Een foto uit 1933, gemaakt in Berlijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Een foto uit 1933, gemaakt in Berlijn. © Getty Images

Duitse historica onderzoekt mythe rond Adolf Hitler in nieuw boek: “Het beeld van ‘eenzame leider’ dat we hebben klopt niet”

Kunst en literatuurAdolf Hitler wordt veelal voorgesteld als een einzelgänger, de eenzame Führer die op eigen houtje de hele wereld meesleurde in zijn megalomane waanzin. Maar is dat zo? “Dat beeld moet worden bijgesteld”, stelt historica Heike B. Dörtemaker in haar nieuwe boek ‘Hitlers hofhouding’. “Hitler werd altijd omringd door getrouwen die dikwijls een grote invloed op hem hadden. Toch zijn veel van die directe handlangers na de oorlog de dans ontsprongen.”

8 reacties

  • Katia Mistianes

    3 jaar geleden
    Voor mij mag AH eens en voor altijd verdwijnen in de geschiedenisboeken en vooral in de vergeetput. Die 4j (vier) oorlog 1940-1944 heeft al meer dan genoeg aandacht gekregen de laatste 70j. Maar die 40j (veertig) nà WOII in Oost-Duitsland wordt vakkundig doodgezwegen. Ik ben zeker dat er ontelbaar veel pareltjes van films en foto's liggen te verkommeren in Berlijnse kelders. Wat mogen we niet weten over het communisme: dat het allemaal zo slecht was, of dat het soms ook goéd was?
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Hitler kwam niet aan de macht door verkiezingen. Maar door een interne staatsgreep en binnenlandse terreur. De eerste slachtoffers van die terreur waren vanaf 1933 Duitsers. Socialisten, communisten, liberalen en democraten. Vooral intellectuelen, wetenschapper, kunstenaars en politici die een bedreiging konden vormen voor zijn regime. Twee derde van de Duitsers stonden niet achter zijn partij eind 1932. Daarom is het Duitse volk even goed een slachtoffer van zijn regime.
  • Jonas Buyle

    3 jaar geleden
    Alles was uitgerekend, show en propaganda bij Hitler, de hysterische speeches , er bestaat een opname waar hij zijn spreekstem gebruikt die volledig anders is , veel angstaanjagender , uiterst kalm en berekend met een zacht timbre waar medeleven en begrip in doorklinkt.
  • Raoul Hoylaerts

    3 jaar geleden
    een "nieuw boek"over feiten die we al lang kennen.dat kun je over elke bekende persoon schrijven,je geeft de naam in google in en je schrijft het af.met gebeurtenissen is dat net zo.
  • Geert Ferket

    3 jaar geleden
    Dit weet elke geïnteresseerde in het onderwerp. In het artikel lees ik niets wat ik nog niet wist dus als dat met het boek hetzelfde is hoef ik het niet te kopen. En natuurlijk had Hitler een ruime entourage. Net zoals ieder andere dictator trouwens. Of dacht u dat Stalin of Mao geen entourage van hielenlikkers hadden?
  1. Nieuw ‘Godvergeten’-boek ontbloot nog veel meer gruweldaden binnen kerk: “Hier heb ik nóóit over verteld”
    PREMIUM
    Literatuur

    Nieuw ‘Godverge­ten’-boek ontbloot nog veel meer gruwelda­den binnen kerk: “Hier heb ik nóóit over verteld”

    Pakkend, gruwelijk of tragisch. De getuigenissen uit ‘Godvergeten’ over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk grepen iedereen naar de keel. Maar het nieuwe boek bij de reeks maakt de omvang van het misbruik pas écht duidelijk. 101 getuigenissen, die één voor één raken tot in het diepste van de ziel. In deze exclusieve voorpublicatie doen drie slachtoffers hun schrijnende verhaal. “Moest ik ooit te weten komen dat mijn kleinkinderen door zo iemand zouden lijden, zou ik zijn keel langzaam dichtknijpen terwijl ik in zijn ogen kijk.”
  2. Historicus Roeland Hermans schrijft eerste boek over nonnen tijdens WO II: “Ze fraudeerden waar ze maar konden om noodlijdenden te helpen”
    PREMIUM
    Literatuur

    Historicus Roeland Hermans schrijft eerste boek over nonnen tijdens WO II: “Ze fraudeer­den waar ze maar konden om noodlijden­den te helpen”

    Over de Duitse bezetting van ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog, over collaboratie en verzet, is al veel geweten en geschreven. Hoe de zusters in Belgische kloosters dat hebben beleefd, is een stuk minder of zelfs helemaal niet bekend. Die lacune in onze geschiedschrijving wordt nu opgevuld met het boek “Zusters in Oorlog”. “Ze werden door de bezetter aan dezelfde regels onderworpen als de landbouwers, zodat ze een groot deel van hun oogsten en dieren aan de Duitsers moesten afgeven”, klinkt het. “Maar net zoals de boeren dat deden, fraudeerden en smokkelden ook de zusters waar ze maar konden.”