AFP or licensors

Franse filmlegende Jean-Paul Belmondo overleden

De Franse acteur Jean-Paul Belmondo is overleden. Hij stierf maandag, thuis in Parijs. Dat heeft zijn advocaat Michel Godest aan het Franse persagentschap AFP gemeld. "Hij was al een tijdje vermoeid en is rustig heengegaan", aldus Godest. Belmondo was een van de grootste Franse filmsterren van de jaren 60, 70 en 80. Aan de zijde van Jean Seberg maakte hij furore met de nouvelle-vaguefilm "À bout de souffle" van Jean-Luc Godard in 1960. Hij werd 88 jaar oud. 

Belmondo kwam uit een artistieke familie, zijn vader was beeldhouwer en zijn moeder kunstschilder. Na een kortstondige carrière als amateurbokser, studeerde Belmondo aan het Conservatoire national supérieur d'art dramatique in Parijs. Aanvankelijk speelde hij kleinere rollen als verongelijkte rebel of kleine crimineel. Zijn grote doorbraak was een rol als autodief in "À bout de souffle", een film van Jean-Luc Godard, een grote naam in de filmwereld. Deze film wordt ook gezien als het startpunt van de nouvelle vague, een stroming die de filmregels die door Hollywood werden opgelegd aan haar laars lapt. 

Uit het VRT-archief: In 1961 vertelt Jean-Paul Belmondo in het filmmagazine "Première" hoe hij zijn carrière te danken heeft aan "À bout de souffle". Het alternatief was bokser worden:

Videospeler inladen...

In de jaren 60 verkende Belmondo de Italiaanse cinema en de nouvelle vague. Hij speelde onder andere aan de zijde van Sophia Loren in Vittoria De Sica's "La Ciociara" ("Two Women") uit 1961 en naast Anna Karina in Godards "Pierrot Le Fou" uit 1965.

Later zette hij de stap naar de commerciële cinema zoals de avonturenfilm "L'Homme de Rio" van Philippe De Broca uit 1964. Hij stond erom bekend dat hij graag zelf zijn stunts uitvoerde.

In 2001 kreeg Belmondo een beroerte en stopte hij met acteren. Hij keerde in 2008 terug naar het witte doek met "Un homme et son chien". In 2017 nam hij nog een César d'honneur in ontvangst.

Van 2008 tot 2012 had de Oostendse Barbara Gandolfi een relatie met Belmondo. In 2017 werden Gandolfi en haar ex-man veroordeeld voor oplichting van Belmondo, maar in 2018 werden beiden in beroep vrijgesproken.

Uit het archief: In 2012 kreeg Jean-Paul Belmondo in Brussel de medaille van de Leopoldsorde, een van de hoogste Belgische onderscheidingen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen