Arnaud Le Vu / Hans Lucas

Coronablog: Vier op de tien covidpatiënten op intensieve liggen in een Brussels ziekenhuis

Brusselse ziekenhuizen kunnen vanaf morgen coronapatiënten overbrengen naar ziekenhuizen in Vlaanderen en Wallonië. Er liggen zoveel patiënten op intensieve zorg dat andere behandelingen in het gedrang dreigen te komen. Volg het belangrijkste coronanieuws in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Japanse regio Okinawa schort gebruikt Moderna-vaccin op na ontdekking van nieuwe vervuilde vaccins

De Japanse regio Okinawa heeft het gebruik van het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna opgeschort nadat nieuwe partijen met vervuilde vaccins ontdekt zijn. In injectiespuiten en een flesje met het vaccin zaten zwarte en roze vlekjes, waarna de autoriteiten besloten voorlopig te stoppen met het toedienen van het middel.

De vervuiling kwam donderdag voor het eerst in het nieuws, de overheid haalde toen uit voorzorg drie partijen vaccins uit roulatie. De ruim 1,6 miljoen doses waren al naar 863 vaccinatiecentra verzonden. De vaccins die nu in Okinawa ontdekt zijn, komen uit een andere productiefaciliteit.

Gisteren maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat het een onderzoek heeft ingesteld naar de dood van twee dertigers. Ze hadden enkele dagen voor hun dood hun tweede coronaprik van Moderna gehad. Er is op dit moment geen bewijs dat die doses vervuild waren en dat de overlijdens dus een gevolg zijn van de vaccinatie.

Het is nog niet bekend met welke stoffen de vaccins vervuild zijn en of ze een gevaar zijn voor de gezondheid. Dat wordt momenteel onderzocht. De dosissen zijn door een onderaannemer van Moderna in Europa gemaakt. "De flesjes zijn naar een laboratorium gestuurd voor analyse en de eerste bevindingen zullen begin volgende week bekend zijn," meldt Moderna. Het bedrijf vermoedt dat het probleem te wijten is aan een productielijn bij zijn Spaanse onderaannemer, Rovi, die vaccins produceert voor markten buiten de VS.

Ongeveer 44 procent van de Japanse bevolking is momenteel volledig gevaccineerd. Het Aziatische land heeft sinds juli te maken met een toename van het coronabesmettingen.

Vier op de tien covidpatiënten op intensieve liggen in Brusselse ziekenhuizen, transport naar andere regio's weer mogelijk

De ziekenhuizen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen vanaf maandag opnieuw patiënten die besmet zijn met het coronavirus overbrengen naar ziekenhuizen in Vlaanderen en Wallonië. Dat heeft de FOD Volksgezondheid beslist. Er liggen zoveel patiënten met corona op intensieve zorg dat andere behandelingen in het gedrang dreigen te komen.

Vier op de tien patiënten met COVID-19 liggen in ziekenhuizen in het Brussels Gewest. Dat blijkt uit de cijfers van de federale overheidsdienst Sciensano. Concreet: van de 182 mensen op intensieve in ons land, liggen er 69 in een Brussels ziekenhuis. Hoofdzakelijk mensen die niet gevaccineerd zijn.

"We hadden om te transfers gevraagd omdat meerdere afdelingen intensieve zorgen in Brussel overbelast zijn", zegt Philippe Peetrons, hoofdgeneesheer van de Iris Ziekenhuizen Zuid (IZZ).  "In het Brugmann-ziekenhuis, de Iris Ziekenhuizen Zuid en het Sint-Lucasziekenhuis is ongeveer 50 procent van de patiënten op de afdelingen intensieven zorg covidpatiënt", zegt Peetrons. "Het Erasmus-ziekenhuis en het CHU Saint-Pierre zitten ook aan de helft van hun reële opvangcapaciteit in de afdelingen intensieve zorg, omdat die ziekenhuizen momenteel, om verschillende redenen, kampen met een gebrek aan personeel. In de Chirec-ziekenhuizen zijn de afdelingen intensieve zorg zelfs zowat volledig ingenomen door covidpatiënten."

Ook het UZ Brussel heeft al gevraagd om een aantal patiënten te transfereren. "Maar we blijven ook patiënten opnemen", zegt woordvoerder Karolien De Prez. "De transfers gebeuren om de last over de ziekenhuizen te spreiden. In het UZ Brussel worden momenteel 15 covidpatiënten verzorgd. Vijf patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorg."

Videospeler inladen...

Lockdown in Melbourne verlengd, recordaantal besmettingen in New South Wales

De lockdown in de Australische stad Melbourne wordt opnieuw verlengd. Die zou eigenlijk op 2 september opgeheven worden, maar door het stijgende aantal coronabesmettingen kan daar geen sprake meer van zijn, zegt Dan Andrews, de premier van de deelstaat Victoria, waarvan Melbourne de hoofdstad is.

Melbourne ging op 5 augustus al voor de zesde keer sinds het begin van de pandemie in lockdown. Er was een haard van de deltavariant van het coronavirus opgedoken in een school, en die is besmettelijker dan de andere varianten. "We hebben nog te veel gevallen om alles weer te kunnen openen en de vrijheden terug te geven die we koesteren, en die we zo graag snel willen terugvinden."

Melbourne, 27 augustus 2021
AFP or licensors

De tweede stad van Australië ging op 5 augustus voor de zesde keer op slot na het opduiken in een school van een besmettingsbron, van de delta-variant, die veel besmettelijker is. "We hebben nog te veel gevallen onder de bevolking om te kunnen heropenen en de vrijheden terug te geven die we koesteren en die we zo graag snel willen terugvinden", zei Andrews.

"We bestuderen alle opties", zegt Andrews.  Die lockdown geldt voor de 7 miljoen inwoners van Melbourne en de deelstaat Victoria. Er is voorlopig nog geen nieuwe einddatum voor de lockdown. "We bestuderen alle opties", zegt Andrews.

In de naburige deelstaat New South Wales, waar Sydney ligt, is de voorbije 24 uur met 1.218 besmettingen een nieuw record geregistreerd sinds het begin van de pandemie. Na een moeizame start is de vaccinatiecampagne er intussen wel op gang gekomenen. De overheid verwacht dat tegen oktober 70 procent van de volwassenen gevaccineerd is.

Tienduizenden Fransen protesteren tegen "pass sanitaire"

Verspreid over heel Frankrijk hebben tienduizenden mensen zaterdag actiegevoerd tegen de pass sanitaire, de gezondheidspas die aangeeft dat iemand volledig gevaccineerd is, negatief getest heeft of recent hersteld is van COVID-19. Aanvankelijk gold die alleen voor grotere evenementen, intussen is het in het openbaar bijna overal verplicht.

Al zeven weken op rij zijn er betogingen tegen de maatregel. De autoriteiten telden gisteren alles samen 160.000 manifestanten bij 222 betogingen verspreid over Frankrijk. In de hoofdstad Parijs waren 14.500 actievoerders op de been. Er waren ook grote protesten in Montpellier (9.500 aanwezigen), Mulhouse (5.000), Toulon, Annecy (beide 4.000), Marseille (3.000) en Lyon (2.500).

Vorige zaterdag ging het het nog om in totaal 175.000 manifestanten.

Parijs
AFP or licensors
Toulouse
Montpellier
AFP or licensors

China noemt rapport uit VS over oorsprong van virus "leugenachtig"

China heeft een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten over de oorsprong van het coronavirus als "leugenachtig" en "opgesteld voor politieke doeleinden" afgedaan. Het gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken om een "lasterlijke aanval" op China. "Zonder enig bewijs te leveren, hebben de Verenigde Staten verhaal na verhaal verzonnen om China te belasteren en te beschuldigen", zegt viceminister Ma Zhaoxu vandaag.

De Intelligence Group, de groep van 18 Amerikaanse inlichtingen- en spionagediensten hadden in opdracht van president Joe Biden al hun informatie over de mogelijke oorsprong van het coronavirus verzameld en geanalyseerd. De resultaten werden vrijdag vrijgegeven. De enige échte conclusie was dat het virus niet als biologisch wapen is ontwikkeld en "waarschijnlijk" ook niet genetisch gemanipuleerd is. Maar verder was er geen eensgezindheid over de vraag hoe het virus op de mens is overgedragen: door natuurlijke blootstelling aan een besmet dier, of door een incident in een laboratorium. Beide hypotheses zijn "plausibel".

Om definitieve conclusies te trekken, is echter meer informatie nodig, die China volgens het rapport bewust achterhoudt. "Cruciale informatie over de herkomst van de pandemie bestaat in China en toch trachten regeringsfunctionarissen in China te verhinderen dat internationale onderzoekers en actoren uit de gezondheidszorg in de wereld er toegang toe krijgen", lichtte president Joe Biden toe.

Wat stond er wel en niet in het rapport? Dat kan je lezen in dit artikel:

Blik op de cijfers: vandaag geen nieuwe update

Normaal gezien geven wij hier elke dag de nieuwste stand van zaken over de coronacijfers in ons land. Sinds begin van de zomer gebeurt dat niet meer op zondag en maandag. Waarom?

Sinds eind juni moeten ziekenhuizen op zaterdag en zondag hun dagelijkse cijfers over het aantal opnames, ontslagen, totale bezetting, bezetting op intensieve zorgen en patiënten aan de beademing niet meer in real time registreren bij Sciensano. Ze mogen dat uitstellen naar maandag. Daardoor kunnen op het dashboard van Sciensano de ziekenhuiscijfers op zondag en maandag niet meer geüpdatet worden.

Er verschijnt daarom geen dagrapport met nieuwe dagelijkse cijfers meer. Om verwarring te vermijden, wordt op zondag en maandag dan ook niet langer gecommuniceerd over het aantal besmettingen, de afgenomen tests en de vaccinatiecijfers. De weekendcijfers zullen op dinsdagochtend vanaf 9 uur te consulteren zijn op het Epistat dashboard en vanaf 11 uur in het dagrapport. Je kan ze dan ook bij ons terugvinden.

Wil je de meest recente, beschikbare cijfers raadplegen? Daarvoor kan je terecht in onze grafiek bovenaan.

Goeiemorgen, fijne zondag!

Goeiemorgen! De zomervakantie kabbelt op zijn laatste benen, nog even rustig aan doen voor de hectiek van het school- en werkleven weer hervat. Wij verzamelen voor jou alvast de belangrijkste nieuwsfeiten over de coronapandemie in deze blog. Wat kan je van gisteren onthouden? Dat de Brusselse ziekenhuizen vanaf morgen opnieuw coronapatiënten kunnen overbrengen naar ziekenhuizen in Vlaanderen. Ze hebben zoveel mensen op intensieve zorg dat andere behandelingen in het gedrang dreigen te komen. Dat en meer kan je herlezen in onze blog van zaterdag.

Meest gelezen