Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Getty Images/Westend61

Preventiedienst Idewe vraagt werkgevers om ‘langdurige Covid’ te erkennen als ziektebeeld

Idewe, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, roept werkgevers op om ‘long Covid’ te erkennen als ziektebeeld. Al meer dan 1 miljoen Belgen raakten besmet met het coronavirus en velen onder hen kampen weken tot maanden later nog met de gevolgen daarvan. Die ‘langdurige Covid’ gaat echter vaak gepaard met onbegrip op de werkvloer.

  1. “In de operatiezaal staat een kast met kleppen in verschillende maten”: hoe ontstaat een hartklepaandoening en moet je altijd onder het mes?
    PREMIUM

    “In de operatie­zaal staat een kast met kleppen in verschil­len­de maten”: hoe ontstaat een hart­klepaan­doe­ning en moet je altijd onder het mes?

    Heb je last van hartkloppingen, pijn op de borst of gezwollen enkels? Mogelijk is een aandoening aan je hartklep de boosdoener. Wat kan een slecht werkende hartklep veroorzaken? Is een operatie altijd nodig? En kan je zelf iets doen om schade te voorkomen? Hartchirurg prof. dr. Bart Meuris (UZ Leuven): “Bij een biologische hartklep heb je meer vrijheid, maar die is minder duurzaam.”
  2. “Moe, moe, moe na het schoonmaken van bakje aardbeien. Sorry, maar f**k man, gaat dit ooit nog over?” Onze journaliste over 7 maanden 'out' zijn door langdurige Covid
    PREMIUM

    “Moe, moe, moe na het schoonma­ken van bakje aardbeien. Sorry, maar f**k man, gaat dit ooit nog over?” Onze journalis­te over 7 maanden 'out' zijn door langdurige Covid

    Ik ben Annick De Wit, journaliste bij deze krant, maar u hebt van mij het voorbije jaar weinig gelezen. Ik was out, door langdurige Covid. Zeven maanden voltijds werkonbekwaam. Ik zou deze hele periode liefst in een put onder de grond steken, goed aanstampen, er hier vooral over zwijgen en gewoon verdergaan met mijn leven zoals het voordien was. Maar ik ben terug. Ik schrijf weer. Halftijds, nog even. Covid is er nog. 'Long covid' ook. Er zijn te veel mensen die het ook/nog zullen hebben. En te veel die geen idee hebben. Dus. Hier ga ik. Dit is mijn verhaal over 7 maanden out zijn door long covid.