Nick Martens van Kodex en Marc Van den Broek van Studio Vrij. © ram

BLIJVEN PLAKKEN. Dj Studio Vrij: “Ik draaide niet met vinyl maar met cassettes”

Hoogstraten -

Wie jong was in de jaren tachtig of negentig kon in de Noorderkempen elk weekend kiezen uit meerdere fuiven. Hoogstratenaars Marc Van den Broek (56) speelde vanaf 1981 met Studio Vrij en Nick Martens (39) vanaf 1998 met Kodex op heel wat fuiven. Ook nu nog staan ze achter de draaitafel.

Ronny van den Ackerveken

“De eerste fuif waar ik draaide was in ’t Centrum in Rijkevorsel”, zegt Marc Van den Broek. “Ik was verbonden aan Radio Vrij en koos daarom voor de naam Studio Vrij. Toen kwam alles nog vroeg op gang, om 21u zat de tent of de zaal al goed vol.

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Je had vinylplaten en cd’s, maar ik gebruikte cassetjes met een speelduur van vijf minuten. Dat was veiliger dan de naald van een platenspeler die plots kon wegspringen. Iedere dj draaide zijn eigen muziekstijl, ik was de man van de gitaren. Het is meer dan eens gebeurd dat een organisator me achteraf zei dat de muziek niet zijn stijl was, maar er wel veel volk was. In de eindejaarsperiode deelde ik aan het publiek zelf opgenomen cassetjes uit met de hits van het afgelopen jaar. Halfweg de jaren negentig ben ik gestopt met Studio Vrij.”

Marc stelde zelf cassettes samen met de hits van elk jaar. © rr

Platenwinkel

Voor Nick Martens begon het met een fuif in het parochiehuis in Merksplas. “Mijn broer Benny en Yvan Snoeys draaiden onder de naam Kodex al op feesten. Ik deed er de fuiven bij, zowel in zalen als in tenten. In die tijd gaf elke vereniging wel een fuif of bal, vaak was je twee avonden per weekend bezig. Den Bakker in Rijkevorsel op vrijdagavond en zaterdag een tentfuif in Hoogstraten.

Nick als DJ Kodex aan het werk op een tentfuif. © rr

Twee keer per week stapte ik in de platenwinkel van Danny Brosens in Hoogstraten binnen. Die wist perfect welke nieuwe muziek ik nodig had om te draaien. Meestal voel je snel aan of iets een hit wordt. Het nummer Schumacher van DJ Visage speelde ik al voor het in de hitparade kwam.”

Cyclocross

Marc Van den Broek in zijn jonge jaren als DJ Studio Vrij. © rr

Marc Van den Broek draait tegenwoordig onder de naam DJ Broekie. “Via catering Bevers kreeg ik de kans om in de publiekstent te spelen op cyclocrossen. In het veldritseizoen doe ik dat op een twintigtal wedstrijden. Ook de organisatoren van de wereldkampioenschappen vragen me bijna elk jaar, dan neem ik steeds Kurt Lemmens mee. De voorbije jaren hebben we mogen draaien in onder andere het Deense Bogense, het Zwitserse Dubendorf en het Nederlandse Valkenburg. Voor het volgende WK in januari in de Verenigde Staten leek alles in orde te komen, maar de organisatie heeft afgehaakt. De broers Wellens zijn van plan om een WK-dorp te maken in Vorselaar, daar kunnen Kurt en ik ons ding doen”, vertelt Marc.

Muziek van toen

Nick Martens heeft tegenwoordig een verhuurbedrijf met alle materialen voor feesten en evenementen. Af en toe kan je hem als DJ tegenkomen. “Ik draai nog een vijftal keren per jaar. Onder andere met de kermis in Meer en de Maxburg Heifeesten in de zomer. En elk jaar organiseren we in een tent Kodex Back in time, dat blijft een succes. Daar wordt steeds muziek van toen gespeeld. Het publiek weet dat ze geen hits van nu moeten komen vragen”, zegt Nick Martens.

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blijven Plakken