©  BELGA

Vijftien gezinnen van medewerkers Defensie geëvacueerd, 79 mensen in totaal

Ons land heeft de voorbije dagen in totaal vijftien Afghaanse gezinnen van medewerkers van het Belgische leger geëvacueerd naar ons land, goed voor 79 mensen in totaal. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) donderdag gezegd in de Kamer.

Wouter van Biezen
Bron: Belga

Naast Belgen en hun gezinnen en medewerkers van internationale organisaties en mensenrechtenorganisaties heeft België de afgelopen dagen in het kader van de evacuatiemissie Red Kite ook medewerkers van Defensie geëvacueerd uit Afghanistan. Het gaat dan om Afghanen die zich de afgelopen twintig jaar voor het Belgische leger in Afghanistan hebben ingezet. Denk aan tolken en fixers, maar ook aan kook- of poetspersoneel.

“Niet in de steek laten”

In totaal heeft België op die manier 79 mensen naar Melsbroek overgebracht. Het gaat om 15 gezinnen, aldus minister van Defensie Ludivine Dedonder. “Wie op basis van zijn betrokkenheid bij het Belgische leger risico loopt (op vervolging door de radicaalislamitische taliban, red.), kwam in aanmerking voor evacuatie, los van de taken die men uitvoerde”, benadrukte de PS-minister. “België heeft deze mensen niet in de steek willen laten.”

In totaal heeft België de afgelopen dagen ruim 1.400 mensen uit Afghanistan weggehaald, van wie er bijna 1.200 al op Melsbroek zijn aangekomen. De repatriëring vanuit het Pakistaanse Islamabad, van waaruit de Belgische luchtbrug met de Afghaanse hoofdstad Kaboel werd georganiseerd, is nog niet afgerond, maar de evacuatie uit Afghanistan zelf is woensdagavond wel stopgezet uit vrees voor een nakende terreuraanslag.

LEES OOK: De Croo over stopzetting evacuaties in Kaboel: “Info gekregen over dreiging van zelfmoordaanslagen”

Intussen zijn er donderdagmiddag twee explosies geweest aan de luchthaven in Kaboel, mogelijk door zelfmoordterroristen. “Als dat bevestigd wordt, dan geeft dat aan dat de informatie waarop we ons gisteren hebben gebaseerd om de evacuatie stop te zetten, helaas klopte”, reageerde premier Alexander De Croo donderdag in de Kamer.

België heeft niet iedereen op de evacuatielijst tijdig uit Kaboel weggekregen. Sommigen zijn niet op de luchthaven van Kaboel geraakt, anderen gingen er bewust niet heen, bijvoorbeeld om familiale redenen, legde minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès donderdag uit. Van 114 mensen was donderdagvoormiddag nog niet duidelijk of ze het land veilig hebben kunnen verlaten, zeker twaalf van hen hebben intussen contact opgenomen met Buitenlandse Zaken.

“Blijven in nauw contact”

Premier De Croo benadrukt dat die mensen niet aan hun lot worden overgelaten. “Maar hoe we dat aanpakken is afhankelijk van de evolutie in de komende dagen. Het is nu moeilijk in te schatten, maar mogelijk zijn er na verloop van tijd weer reizen mogelijk met omringende landen waar wij een ambassade hebben”, zei hij. Wilmès beaamde dat er contact wordt gezocht met de mensen die nog in Afghanistan zijn. “We trachten zo veel mogelijk informatie te verzamelen en in nauw contact met hen te blijven”, klonk het.

LEES OOK: N-VA stelt voor om gerepatrieerde Belgen deels te laten opdraaien voor kosten evacuatie

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER