Vlaanderen kleurt volledig rood op Europese coronakaart, Brussel blijft donkerrood

 ©  Kristof Vadino

Bron: BELGA

Ook Vlaanderen kleurt nu rood op de Europese coronakaart. Dat blijkt uit een nieuwe update van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Vorige week kleurde Vlaanderen nog oranje op de ECDC-kaart. Heel België is nu een rode zone, Brussel blijft zelfs donkerrood kleuren.

Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Positiviteitsratio hoger dan 4%

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie boven 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio.

Vorige week kleurde Vlaanderen op de ECDC-kaart nog oranje, maar in de nieuwste editie staat Vlaanderen nu ook in het rood. Brussel blijft een donkerrode stip op de Europese kaart, wat betekent dat er meer dan 500 nieuwe gevallen zijn per 100.000 inwoners. 

(lees verder onder de afbeelding)

 ©  ECDC

Delen van Zuid-Frankrijk, Corsica, delen van het Ierse eiland en steeds meer regio’s in Griekenland kleuren donkerrood. In Duitsland kleuren meer en meer regio’s rood. Het eiland Cyprus gaat dan weer van donkerrood naar gewoon rood en ook Zweden en Denemarken kleuren minder rood dan voordien.

Midden-Europa blijft vrijwel helemaal groen. Landen als Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije hebben het laagste aantal positieve tests.

Wat betekent dit voor jou?

De kleurencodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen voor reizigers, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Er zijn EU-aanbevelingen, maar de lidstaten bepalen uiteindelijk zelf welke voorwaarden ze al dan niet opleggen voor mensen die vertrekken of terugkeren uit groene, oranje of rode gebieden. Daarom is het steeds aangeraden om na te gaan welke voorwaarden het land van je bestemming stelt. In de meeste landen is de belangrijkste sleutel het vaccinatiebewijs. Dat betekent dat zich laten testen of in quarantaine gaan meestal niet nodig is wanneer je volledig gevaccineerd bent. Wanneer je niet volledig gevaccineerd bent, is een negatieve PCR-test vaak wél nodig.

Opgelet: in sommige Europese landen moet je ook een coronabewijs (een negatieve test of bewijs van volledige vaccinatie) kunnen voorleggen wanneer je op restaurant, naar de film of naar een evenement gaat. Dat is onder meer het geval in Frankrijk en Italië.

Terug naar huis

Met de kleurcodes wordt ook rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in eigen land. Een PLF-formulier invullen is altijd verplicht. Daarnaast geldt ook in België: wie terugkeert vanop vakantie uit een (donker)rode zone, moet zich niet laten testen of in quarantaine wanneer de tweede vaccinatieprik al minstens twee weken geleden is. Wie niet (volledig) is gevaccineerd, moet zich bij thuiskomst wel laten testen op dag één en zeven. Tussen de twee testen hoeft geen quarantaine, tenzij de eerste test positief is.

Wie op reis wil naar een bestemming buiten Europa, komt mogelijk voor strengere regels te staan in het land van aankomst. Ook wie terugkeert naar België vanuit een niet-Europese bestemming moet bij terugkomst in quarantaine. Wie volledig gevaccineerd is en zich meteen laat testen, mag de quarantaine beëindigen bij een negatief testresultaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen