Foto ter illustratie - Belga Image

Stadskern Sint-Niklaas wordt zone 30 op 1 september

Vanaf het nieuwe schooljaar wordt de stadskern van Sint-Niklaas zone 30. Ook de dorpskernen van deelgemeenten Belsele, Nieuwkerken en Sinaai worden zone 30. Dit moet de verkeerssituatie veiliger maken en ervoor zorgen dat auto's trager rijden, zegt schepen Carl Hanssens (N-VA).

Sint-Niklaas heeft veel scholen, voetgangers en fietsers en is daarom al een aantal jaar bezig met het stelselmatig uitbreiden van de zone 30. Onlangs heeft de gemeenteraad beslist om nog een aantal extra straten aan de zone 30 toe te voegen. Nu mogen automobilisten in de volledige stadskern maar maximum 30 kilometer per uur rijden.

Zone 30

Door corona vielen de ongevallencijfers het afgelopen jaar mee. "Maar het jaar ervoor waren ze sterk gestegen", zegt schepen van Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA). "Wij geloven, en daar is ook wetenschappelijk onderzoek over, dat er in een zone 30 veel minder ongevallen gebeuren en dat de gevolgen ook minder erg zijn."

De gevolgen van een ongeval in een zone 30 zijn veel minder ernstig
Schepen van Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA)

Extra snelheidscontroles

De stad zet ook in op extra snelheidscontroles in de omgeving van scholen: "Daar focussen we ons op, maar we gaan ook controleren in zones 30 en in zones 50."

De zone wordt aangeduid met borden aan de ingang van de zone, en bij het verlaten van de zone. Er zijn ook wegmarkeringen die het nog duidelijker moeten maken.

Affiches en V-borden voor bewoners

Het stadsbestuur voert de komende weken een sensibiliseringscampagne ronde de zone 30. Er worden V-borden en affiches ter beschikking gesteld van de bewoners en die worden zelfs gratis aan huis geleverd. Meer informatie over de zone kan nagelezen worden via deze link.

Foto stad Sint-Niklaas

Meest gelezen