Biden verdedigt terugtrekking uit Afghanistan: “Gedaan met nation building”

Amerikaans president Joe Biden heeft de chaotische terugtrekking van zijn land uit Afghanistan met kracht verdedigd. Hij deed dit in een toespraak een dag nadat de laatste Amerikaanse troepen uit Kaboel zijn weggevlogen en zodoende een einde hebben gemaakt aan “Amerika’s langste oorlog”.

Waarom is dit belangrijk?

De VS heeft altijd de militaire interventies in het Midden-Oosten (Irak) en Centraal-Azië (Afghanistan) gerechtvaardigd onder het mom van “nation-building” en “democratisering”. Een democratie installeren; dat was volgens voormalig president George W. Bush bijvoorbeeld het plan aan het begin van de Irakoorlog. Dat beleid van nobele (maar niet te verwezenlijken) intenties gaat nu op de schop: het is het evangelie van America First, maar verkondigd door Joe Biden in plaats van Donald Trump.

In een toespraak vanuit het Witte Huis probeerde de Amerikaanse president op strijdlustige wijze de “grootste nationale veiligheidscrisis sinds zijn aantreden in januari” te pareren, schrijft de Financial Times.

  • Biden wou vooral de kritiek weerleggen dat zijn regering het vertrek verkeerd zou hebben aangepakt.
  • Hij zei ook dat de terugtrekking het begin markeerde van een nieuw hoofdstuk in het Amerikaanse buitenlandse beleid onder zijn leiding – een aanpak die grote troepeninzet en democratische hervormingen van naties wereldwijd zal afwijzen.
  • “Dit besluit (…) gaat niet alleen over Afghanistan – het gaat over het beëindigen van een tijdperk van grote militaire operaties om andere landen opnieuw vorm te geven,” aldus Biden.
    • Hij voegde eraan toe: “Aan degenen die vragen om een derde decennium oorlog in Afghanistan, vraag ik: ‘Wat is het vitale nationale belang?’ In mijn ogen hebben we er maar één: ervoor zorgen dat Afghanistan nooit meer kan worden gebruikt om een aanval op ons vaderland te lanceren.”

Trump

Biden wees suggesties van de hand dat het stellen van een publieke deadline om alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken had gezorgd voor een chaotische evacuatiemissie, die resulteerde in aanzienlijk bloedvergieten.

“Laat ik duidelijk zijn, 31 augustus verlaten was niet het gevolg van een arbitraire deadline,” zei hij op dinsdagmiddag. “Het was bedoeld om Amerikaanse levens te redden.”

De president zei dat zijn handen gebonden waren door een deal die zijn voorganger, Donald Trump, had gesloten met de taliban. Deze overeenkomst hield in dat alle Amerikaanse troepen zich gingen terugtrekken uit Afghanistan voor de eerste mei.

“De overeenkomst van de vorige regering hield in dat als we ons hielden aan de deadline van 1 mei die zij hadden ondertekend, de taliban geen Amerikaanse troepen zouden aanvallen,” zei hij. “Maar als we blijven, is de overeenkomst niet meer geldig.”

Biden zei dat de deal van Trump hem voor een “eenvoudige beslissing” had geplaatst: hij kon ofwel “de belofte nakomen . … en Afghanistan verlaten” of “tienduizenden extra troepen sturen en de oorlog opnieuw beginnen”.

Wat nu?

Biden erkende dat zijn regering er ten onrechte van uit was gegaan dat het Afghaanse leger in staat zou zijn te voorkomen dat de taliban het land razendsnel zouden veroveren. Maar hij hield vol dat de chaotische luchtbrug – waarbij meer dan 100.000 mensen werden geëvacueerd – een succes was geweest. “De luchtbrug was ontworpen om onder zware druk en aanvallen te opereren, en dat is wat ze heeft gedaan,” voegde hij eraan toe.

Een paar uur voor Bidens toespraak hadden taliban-troepen de controle over de luchthaven van Kaboel overgenomen, waarmee zij hun snelle en verbluffende overname van het land voltooiden.

De Amerikaanse president gelooft al lang in de noodzaak om Amerika’s militaire aanwezigheid in Afghanistan te beëindigen en besloot in april om de plannen voor een vertrek eind augustus door te zetten. Hij stipte ook de menselijke en economische tol aan die het 20 jaar durende conflict heeft geëist, vooral van de leden van het Amerikaanse leger en hun gezinnen.

Met het oog op de toekomst zei Biden dat de VS twee lessen moet trekken uit het avontuur in Afghanistan. Ten eerste moet het leger alleen worden ingezet voor missies “met duidelijke, haalbare doelen, geen opdrachten waarin we nooit zullen slagen.” Ten tweede moeten die missies gericht zijn op “de fundamentele nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten”. (mah)

Lees ook: Kissinger over waarom de VS faalde in Afghanistan: “Strategische focus verloren”

Meer