Vriend van Miss België opgepakt voor vechtpartij vijf jaar geleden in Kortrijk: “Dit is verschrikkelijk”

 ©  instagram

Losene Keita (23), de vriend van Miss België Kedist Deltour (24), is afgelopen woensdag tijdens een politiecontrole in het West-Vlaamse Heule opgepakt. Sindsdien zit hij in de gevangenis omdat er nog een gevangenisstraf van 5 maanden tegen hem openstond voor feiten uit 2016. Zijn advocaat tekent verzet aan, zijn vriendin is “erg aangedaan”.

Al twee jaar zijn Kedist Deltour en de 23-jarige Losene Keita een koppel. Afgelopen zomer kwam hij nog in het nieuws toen hij wereldkampioen Mixed Martial Arts (MMA) werd, woensdagavond was er minder goed nieuws. In de Kortrijkse deelgemeente Heule werd hij opgepakt na een politiecontrole en afgelopen weekend opgesloten in de gevangenis van Ieper.

Aanleiding is een veroordeling die hij in februari 2020 opliep voor zijn aandeel bij straatgevechten in Kortrijk en weerspannigheid in 2016, aldus het parket van Kortrijk. Daarvoor stond hij nog geseind omdat hij die straf niet uitgezeten heeft. “Die vechtpartijen waren tussen de Afrikaanse en de Afghaanse onderwereld, die laatste is nogal aanwezig in Kortrijk”, zegt zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke. “Hij had daar maar een klein aandeel in, wat ook blijkt uit het feit dat hij bij verstek maar tot vijf maanden gevangenis veroordeeld werd.”

Miss België

Van die feiten had hij sinds 2016 niets meer gehoord, aldus Vandemeulebroucke. De advocaat noemt het dan ook verschrikkelijk dat zijn cliënt nu opgepakt wordt. “Niet toevallig nadat hij in de pers is gekomen als vriend van Miss België. Plots vinden ze hem dan. Je gaat me toch niet vertellen dat hij sinds zijn veroordeling nooit gecontroleerd is? En zo’n straffen voeren ze bijna nooit uit. Dit is een voorbeeld van het aloude adagium: als je je kop boven het maïsveld uitsteekt, kappen ze hem eraf.”

Dat Keita in de gevangenis zit, heeft ook te maken met het feit dat hij geen officiële verblijfsvergunning in ons land heeft. “Dat speelt hem nu parten”, zegt Vandemeulebroucke, die verzet heeft aangetekend. “Maar ik maak me sterk dat hij woensdag vrijkomt.”

Volgens zijn advocaat is Keita “absoluut een goede gast”. “Sinds 2016 heeft die niets meer verkeerd gedaan. Ik steek mijn hand in het vuur voor die gast, hij doet niets dan sporten. Als hij de vriend van Miss België niet geweest was, dan was er niks gebeurd. Ik vind het verschrikkelijk.”

Dat hij met Miss België samen is, heeft volgens het parket niets te maken met de arrestatie. “Hij is veroordeeld en moet die straf uitzitten. Het gaat hier over meerdere vechtpartijen en weerspannigheid, hij is hier niet het slachtoffer.”

Aangedaan

Miss België Kedist Deltour is naar eigen zeggen “erg aangedaan door wat er is gebeurd, en uit het lood geslagen”. “Ik was van die feiten op de hoogte, maar laat het aan zijn advocaat om zich uit te spreken over de inhoud van de zaak. Ik hoop gewoon dat er snel rechtvaardigheid komt.”

 (gjs, bpr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen