Actievoerders bezetten zebrapad tegen plannen voor ringweg: “Geen oplossing, dat verlegt het probleem gewoon”

In Anzegem is donderdagvoormiddag geprotesteerd tegen de mogelijke aanleg van de ringweg. Een veertigtal actievoerders stapte met spandoeken in het centrum en blokkeerde af en toe een zebrapad. Met lichte hinder voor het verkeer als gevolg. Op 23 september zou de provincieraad het ringtracé vastleggen.

jvh, pma
Bron: BELGA, eigen berichtgeving

Het Actiecomité Omring Anzegem Niet hield donderdagvoormiddag een protestactie tegen de plannen van de ringweg. Die ring- of omleidingsweg beroert al jaren de gemoederen in Anzegem. Vandaag moet alle verkeer door de Kerkstraat, zijn er parkeervakken op de weg – waardoor het verkeer stremt – en zijn er ook twee moeilijke haakse bochten. In de doortocht Kerkstraat liggen er ook verschillende scholen.

In oktober vorig jaar werden plannen bekendgemaakt om de Kerkstraat te verbreden, maar dat kostte 54 onteigeningen. Die plannen werden al snel weer opgeborgen. In december keurde de provincieraad de voorlopige reservatiestrook van de omleggingsweg goed, tijdens het openbaar onderzoek werden 1.100 bezwaarschriften ingediend.

“Op 23 september moet de provincieraad zich uitspreken om de strook effectief te reserveren of niet”, zegt Bruno Vermeire namens het actiecomité. “We moeten niet naar Brugge gaan om ons te laten horen, de vergadering zou online plaatsvinden. Daarom laten we ons vandaag horen. Een omleidingsweg is van de vorige eeuw. We leven nu in een tijd van betonstop en ontharding, er is het klimaat, een bouwshift. Anno 2021 is het onverantwoord om grote stukken groen en landbouwgrond op te offeren. We hebben elk stukje groen hard nodig. Een ringweg verlegt gewoon het probleem, het is geen oplossing.”

“Wij vragen de spreiding van het vrachtverkeer over de andere gemeenten. Een trajectcontrole op de gewestweg N382 die Anzegem doorkruist, het wegwerken van de twee haakse bochten en het verwijderen van de parkeerstroken. Wij hebben een weg waar geen tolheffing opzit, ook tolheffing kan helpen. We hebben intussen weet van enkele antwoorden van het kabinet-Peeters en stellen enkel vast dat ze Anzegem laat stikken. Ze had beloofd om naar ons te luisteren, maar doet dat duidelijk niet.”

(Lees verder onder de foto)

Ook langs kerkwegels staan nu zwarte vlaggen  ©  Peter Malaise

Op de website van de gemeente Anzegem zijn de antwoorden van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) te vinden. Daar staat dat een trajectcontrole onmogelijk is door het gemengde snelheidsregime van 30 per uur aan de scholen en 50 per uur op de rest van het traject. Een zone 30 over het volledige traject is volgens haar niet haalbaar. Het aanpakken en wegwerken van de twee haakse bochten is geen oplossing voor het probleem in de gehele doortocht. De parkeervakken wegnemen is dan weer wel te verdedigen.

“Maar wij moeten dan als gemeente huizen opkopen, platgooien en er parkeerplaatsen van maken”, zegt burgemeester Gino Devogelaere (Samenéén). Volgens de minister is tolheffing ten slotte niet wenselijk. (Lees verder onder de foto)

Een veertigtal betogers maakte vooral veel lawaai  ©  Peter Malaise

Ook enkele inwoners van de Kerkstraat reageerden, maar die willen niet publiek getuigen. “Wij zijn wel voorstander van de omleidingsweg”, luidt het. “Er rijden hier de hele tijd door vrachtwagens, en veel. Het is niet meer van deze tijd dat zo een drukke baan dwars door de kern van een dorp moet. Kijk naar Deerlijk, daar is er ook een ringweg gekomen en is iedereen tevreden. Er zijn hier drie scholen, de ring mag er voor ons heel snel komen.”

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen