Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsPensioenen

Vervroegd pensioen na 42 jaar en minstens 10 jaar werken voor minimumpensioen: de plannen van minister Lalieux

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS).Beeld Photo News

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) is klaar met haar Pensioenplan, zegt ze in een interview met De Tijd en Het Laatste Nieuws. Met die correcties op het beleid van de vorige regering wil bevoegd minister Karine Lalieux (PS) het vertrouwen in de pensioenen herstellen en mensen langer aan het werk houden. Dit ligt er op tafel.

Wat stelt minister Lalieux voor?

De loopbaanduur zou het enige criterium worden voor vervroegd pen­sioen. “Iedereen die 42 jaar gewerkt heeft, zal tussen 60 en 67 jaar met pensioen kunnen. Daarmee zetten we de ongelijke behandeling recht van mensen die sinds hun 18de werken en vaak zware jobs hebben”, aldus Lalieux.

Door de bijsturing kunnen per jaar 6.000 mensen sneller met vervroegd pensioen. Het is volgens Lalieux een deel van de oplossing voor de gordiaanse knoop rond de zware beroepen.

Lees ook

Vier vragen. ‘Deze hervorming valt mager uit’: politiek journalist Roel Wauters over het pensioenplan van minister Lalieux

Vijf vragen. Moment van de waarheid voor minister Lalieux (PS): na een jaar wachten komt pensioenhervorming op tafel

De minister koppelt daar twee maatregelen aan die mensen moeten stimuleren om toch een volledige loopbaan van 45 jaar te presteren: het deeltijds pensioen en een pensioenbonus van 2 euro bruto per gewerkte dag - op jaarbasis - boven op die 42 loopbaanjaren. Concreet betekent dat dat iemand die 45 jaar werkt zijn wettelijk pensioen met 100 euro bruto per maand ziet toenemen.

Voor het minimumpensioen, bedoeld voor mensen met zeer korte carrières, kiest Lalieux voor een zeer soepele instapregeling. Wie op een carrière van 30 jaar aan slechts 10 effectief gewerkte jaren komt, krijgt toegang. 

Zijn deze plannen definitief?

Het voorstel van Lalieux is nog niet doorgesproken met de coalitiepartners en geldt dus als een openingsbod. Zowel in de regering als bij de sociale partners kan het debat nu losbarsten.

Nog opvallend: aan het gunstige regime waardoor statutaire ambtenaren sneller kunnen afzwaaien en ook een beter pensioen opbouwen, raakt ze niet.

Hoe wordt er gereageerd?

“Tegen Karine Lalieux zou ik willen zeggen: dit is niet langer het College van de Stad Brussel”, zo reageerde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez al bij Le Soir. Ook vanuit andere hoeken stromen er nu reacties binnen op het pensioenplan. Een overzicht.