Europese Centrale Bank scherpt ecologische eisen financiële sector aan

De Europese Centrale Bank (ECB) oefent een toenemende druk uit op kredietverstrekkers om zich voor te bereiden op een stresstest volgend jaar. De test moet aantonen hoe kwetsbaar de sector is voor klimaatverandering. Dat meldt het persbureau Bloomberg, op basis van berichten dat de ECB de banken vertrouwelijke documenten over hun milieuprestaties heeft gestuurd.

Die gegevens zouden in de balansen van de banken prominenter moeten worden opgenomen. De Europese financiële toezichthouder zou bovendien plannen hebben om de relatie tussen winstgevendheid en klimaatrisico’s in de portefeuilles van de banken te onderzoeken.

Ongenoegen

Eerder dit jaar uitte de Europese Centrale Bank al haar ongenoegen over de inspanningen die de financiële sector toonde om een antwoord op de klimaatrisico’s te bieden. “In Europa willen politici dat de banken in de strijd tegen klimaatverandering een sleutelrol opnemen”, merkt Bloomberg op. “Gevraagd wordt dat de banken de aanwezigheid van vervuilende activiteiten in hun portfolio’s afbouwen.”

“Beleggers zijn hiervoor gevoelig. Banken die in hun kredietportefeuilles een grote aanwezigheid van fossiele brandstoffen vertonen, kunnen door sancties van de toezichthouder immers te maken krijgen met zwaardere kapitaalvereisten. Dat zou hen kunnen beroven van het vermogen om dividenden uit te keren.”

Banken zullen volgens waarnemers aan de toezichthouder informatie aanleveren die demonstreert hoe hun portefeuille zich over een periode van tien, twintig en dertig jaar kan ontwikkelen.

Dat duurzame normen de kracht hebben om de financiële sector te ontwrichten, werd vorige maand duidelijk toen investeerders massaal aandelen van de Duitse vermogensbeheerder DWS Group lieten vallen. Daarbij reageerden de investeerders op berichten dat de Duitse financiële groep het doelwit was van een onderzoek wegens greenwashing. Dan zet een bedrijf zich groener neer dan het eigenlijk is.

Hoewel DWS Group zegt niets verkeerd te hebben gedaan, toont de ontwikkeling aan dat financiële ondernemingen – of het nu banken of vermogensbeheerders zijn – de naleving van de verwachtingen op ecologisch, ethisch en sociaal handelen niet langer kunnen onderschatten.

Blootstelling

De stresstest van de ECB zou volgend jaar rekening houden met een beoordeling van de klimaatrisico’s bij de banken en hun bereidheid om dreigende knelpunten aan te pakken.

“De resultaten kunnen een invloed hebben op de scores die worden gebruikt om de kapitaalvereisten van de individuele banken te berekenen”, aldus Bloomberg. “Anderzijds heeft de Europese Centrale Bank duidelijk gemaakt het klimaat geleidelijk te zullen bekijken zoals elk ander risico dat een impact op de financiële sector kan hebben.”

De ECB zei in juli dat bijna geen enkele bank in de eurozone voldoende op de risico’s van de klimaatverandering was voorbereid. “Volgens bronnen zou de ECB aan de banken persoonlijke feedback geven om de tekortkomingen in hun klimaatplannen aan te pakken.”

Volgens een aantal berekeningen lopen banken met de grootste blootstelling aan klimaatrisico’s het gevaar dat 10 procent van hun kredietportefeuille met een mogelijke wanbetaling kan worden geconfronteerd. Tegen het midden van deze eeuw zou dat aandeel tot 30 procent kunnen oplopen.

(bzg)

Meer