Direct naar artikelinhoud
NieuwsAfghanistan

Al zeker 85 doden en 160 gewonden na aanslag Kaboel: dit is alles wat we nu weten

Al zeker 85 doden en 160 gewonden na aanslag Kaboel: dit is alles wat we nu weten
Beeld AFP

Bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel is donderdag een aanslag gepleegd. Daarbij zijn zeker 85 doden gevallen, onder wie minstens 13 Amerikaanse militairen. IS heeft de aanslag opgeëist. Aanvankelijk werd er melding gemaakt van twee explosies, maar het Pentagon corrigeert nu heeft het over slechts één zelfmoordterrorist.

Dit is alles wat we nu weten:

Wat is er gebeurd?

Er vonden donderdagmiddag zeker één explosie plaats aan de luchthaven van Kaboel. De ontploffing gebeurde bij Abbey Gate, een van de drie ingangen die gesloten werden na waarschuwingen voor een terroristische dreiging. Vervolgens werd er een tweede explosie gemeld in de buurt van een hotel iets verder, maar het Pentagon corrigeert nu en zegt dat er geen tweede ontploffing plaatsvond.

Donderdagavond laat werd er in Kaboel nog eens een ontploffing gehoord, het zou gaan om een gecontroleerde explosie door Amerikaanse militairen.

(Lees verder onder de kaart.)

Hoeveel slachtoffers zijn er momenteel?

Persagentschap Reuters maakt op basis van een ziekenhuisbron en een taliban-functionaris melding van minstens 79 burgerdoden. Daarnaast vielen er ruim 160 gewonden.

Uit een nieuwe balans van het Pentagon blijkt dat bij de explosie ook 13 Amerikaanse militairen gedood zijn. 18 anderen zijn gewond geraakt. Dat maakt dit een van de dodelijkste incidenten voor de VS-troepen in 20 jaar Afghanistan.

Daarnaast zijn 28 leden van de taliban om het leven gekomen, aldus de taliban-functionaris. 

Lees de analyse

Daags na de aanslag is het puinruimen voor de VS: ‘Dit is een nachtmerrie voor Joe Biden’

Wie zit er achter de aanval?

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. In een door zijn propagandakanaal Amaq verspreid communiqué zegt IS dat één van zijn strijders tot minder dan vijf meter van Amerikaanse soldaten is geraakt en zijn bomgordel tot ontploffing heeft gebracht.

Onder andere de Verenigde Staten hadden al gewaarschuwd voor een terreurdreiging aan de luchthaven. Het gevaar zou volgens Westerse inlichtingendiensten afkomstig zijn van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (IS-K). De IS-K is circa zes jaar geleden in de regio opgedoken en is onder meer in het oosten van Afghanistan actief. De door uiterst bloedige aanslagen beruchte groep claimt dat het banden heeft met andere takken van IS. De groep is herhaaldelijk in gevecht geraakt met de taliban.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt rekening met meer aanslagen bij de luchthaven. “We geloven dat het hun wens is om deze aanvallen voort te zetten en we verwachten dat deze aanvallen zullen doorgaan, wij doen er intussen alles aan om voorbereid te zijn”, zei generaal Frank McKenzie. Hij voegde eraan toe dat hij rekening houdt met raketten die op de luchthaven worden afgevuurd en autobommen. 

Lees ook

Islamitische Staat in Afghanistan: zeer gevreesd, en zeker geen vriend van de taliban

De dreiging was de aanleiding voor België om de evacuatiemissie Red Kite stop te zetten. “Gisteren kregen we informatie daarover via Amerikaanse en andere bronnen”, aldus premier De Croo tijdens een persconferentie donderdagvoormiddag. “Daarnaast is men bezig de toegang af te sluiten en slagen weinig mensen er nog in de luchthaven in te geraken.”

Een gewonde man wordt weggevoerd na de explosies in Kaboel. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.Beeld al

Hoe reageren de taliban?

Volgens PA Media hebben de taliban de aanvallen veroordeeld. Ze voegen er ook nog aan toe dat de explosies gebeurden in een gebied gecontroleerd door Amerikaanse troepen.

Een NAVO-diplomaat roept de taliban op terreurbeweging IS goed in de gaten te houden. Volgens de diplomaat zouden “duizenden gevangenen de afgelopen weken zijn vrijgelaten”, meldt Reuters. De veiligheid in Afghanistan is nu de verantwoordelijkheid van de Taliban, benadrukt de diplomaat.

Hoe reageert Amerikaans president Biden?

Biden heeft na de aanslag gedreigd met represailles tegen de terreurgroep IS-K. “We zullen niet vergeven. We zullen niet vergeten. We zullen jullie opjagen en laten boeten”, zo verklaarde hij donderdag tijdens een persconferentie. De VS zullen “met kracht en precisie” en op het juiste moment reageren, stelde hij nog.

Hij benadrukte ook dat de Amerikanen blijven doorgaan met hun missie om de komende dagen mensen uit Afghanistan te evacueren. “We laten ons niet intimideren”, zo klonk het. De deadline van 31 augustus voor de evacuatiemisse blijft gewoon behouden. Het is in het belang van de taliban dat ze hun samenwerking blijven verlenen voor de evacuaties, ook nadat de Amerikaanse troepen het land verlaten hebben, aldus Biden. 

Biden zei “verontwaardigd en diepbedroefd” te zijn over het verlies van Amerikaanse militairen. Hij noemde de gesneuvelde Amerikaanse soldaten “helden, die een gevaarlijke en onbaatzuchtige missie uitvoerden om de levens van anderen te redden”. 

Dit bericht wordt aangevuld met de laatste ontwikkelingen.

Explosie aan de luchthaven van Kaboel.Beeld rv