Videospeler inladen...

Minister-president Jambon: "Heb minister Verlinden gewaarschuwd voor slordig werk, maar ze luisterde niet"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt dat hij wel degelijk opmerkingen heeft gemaakt bij het ministerieel besluit over evenementen die binnen plaatsvinden. Hij heeft het zelfs over "slordig werk" van federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Woensdagavond 1 september. In verschillende clubs worden weer dansfeesten georganiseerd, ook al was gezegd dat dat nog niet mocht. Maar de uitbaters blijken een manier ontdekt te hebben waarop ze toch party's kunnen organiseren: door ze aan te kondigen als een privé-evenement. Wie wil komen, stuurt een mailtje en krijgt dan een uitnodiging als privégast. Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt eerst dat die uitzondering alleen bedoeld is voor kleine evenementen, niet voor dansfeesten met honderden mensen. Wat de uitbaters doen, is niet volgens de geest van de wet, zegt Verlinden. Maar ze geeft toe dat het eigenlijk wel kan.

Het levert haar kritiek op van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Volgens hem is minister Verlinden er in anderhalf jaar coronacrisis "niet in geslaagd om ook maar één fatsoenlijk ministerieel besluit af te leveren." In die ministeriële besluiten wordt vastgelegd welke maatregelen er gelden. Verlinden reageert daarop door te zeggen dat alle regeringen van het land bij de opmaak van die ministeriële besluiten betrokken zijn, ook Vlaams minister-president Jan Jambon dus, van De Wevers partij. Dat is zo, zegt De Wever, maar na dat overleg maakt Verlinden het besluit op, en dan blijkt dat ze geen rekening houdt met opmerkingen van anderen. Waarop Verlinden zegt dat Jambon deze keer geen opmerkingen had gemaakt.

In heel die discussie mengt Jambon zich nu dus zelf. In "Wakker op zondag" op de Antwerpse tv-zender ATV geeft Jambon zijn versie van de feiten. "Het verslag van het Overlegcomité wordt goed onderhandeld door alle partijen aan tafel. Dan gaat minister Verlinden aan de slag om het ministerieel besluit te maken, en dan stuurt ze dat rond naar iedereen", zegt Jambon. "Deze keer hadden we twee uur om opmerkingen te geven. Als je die opmerkingen hebt ingestuurd, doet zij daar verder mee wat ze wil, er is geen verder overleg. Wij hebben bijvoorbeeld opmerkingen gegeven over die indoor evenementen, daar is geen rekening mee gehouden."

Bekijk hieronder het interview met minister-president Jambon in "Wakker op zondag" op ATV:

Videospeler inladen...

"Mijn opmerking was dat het te vaag geformuleerd was, dat er inderdaad achterpoortjes waren. En ofwel wil je dat, en moet je daarna niet komen klagen dat mensen ervan gebruikmaken. Ofwel wil je dat niet, en dan moet je het fatsoenlijk dichttimmeren."

Volgens Jambon moet Verlinden kiezen: "Ofwel zitten we samen rond de tafel tot het ministerieel besluit klaar is, ofwel neemt de minister haar verantwoordelijkheid. De fout ligt bij een beetje slordig werk. Ik denk dat daar zorgvuldiger op moet gewerkt worden."

Meest gelezen