Groen ontstemd na “platitudes” Zuhal Demir: “Energiebeleid in ons land is kut”

 ©  Karel Hemerijckx

Groen reageert ontstemd op de uitspraak van Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir op Radio 1, deze voormiddag. “Het energiebeleid in ons land is kut”, had de N-VA-minister daar gezegd.

“We zijn heel teleurgesteld dat een minister met zulke platitudes reageert op het Belgische federale energiebeleid”, reageerde Staf Aerts bij VRTNWS. Aerts is Parlementslid voor Groen. “Dit, terwijl we een Vlaams minister nodig hebben die meewerkt aan die energietransitie. We kunnen het uiteindelijk enkel samen.”

Snel gaan

De uitspraak van de minister kwam er na een passage over de dossiers van vier gascentrales waar ze dit najaar over moet oordelen. “Ik wil niet talmen. Ik heb aan alle instanties die advies geven het signaal gegeven dat ik snel wil gaan. Over het eerste dossier, dat van de gascentrale van Dilsem-Stokkem, zal al over twee weken beslist worden.”

Ze noemde het energiebeleid in ons land onomwonden “kut”. “Het loopt gewoon niet goed. Los van alle dogma’s en partijideologie: laat ons eens op de resetknop drukken en kijken welk energiebeleid we nodig hebben. We moeten vertrekken van drie principes: betaalbaarheid, voldoende energie en het effect op het milieu. Vanuit Vlaanderen investeren we enorm in windenergie, zonne-energie, in warmtenetten. Dat gaan we blijven doen. Maar daarnaast moeten we ook kijken wat we daarnaast moeten doen: gascentrales, kernenergie...?”

Niet klaar met 3M

Daarnaast kwam Demir ook nog terug op de onderzoekscommissie vrijdag over de PFOS-vervuiling in het Vlaams Parlement. Toplui van 3M dansten er handig om de heisa heen. “Ik vind het toch wel hallucinant dat een bedrijf dat hier al jaren zit geen enkel antwoord geeft aan een onderzoekscommissie van het parlement, die heel veel vragen heeft”, zei Demir zaterdagochtend op Radio 1. “Ik had die vragen ook al maanden, maar ik stel hetzelfde vast als de parlementsleden. Als je dan ziet wat voor non-antwoorden men daar geeft: dat geeft mij wel enorm het gevoel dat men dingen achterhoudt. Waarom wil men bepaalde dingen niet zeggen, vraag ik me dan af. We zijn nog helemaal niet klaar met 3M.” (gjs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen