het mirakel van de samengestelde intresten of de dividenden die obligaties en aandelen elk jaar weer genereren.

“Sinds 1900 bedraagt het reële rendement (na inflatie, red.) van een goudbelegging 0,8 procent per jaar. Voor Amerikaanse aandelen is dat 6,5 procent, terwijl de goudprijs ook nog eens sterker schommelt en dus risicovoller is. Maar goud past wel degelijk in een portefeuille, en ik wil het de plaats teruggeven die het verdient”, zei hij toen.

(am)

Lees ook:

Meer