Britse soldaten helpen burgers en Afghanen die de Britten geholpen hebben evacueren. ©  ISOPIX

Britten lieten lijst met gegevens van Afghaanse medewerkers achter in ambassade

Terwijl gevreesd wordt voor wraakacties van de taliban op Afghanen die westerse landen bijstonden, blijkt in de Britse ambassade van Kaboel een lijst achtergelaten te zijn met contactgegevens van Afghaanse medewerkers. Een journalist van The Times vond die en contacteerde de Britse autoriteiten.

adb
Bron: Times, Guardian

LIVE. Volg hier de laatste ontwikkelingen uit Afghanistan

Journalist Anthony Loyd vond de lijst dinsdag in de Britse ambassade toen hij vergezeld van een talibanpatrouille de verlaten diplomatieke zone in de Afghaanse hoofdstad bezocht.

In de documenten stonden contactgegevens en adressen van drie Afghaanse medewerkers van de ambassade. Loyd vond, terwijl talibanmilitanten toekeken, ook cv’s van vier sollicitanten, waarin sommigen beschreven voor welke andere landen ze eerder werkten. De papieren lagen op de grond en werden blijkbaar vergeten toen de ambassade op 15 augustus verlaten werd.

Telefoontjes naar de nummers op de lijst wezen uit dat sommige Afghaanse medewerkers nog vaststonden buiten de luchthaven. Volgens The Times werden de drie medewerkers en hun families pas geëvacueerd nadat de krant hun gegevens doorgaf aan de Britse overheidsdienst voor Buitenlandse Zaken.

Parlementair onderzoek

Het overheidsdienst geeft de fout toe, maar zegt dat het ambassadepersoneel zijn uiterste best had gedaan om gevoelige informatie te vernietigen toen de ambassade halsoverkop verlaten moest worden. En dat het belangrijkste is dat ze de drie families nu in veiligheid hebben kunnen brengen.

De overheidsdienst is dankbaar dat The Times de gegevens met hen deelde en samenwerkte om de families in veiligheid te brengen, zegt een bron binnen de dienst.

Het lot van minstens twee sollicitanten is wel onduidelijk.

De zaak veroorzaakt ophef omdat al sinds de taliban begonnen op te rukken in Afghanistan, gevreesd wordt voor wraakacties tegen Afghanen die hulp boden aan westerse landen.

Het incident zal alvast onderzocht worden door een Britse parlementaire commissie. Dat meldt de voorzitter van het ‘Foreign Affairs Select Committee’, Tom Tugendhat. Het onderzoek zal zich toespitsen op “de manier waarop de overheidsdienst deze crisis aanpakte”. “Het bewijs komt al binnen”, aldus Tugendhat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer