AFP or licensors

Coronablog: Minder dan 600 patiënten in de ziekenhuizen, overlijdens nemen nog toe

Het totale aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is gedaald tot 597. Daarmee liggen er na een week opnieuw minder dan 600 patiënten in de ziekenhuizen. Het gemiddelde aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft stabiel, het aantal overlijdens stijgt wel. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Blik op de cijfers: Opnieuw minder dan 600 coronapatiënten in het ziekenhuis

  • Eergisteren, donderdag 26 augustus (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn) hadden 8.388.904 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 85,1 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 72,8 procent. 8.004.230 van hen zijn volledig gevaccineerd, 83 procent van alle volwassenen en 69,5 procent van de totale bevolking.
  • In Vlaanderen zijn 5 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 89 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap gaat het om respectievelijk 78 en 73 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 61 procent.
  • Van 21 tot 27 augustus werden elke dag gemiddeld 59 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat aantal blijft stabiel (0 procent) in vergelijking met de week ervoor (14 - 20 augustus). De voorbije twee dagen daalden de gemiddelde ziekenhuisopnames.
  • Gisteren, vrijdag 27 augustus, meldden de ziekenhuizen 58 nieuwe opnames (+ 1 in vergelijking met donderdag). 63 patiënten konden het ziekenhuis verlaten (-12 in vergelijking met donderdag). De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op donderdag 26 augustus.
  • De ziekenhuizen meldden gisteren een totaal van 597 covidpatiënten in het ziekenhuis (-5 ten opzichte van donderdag). Daarmee duikt de totale bezetting na een week opnieuw onder de 600. Op weekbasis is de bezetting gedaald met 2 procent. Hier zien we opnieuw een heel lichte afname.
  • Gisteren lagen er 182 covidpatiënten op intensieve zorg (evenveel als donderdag), 92 onder hen hebben beademing nodig (-6). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis nog lichtjes gestegen, met 2 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gestegen met 23 procent.
  • In de week van 17 tot en met 24 augustus overleden elke dag gemiddeld 6 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 83 procent meer dan een week eerder (10 - 16 augustus). Het is de tweede dag op rij dat het aantal overlijdens opnieuw toeneemt. Het is een fors stijgingspercentage, maar in absolute aantallen blijft het om heel lage cijfers gaan. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.360 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 17 en 24 augustus werden per dag gemiddeld 1.944 nieuwe besmettingen bevestigd. Er is geen verschil (0 procent) met de week ervoor (10 - 16 augustus). Het aantal besmettingen stijgt op weekbasis dus niet meer. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.175.575 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 17 en 24 augustus werden dagelijks gemiddeld 42.700 tests afgenomen. Dat is 14 procent minder in vergelijking met de week ervoor (10 - 16 augustus).
  • De positiviteitsratio tussen 17 en 24 augustus (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 5 procent (0,6 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat 5 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio van 5 of hoger zorgwekkend. De Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Brusselse ziekenhuizen kunnen covidpatiënten opnieuw naar andere regio's transfereren

De ziekenhuizen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen vanaf maandag opnieuw patiënten die besmet zijn met het coronavirus transfereren naar ziekenhuizen in andere provincies. Dat heeft de FOD Volksgezondheid beslist.

"We hadden daarom gevraagd omdat verschillende afdelingen intensieve zorgen in Brussel overbelast zijn", zegt Philippe Peetrons, hoofdgeneesheer van de Iris Ziekenhuizen Zuid (IZZ). 

"In het Brugmann-ziekenhuis, de Iris Ziekenhuizen Zuid en het Sint-Lucasziekenhuis is ongeveer 50 procent van de patiënten op de afdelingen intensieven zorg covidpatiënt", zegt Peetrons. "Het Erasmus-ziekenhuis en het CHU Saint-Pierre zitten ook aan de helft van hun reële opvangcapaciteit in de afdelingen intensieve zorg, omdat die ziekenhuizen momenteel, om verschillende redenen, kampen met een gebrek aan personeel. In de Chirec-ziekenhuizen zijn de afdelingen intensieve zorg zelfs zowat volledig ingenomen door COVID-patiënten."

Ook het UZ Brussel heeft al gevraagd om een aantal patiënten te transfereren. "Maar we blijven ook patiënten opnemen", zegt woordvoerder Karolien De Prez. "De transfers gebeuren om de last over de verschillende ziekenhuizen te spreiden. In het UZ Brussel worden momenteel 15 COVID-19-patiënten verzorgd. Vijf patiënten worden verzorgd op de afdeling Intensieve Zorg."

Duizenden mensen betogen tegen coronabeleid Duitse regering

In de Duitse hoofdstad Berlijn hebben enkele duizenden mensen betoogd tegen het coronabeleid van de Duitse regering. Ze kanten zich vooral tegen beperkingen in het dagelijkse leven, zoals e verplichting om mondmaskers te dragen. 

Er kwamen minder betogers opdagen dan de politie had verwacht. Die had 2.000 agenten extra opgetrommeld.

(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Brits onderzoek: "Meer kans op ziekenhuisopname bij besmetting deltavariant"

Als je niet gevaccineerd bent en besmet raakt met de deltavariant (de "Indiase") van het coronavirus, is de kans dat je in het ziekenhuis opgenomen moet worden twee keer zo hoog als bij de alfavariant (de "Britse"). Dat stellen onderzoekers van de University of Cambridge en Public Health England na een studie van meer dan 40.000 coronagevallen in Engeland tussen eind maart en eind mei 2021. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift "Lancet Infectious Diseases".

Onderzoek naar de deltavariant focuste zich tot nu toe vooral op de hoge besmettelijkheid ervan. Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk hebben nu het risico op ernstig verloop van de ziekte onderzocht. Ze gebruikten de resultaten van tienduizenden positieve tests die door middel van genetische analyse werden toegewezen aan delta of alfa. Bijna 9.000 gingen terug op de deltavariant, ongeveer 35.000 op de alfavariant. Die gegevens legden de wetenschappers naast het aantal ziekenhuisopnames.

Na filtering van gegevens zoals leeftijd en demografie, die het risico op ernstige ziekte kunnen verhogen, zagen de wetenschappers dat wie besmet is met de deltavariant gemiddeld 2,26 keer zoveel kans loopt om binnen twee weken na de test opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Dat geldt vooral voor het risico voor niet-gevaccineerde mensen. De gegevens laten geen conclusies toe voor volledig gevaccineerden. Van de meer dan 40.000 gevallen die in het onderzoek zijn opgenomen, was namelijk slechts 1,8 procent volledig gevaccineerd. Van de besmette personen was 74 procent niet gevaccineerd, 24 procent slechts gedeeltelijk gevaccineerd.

Door de beperkte hoeveelheid gegevens kunnen de onderzoekers geen uitspraken doen over een hoger risico op ernstige ziekte bij gevaccineerden. Ze zien er wel een nieuwe bevestiging in dat de vaccins zeer effectief zijn. "Onze analyse toont dat delta-uitbraken zonder vaccinatie een aanzienlijk grotere last voor het gezondheidssysteem vormen dan een alfa-epidemie", zegt onderzoeker Anne Presanis van de University of Cambridge. "Volledig gevaccineerd worden is van cruciaal belang om het risico op symptomatische infectie te verminderen en het risico op het ontwikkelen van ernstige delta-infectie en ziekenhuisopname te verminderen."

Er zijn wel beperkingen aan de studie, merken de onderzoekers op. Ze hadden geen gegevens over de eerdere ziekten van hun patiënten. Ook is het mogelijk dat de regels voor ziekenhuisopnames tijdens de proefperiode zijn gewijzigd. De onderzoekers hebben geprobeerd deze factoren in hun berekeningen zoveel mogelijk te minimaliseren.

Wetenschappers pleiten ervoor om te blijven vaccineren, maar ook om voorzichtig te zijn als de coronamaatregelen dit najaar versoepeld worden.

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal", dat ging praten met infectioloog Erika Vlieghe.

Videospeler inladen...

Toeschouwers US Open moeten vaccinatiebewijs voorleggen

De stad New York heeft beslist dat alle toeschouwers die de US Open willen bijwonen een bewijs van vaccinatie tegen het coronavirus moeten kunnen voorleggen. Dat is het vierde en laatste grandslam-tennistoernooi van het seizoen en gaat maandag van start.

"Gezien de constante evolutie van de deltavariant en onze wil om voorrang te verlenen aan de gezondheid en veiligheid van onze toeschouwers, zullen wij de verplichting opgelegd door de burgemeester uitbreiden tot alle US Open-tickethouders die 12 jaar en ouder zijn", zegt de Amerikaanse tennisfederatie (USTA) in een persbericht. Elke tickethouder moet bewijzen dat hij ten minste één dosis van het coronavaccin heeft gekregen.

Op de US Open wordt 100 procent van de beschikbare toeschouwerscapaciteit benut. Vorig jaar werd het grandslamtoernooi vanwege de coronapandemie achter gesloten deuren gehouden.

Inlichtingendiensten VS vinden geen verklaring voor oorsprong corona

De Amerikaanse inlichtingendiensten blijven verdeeld over de oorsprong van het coronavirus. Dat blijkt uit een rapport dat nu openbaar gemaakt is. Echt harde conclusies worden er niet getrokken omdat de betrokken diensten het niet met elkaar eens zijn. De Chinese autoriteiten zouden er niets van af geweten hebben voor de pandemie begon. Maar de Amerikaanse president Joe Biden beschuldigt China er wel van om cruciale informatie te verbergen.

Lees meer in het artikel:

Coronaregels op de werkvloer: kan publicatie van vaccinatiegraad per onderneming helpen?

Werkgeversorganisatie VOKA wil voor 1 september overleg met de overheid over de coronamaatregelen om de "onduidelijkheid over de coronaregels voor bedrijven" uit te klaren. "Ik begrijp dat er verwarring is omdat er in de privésfeer andere regels en wetten lijken te gelden, maar het is in het belang van de werknemers en de continuïteit van het bedrijfsleven dat we uitbraken voorkomen", legt professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis uit.

Lees meer in het artikel:

Goeiemorgen, fijn weekend!

Goeiemorgen, welkom in het laatste weekend van de grote vakantie! De temperaturen mogen misschien dan al wel herfstig aanvoelen, hopelijk kan je het zomerse gevoel nog even bij jou houden. In deze blog houden wij alvast het belangrijkste en opvallendste coronanieuws bij. En wil je nog eens nakijken wat er gisteren in het oog sprong, dat kan in onze blog van vrijdag.

Meest gelezen