Tom Van Grieken belooft in ophefmakend filmpje “linkse leerkrachten de rekening te presenteren in 2024”

Naar aanleiding van de eerste schooldag heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een filmpje gepost op Tiktok waarin hij de leerlingen succes wenst ondanks de “linkse leerkrachten die te pas en te onpas hun multiculturele onzin in hun lessen proberen te verwerken”. “We gaan hen de rekening presenteren in 2024”, voegt hij er nog aan toe. Op die uitspraken krijgt hij heel wat verbolgen reacties op sociale media.

In het Tiktok-filmpje wenst de Vlaams Belang-voorzitter leerlingen het beste op 1 september, terwijl hij zegt dat hij zelf een hekel had aan die dag. “Ik zou liegen als ik als scholier of later als student uitkeek naar het moment dat de schoolpoorten of die van de unief weer open zwaaiden. Mijn hekel werd in de hand gewerkt door een hoop linkse leerkrachten die hun multiculturele onzin te pas en te onpas probeerden in hun lessen te verwerken.”

Ondanks zijn eigen ervaringen zegt Van Grieken in het filmpje te hopen dat zijn volgers “toch de moed vinden om er het beste van te maken”, om af te sluiten met: “Zet uw beste beentje voor en in 2024 gaan we wel de rekening presenteren aan al die linkse leerkrachten.”

Opdringen

“Met dat laatste bedoel ik: de rekening presenteren zoals we dat ook in 2019 gedaan hebben, met een klinkende verkiezingsoverwinning”, zegt Van Grieken aan onze redactie. Hij zegt zelf als kind gemerkt te hebben dat “veel leerkrachten hun linkse gedachtegoed verwerken in hun lessen en aan de kinderen opdringen in het klaslokaal”.

“Maar ik wil al die linkse leerkrachten in het onderwijs bedanken. Dat sterkt kinderen in de overtuiging dat rechts de juiste kant is. We merken dat vaak, dat linkse leerkrachten leerlingen net de andere kant uit duwen, uit een soort van afkeer. Ik vind zelf dat geen enkele mening ertoe zou moeten doen in het klaslokaal.”

Onderwijsvakbond: “Verschrikkelijk”

“Die eerste schooldag had zo mooi kunnen zijn voor leerkrachten en leerlingen, zeker na zo’n moeilijk jaar door corona. Maar nu maakt Van Grieken er met zijn uitspraken een veel minder mooie dag van”, zegt Nancy Libert van onderwijsvakbond ACOD. “Ik vind het beneden alle peil. We hebben vandaag al heel veel reacties gekregen van leerkrachten die zich in hun eigenwaarde geraakt voelen. Het is niet te geloven wat hij zegt.”

Libert wijst erop dat leerkrachten neutraal voor de klas moeten staan. “Een leerkracht geeft zijn lessen neutraal. Die moet alle aspecten van het leerplan en zijn doelen neutraal overbrengen. Ik wil er eigenlijk het liefst zo weinig mogelijk aandacht en tijd aan spenderen.”

Leerkrachten reageren

Enkele leerkrachten laten op sociale media van zich horen. “Een slag in het gezicht van alle leerkrachten én leerlingen, dit Tiktok-filmpje”, schrijft een van hen. Een andere schrijft als volgt: “Ik wilde je laten weten dat ik morgen weer start. Ik ga kinderen leren om ruim te denken, liefst niet in hokjes ... Een mening te vormen met respect voor iedere mens. Jammer dat jij nooit in mijn klas zat, je kon het gebruiken.”

“Onwaarschijnlijk”, noemt KU Leuven-rector Luc Sels het filmpje van Van Grieken. “Hij zegt dat hij de leerlingen een fijne 1 september toewenst, maar hij doet anders heel erg zijn best om dat fijne gevoel te vergallen.”

Tendens

Peter Van Aelst, professor aan de Universiteit Antwerpen gespecialiseerd in politieke wetenschappen, kijkt op van het filmpje. “Zo expliciet uithalen naar leerkrachten, dat heb ik Vlaams Belang en Tom Van Grieken nog niet echt horen doen. Ik heb het gevoel dat het een tendens is die overwaait uit de Verenigde Staten, waar in onder meer kringen van Alt-right al langer wordt geschreeuwd dat scholen en universiteiten linkse bolwerken zijn. Onderzoek wijst uit dat dat gevoel hard leeft onder Republikeinse kiezers, die om die reden ook minder vertrouwen hebben in de onderwijsinstellingen.”

“Als dat gevoel in Vlaanderen al zou leven, dan toch veel minder, maar ik hoop niet dat we met dit filmpje subtiel in die richting gaan evolueren”, zegt professor Van Aelst. Als docent heeft hij nog niet het gevoel dat er bij ons een zichtbaar groeiend wantrouwen is. “Maar het beangstigt mij wel. Van Grieken is vrij om zijn mening te geven, zoals hij hier op semi-luchtige wijze doet, maar ik hoop wel dat de partij weg zal blijven van de volgende stap: mensen oproepen leerkrachten te verklikken. Ik ben er zeker van dat als er van mijn lessen een filmpje wordt gemaakt, er wel iets uit zijn context kan worden geplukt dat dan geframed kan worden als een vooringenomen linkse mening.”

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens Orhan Agirdag, professor aan de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen aan de KU Leuven, tonen de uitspraken van Van Grieken aan “waarom vrijheid van onderwijs en vaste benoeming cruciaal is”.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Politicoloog Nicolas Bouteca vindt de uitspraken van Van Grieken “heel straf”. “‘Linkse leerkrachten de rekening presenteren’ als ze de grootste zouden worden. Kan toegevoegd worden aan eerdere ‘blanke moet een dominante factor zijn’”, schrijft hij op Twitter.

Ook communicatiespecialist Noël Slangen liet van zich horen. “Quizvraag: van wie is de uitspraak ‘Als wij aan de macht zijn, gaan we leerkrachten die van ons afwijkende meningen verkondigen de rekening presenteren’? Drie mogelijke antwoorden: a. Taliban, b. Tom Van Grieken, c. IS.”

Ook vanuit andere politieke partijen kwam reactie. “Leerkrachten geven elke dag het beste van zichzelf, met de druk erbij van leerlingen en ouders. Hen allen ‘verdacht maken’ als ‘linkse kwieten’ en verdeeldheid zaaien: zo vernietig je een samenleving i.p.v. mensen te laten samenleven”, schrijft Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert bijvoorbeeld op Twitter.

 (gjs, joro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer