Archiefbeeld. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De Lijn krijgt versterking van privébussen vanaf september

Bij de start van het nieuw schooljaar worden opnieuw extra autocars ingezet op gekende drukke lijnen tijdens de schoolspits. De Lijn krijgt in september zo versterking van 413 privébussen. Dat kondigt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) maandag aan.

David Van Turnhout

Vorig schooljaar maakte minister Peeters in het kader van de coronamaatregelen al middelen vrij om drukke buslijnen te ontlasten tijdens de schoolspits. Er werd daarvoor een beroep gedaan op versterkingsritten, uitgevoerd door private autocarbedrijven die de reguliere ritten aanvullen.

De Vlaamse regering heeft haar akkoord gegeven en de nodige middelen (4,6 miljoen euro) voorzien om voor de maand september opnieuw private autocars in te zetten. “Zolang niet alle 12-jarigen volledig ingeënt zijn, vind ik het belangrijk om te zorgen voor een goede spreiding. Op deze manier zorgen we voor extra capaciteit en ruimte tijdens de schoolspits”, aldus minister Peeters.

Volgbus

“Het is de bedoeling dat de privébus met een opschrift “versterkte rit” achter de bus van De Lijn rijdt en dus dezelfde route volgt en stopt aan dezelfde haltes. De Lijn kan op deze manier rekenen op de ondersteuning van 413 extra privébussen tijdens de schoolspits, ‘s morgens en ‘s avonds. “Die zijn goed voor 826 ritten per dag in de 15 vervoersregio’s”, zegt minister Peeters. Ze roept ook op de druktebarometer te raadplegen. Met de hulp van deze tool in de app van De Lijn, kan je zien hoe druk het is op de bus of de tram.

Dringend beslissen

Bij De Lijn vraagt directeur-generaal Ann Schoubs aan de Vlaamse regering om zo snel mogelijk te beslissen of de “ontdubbeling” van het busvervoer met autocars ook na september wordt aangehouden. “Daar hebben we nu helemaal geen zicht op, maar als we de boodschap krijgen om ermee door te gaan, doen we dat.”

Schoubs benadrukt dat een tijdige beslissing noodzakelijk is, want de organisatie van de extra ritten is een heel wat werk, en bovendien krijgen de autocarbedrijven steeds meer andere vragen om ritten in te leggen, zodat de inzetbaarheid van hun bussen mogelijk niet meer gegarandeerd is.

“Het is duidelijk”, vult directeur Competence Center Operaties Heidi Roubben aan, “dat de Vlaamse regering de beslissing koppelt aan de vaccinatiegraad van de 12- tot 17-jarigen. Die zal de komende weken worden opgevolgd, om te zien of we daar op een acceptabel niveau zitten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER