Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCoronavirus

Nieuwe besmettingsgolf in het najaar volgens viroloog Steven Van Gucht

Viroloog Steven Van Gucht.Beeld BELGA

Nu het aantal coronabesmettingen de laatste weken weer wat stegen, roept viroloog Steven Van Gucht op tot ‘voorzichtigheid’. Hij verwacht een nieuwe besmettingsgolf in oktober en november: ‘Iets tussen de tweede en de derde golf in.’

Van Gucht heeft somberdere verwachtingen voor het najaar. In de loop van oktober en november verwacht de viroloog een nieuwe besmettingsgolf. “Hoe hard die zal toeslaan, hangt af van hoe we ons aan de maatregelen houden.” Qua grootte verwacht Van Gucht iets tussen de tweede en de derde golf in.

Van Gucht hamert daarom nogmaals op een succesvolle vaccinatiecampagne. Meer dan 75 procent van de mensen die met covid worden opgenomen zijn niet gevaccineerd. In Brussel bezetten covid-patiënten een kwart van alle IC-bedden.

Daarnaast heeft de viroloog ook enkele aanbevelingen, zoals buitenactiviteiten organiseren, veel aandacht besteden aan ventilatie en testen, ook na een vaccinatie. “We zijn er bijna”, aldus Van Gucht. “Hou nog even vol met de maatregelen.”

Huidige cijfers

Over de huidige coronacijfers zei Van Gucht het volgende: “We hebben de afgelopen weken een stijging gezien in de besmettingscijfers, maar dit lijkt wat te vertragen, misschien zelfs wel te stabiliseren. De meeste besmettingen zijn nog steeds bij jongeren, bij kinderen. Zij zijn goed voor zo’n 20 procent van de besmettingen.”

Maar nu de scholen weer opengaan, in veel gevallen zonder mondmaskerplicht, verwacht Van Gucht ook daar regelmatig nog besmettingen. Bubbels per klas en zich houden aan de maatregelen moeten dat tegengaan, vermoedt hij.