Ongeziene situatie in De Panne: nieuwe burgemeester daagt niet op voor gemeenteraad en verliest sjerp al na één week

Bram Degrieck (Het Plan - B) op de gemeenteraad in De Panne. © Thijs Pattyn

De Panne -

De tweede historische gemeenteraad in amper één week kon dinsdagavond duidelijk maken wie nu eigenlijk de échte burgemeester van De Panne is. Er was alvast één opvallende afwezige: huidig burgemeester Ann Vanheste (Lijst Burgemeester). Zij staat zo na een bestuursperiode van amper een week de sjerp weer af aan de ontslagen burgemeester Bram Degrieck (Het Plan - B). Die dreigt nu te moeten besturen zonder meerderheid. Vanheste kondigt dan weer op Facebook aan dat ze ontslag neemt uit de gemeenteraad en stopt met de politiek.

Thijs Pattyn

Op de tweede gemeenteraad van de waarheid stond amper één punt: de intrekking van de motie van wantrouwen tegen Degrieck en de aanstelling van Vanheste, gestemd op de gemeenteraad een week eerder. Degrieck verloor toen zijn krappe meerderheid door de ‘overloperij’ van N-VA-schepen Cindy Verbrugge en gemeenteraadsvoorzitter Marc Hauspie, die zich onafhankelijk verklaarde van ACT!E, de coalitiepartner van Degrieck. Nu Hauspie zijn ontslag indient als gemeenteraadsvoorzitter is Vanheste haar krappe meerderheid kwijt.

Zij bleek haar conclusies te trekken en daagde dinsdagavond niet op in De Boare, waar de gemeenteraad plaatsvond. Wél aanwezig: Cindy Verbrugge, de schepen die de ploeg van Degrieck verliet en opnieuw schepen werd in de nieuwe ploeg van Vanheste. Zij reageerde voor het eerst uitgebreid op de politieke soap.

“Bedreigingen”

“Ik heb me de voorbije weken sereen gedragen”, aldus Verbrugge. “Wij hielden het altijd op inhoud, niet op mensen. Iedereen wist dat het vorige college en de vorige meerderheid niet goed werkten. Er waren spanningen, nachtelijke mailtjes met deadlines en bedreigingen om bepaalde punten te moeten stemmen.”

Verbrugge klaagde onder meer over “verspilzucht” en “vriendjespolitiek”, en richtte zich persoonlijk tot Degrieck. “Je hebt mensen bedreigd, heel hard. Dat is je stijl, maar je moet er niet fier op zijn. Je hebt het schip financieel, inhoudelijk en menselijk laten verdrinken. Dit was een psychologisch debat, maar op termijn zullen we aantonen dat we gelijk hadden over onze inhoudelijke punten.”

De Panne onbestuurbaar?

Nu Degrieck opnieuw burgemeester wordt, verliest Verbrugge haar schepenambt, want Degrieck had haar ontslag gevraagd na “het machtsgeil verraad”. Ook Degrieck lijkt geen meerderheid te hebben, dat maakte Verbrugge meteen duidelijk: “Het is 10 - 10 - 1.” Verbrugge lijkt dus een sleutelrol te hebben om toekomstige beslissingen van het college van Degrieck door de gemeenteraad te krijgen. “Maar ik heb er vertrouwen in dat wij kunnen blijven besturen, maar veel zal afhangen van de individuele houding van elk raadslid”, benadrukt Degrieck.

Opvallend: Bruno Dequeecker, schepen en kartellid in de ploeg van Vanheste, nam op deze gemeenteraad openlijk afstand van de vroegere motie van wantrouwen en Vanheste.

Na de gemeenteraad laaiden de emoties hoog op. Verbrugge verliet ontgoocheld de zaal, terwijl leden van de nieuwe meerderheid applaudisseerden, in tranen uitbarstten en vuistjes uitdeelden.

(Lees verder onder de video)

 © Thijs Pattyn

“Dit is een zwarte pagina in het democratische boek van De Panne, die eindelijk kan omgeslagen worden”, sprak Degrieck achteraf. “In Vlaanderen is het de eerste keer dat iets dergelijks gebeurt. Hier bestaan geen boekjes of regels voor. Vandaag waren we getuige van een formidabel democratisch proces. Al was het gestoeld op de voorbijgaande weken, die niet fraai of plezant waren. Niet voor ons en zeker niet voor onze inwoners, tweedeverblijvers en ondernemers. We bieden onze excuses aan hen voor het schabouwelijk toneelstuk van de voorbije drie weken. Het is niet onze wil geweest, maar het is wat het is.”

“Ongezien in Vlaanderen”

“Wij gaan ons de volgende dagen wat afzijdig opstellen”, vervolgt Degrieck. “We gaan morgen niet met sjerp gaan zwaaien in het gemeentehuis. We gaan niet feesten of pinten drinken, maar ook de volgende weken sereen en verstandig aanpakken. Ook wij gaan ons beraden en laten adviseren door raadslieden, die op vandaag nog steeds aan het werk zijn voor ons. De beslissing van vandaag is niet evident en ongezien in Vlaanderen, maar ik denk dat we er vandaag potverdikke ongelooflijk preus op mogen zijn. Het waren heel intense weken geweest, waarbij mensen moesten terugkeren uit vakantie. Ik weeg vandaag maar 120 kg meer, want ik ben er vijf verloren. Het was meer dan een scheet in een netzak, zoals ik aanvankelijk dacht. We gaan nu met veel energie over tot de orde van de dag en het bestuur van onze gemeente.”

 ©  Ann vanheste

Vanheste maakte ondertussen op Facebook bekend dat ze ontslag neemt uit de gemeenteraad en de politiek verlaat. “Hier stopt het !”, laat ze weten in een post waarin ze onder meer aanhaalt dat haar kinderen bedreigd werden door de vete. “Dat “kinderen van” bestookt worden met dreigberichtjes, dat is voor mij de druppel die de emmer doet overlopen. Ik heb mij met veel plezier jaren ingezet voor jullie en iedereen die op mij beroep deed, ik heb daar geen minuut spijt van, integendeel. De vele inwoners die in mij en onze ploeg geloven wil hartelijk danken voor het vertrouwen. Een kleine groep zal juichen, velen zullen het jammer vinden”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen