Direct naar artikelinhoud
LiveblogProces aanslagen Parijs

Herlees - Terreurproces Parijs: Voorzitter zet microfoon van Abdeslam af en schorst tijdelijk de zitting

Een schets van Salah Abdeslam.Beeld via REUTERS

Het assisenproces over de terreuraanslagen van Parijs is gestart. Bij die aanslagen op 13 november 2015 vielen 137 doden en meer dan 400 gewonden. De belangrijkste beklaagde is Salah Abdeslam, de enige terrorist die zichzelf die avond niet om het leven bracht. Het proces zal zo’n negen maanden duren. Herlees de belangrijkste ontwikkelingen op dag één in deze liveblog.

Live

  1. Einde liveblog

    We sluiten dit liveblog af. Hieronder kan u de belangrijkste gebeurtenissen herlezen.

  2. Voorzitter schakelt microfoon van Abdeslam uit na emotionele tirade: 'Mogen de slachtoffers van Syrië hier ook het woord nemen?'

    Op de tweede dag van het assisenproces over de aanslagen in Parijs heeft hoofdverdachte Salah Abdeslam opnieuw het woord genomen. Hij zette drie van de medeverdachten uit de wind. "Ze leverden me een dienst, maar ze wisten niks van wat ik deed in het leven", klonk het geëmotioneerd.

    "Zullen de slachtoffers die er in Syrië en Irak waren, kunnen spreken", stak de enige terrorist die de aanslagen in Parijs overleefde van wal. "Wijsheid zegt dat we een man pas moeten straffen als hij veroordeeld is, niet ervoor. Wordt men niet verondersteld onschuldig te zijn?"

    "Ook al sta ik niet achter uw rechtspraak, er zijn andere slachtoffers. In Molenbeek is er veel vrijgevigheid. Zo zijn er Mohammed Amri, Hamza Attou en Ali Oulkali die mij gunsten hebben verleend, hoewel zij niets wisten van wat ik voor de kost deed. Ze hebben me uit de goedheid van hun hart op een bepaalde plaats afgezet zonder iets te vragen, vandaag zitten ze in de gevangenis, ze hebben niets misdaan", aldus een huilende Abdeslam. 

    De voorzitter maande Abdeslam meermaals aan om te zwijgen, zonder succes. Uiteindelijk werd zijn microfoon uitgeschakeld. "U hebt vijf jaar gehad om u uit te spreken", zei de voorzitter. "Nu hoor ik dat u wilt praten, maar het is er niet het moment voor." De zitting werd enkele minuten geschorst.

    Salah Abdeslam: Beeld via REUTERS

    Abdeslam had eerder op de dag ook even de rechtszaal verlaten om te overleggen met zijn advocaat. Aanvankelijk was het onduidelijk wat de reden voor Abdeslam zijn vertrek was, maar de rechtbank had hem blijkbaar toestemming verleend om te gaan overleggen met zijn advocate Olivia Ronen. Na een tiental minuten keerde Abdeslam terug naar de zaal en kon het proces aanvangen. 

    De tweede procesdag staat opnieuw in teken van de burgerlijke partijstelling. De meer dan 300 advocaten van de tot nu toe 1.765 burgerlijke partijen verschijnen voor de rechtbank en sommen de namen op van de slachtoffers die ze vertegenwoordigen. Verwacht wordt dat dit tot nog donderdagavond zal duren.

  3. Salah Abdeslam op proces in Parijs: ‘Ik heb alle beroepen achter mij gelaten om strijder te worden van Islamitische Staat’

    De vraag vooraf was wat ruim vijf jaar isolatie in een gevangeniscel met hem zou doen. Maar op dag één van het proces over de aanslagen in Parijs leek Salah Abdeslam te popelen om de microfoon te nemen en zich luid en duidelijk te positioneren als ‘strijder van Islamitische Staat’.

    Lees het volledige verslag van journalist Douglas De Coninck.

  4. Abdeslam reageert scherp nadat verdachte onwel werd: 'We worden al zes jaar als honden behandeld'

    Het proces over de aanslagen in Parijs is hervat, nadat een van de verdachten zich even onwel voelde. Hoofdbeklaagde Salah Abdeslam greep meteen opnieuw de kans om het woord te nemen en klaagde over de manier waarop hij en de andere verdachten behandeld worden. “We zijn al zes jaar als honden behandeld”, klinkt het.

    Het proces moest ruim een half uur stilgelegd worden nadat Farid Kharkhach zich onwel voelde. De man moet zich op het proces verantwoorden omdat hij valse identiteitspapieren leverde aan terroristen. Bij de hervatting van de zitting klaagden zijn advocaten over het detentieregime en de strenge veiligheidsmaatregelen.

    “Deze ochtend werden nog twee naaktfouilles uitgevoerd”, klonk het. “Totaal ongerechtvaardigd, er gaat geen enkel gevaar van hem uit. Vermits Karhkhach extreem verzwakt is, kan dit scenario zich in de toekomst nog voordoen.”

    Maar daarop nam ook Abdeslam het woord. “Wees voorzichtig met mensen”, klonk het bij Abdeslam. “Luister, meneer de voorzitter, wij zijn mannen, wij hebben rechten. Je moet ons niet als honden behandelen. In de gevangenis ben ik meer dan zes jaar als een hond behandeld. Ik heb zes jaar geen woord gezegd omdat ik weet dat ik na de dood zal herrijzen.” 

    Salah Abdeslam op de eerste dag van het proces in Parijs.Beeld AFP
  5. Voorzitter rechtbank: 'Dit is de start van een historisch proces'

    "We staan aan de start van een historisch en buitengewoon proces". Met die woorden opende voorzitter Jean-Louis Périès het terreurproces over de aanslagen in Parijs in 2015. 

    "Buitengewoon ja, zeker gezien het aantal betrokkenen, het aantal burgerlijke partijen, hun advocaten en de deskundigen in de zaal", aldus Périès, die iedereen oproep om respect te hebben voor het historische karakter van het proces. "De taak van het hof van assisen, waarvan ik de eer heb voorzitter te mogen zijn, is het onderzoeken van de aanklachten tegen elk van de beschuldigden en het trekken van de strafrechtelijke consequenties." 

  6. Abdeslam bij start proces: 'Er is geen andere god dan Allah'

    Hoofdbeklaagde Salah Abdeslam kreeg meteen het woord en verklaarde dat er geen "andere god dan Allah bestaat" en dat hij "een strijder van Islamitische Staat" is.

    "Allereerst wil ik getuigen dat er geen andere god is dan Allah en dat Mohammed zijn boodschapper is", aldus Abdeslam toen hij zich moest identificeren. Toen hem werd gevraagd naar zijn beroep, meldde hij dat hij elk beroep had opgegeven om een strijder van IS te worden. Op de vraag om de naam van zijn ouders te melden, antwoordde hij dat dat niet terzake deed. Ook verklaarde hij "geen woonplaats" te hebben.

    Daarna stond Mohamed Abrini, gekend als "de man met het hoedje" na de aanslagen in ons land, recht. Hij werd twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs. Ook onder meer Yassine Atar en Mohammed Amri werd gevraagd hun identiteit te bevestigen. 

    In totaal staan twintig verdachten terecht op het proces, waarvan er veertien aanwezig zullen zijn. Die zijn woensdagochtend allemaal overgebracht naar de rechtbank. Elf van hen, onder wie Abdeslam, namen plaats op een beklaagdenbank achter kogelvrij glas, drie andere verdachten - die in afwachting van het proces werden vrijgelaten - zitten voor de kooi.

    Beeld AP
  7. Proces officieel gestart

    Alle beklaagden zijn aangekomen in de rechtbank in parijs. Het proces is zonet officieel van start gegaan.

    De eerste dagen van het proces staan vooral in het teken van de burgerlijke partijstelling en een overzicht van het strafonderzoek.

    Rond 12.45 uur nam Abdeslam, met zwart mondmasker en zwart t-shirt, plaats op de beklaagdenbank, die zich achter een glazen kogelwerende kooi bevindt. Daar zullen in totaal elf verdachten plaatsnemen, drie anderen - die in afwachting van hun proces werden vrijgelaten - nemen voor de kooi plaats. 

  8. ‘We passeerden drie controles, maar niemand keek in het handschoenenkastje’: zo vluchtten de overlevende daders van de aanslagen van Parijs

    Woensdag start het proces rond de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, waarbij drie terreurcellen 130 mensen doodden. Een reconstructie aan de hand van gerechtelijke stukken toont aan dat alle terroristen verondersteld werden zelf te sterven. Maar drie van hen moesten op de vlucht.

    Lees meer.

    Beeld ap
  9. Waarom de dodentol nog een pak hoger had kunnen zijn dan 130

    Op 13 november 2015 doodden drie terreurcellen in Parijs 130 mensen. Was alles volgens het vooropgestelde plan verlopen, had de dodentol nog veel hoger gelegen, leert een reconstructie aan de hand van gerechtelijke stukken. Het proces rond de aanslagen start morgen onder wereldwijde mediabelangstelling.

    Lees meer.

  10. Voormalig Frans president Hollande over aanslagen Parijs: ‘Er moet sprake geweest zijn van tekortkomingen aan Belgische kant’

    François Hollande, president van Frankrijk op het moment van de terreuraanslagen in Parijs in 2015, heeft tijdens een interview met RTBF teruggeblikt op die aanslagen. De voormalige president, die zal getuigen tijdens het proces over de aanslagen, wijst met een beschuldigende vinger naar het Belgische gerecht.

    “In België wordt onderzocht of de politie bepaalde informatie heeft gemist, met name over de broers Abdeslam”, zegt Hollande daarover. De toenmalige president zegt te begrijpen dat het publiek verantwoording eist van de autoriteiten. Een deel van de verantwoordelijkheid ligt volgens hem in ons land: “Na een aanslag wordt altijd de vraag gesteld: hadden we het kunnen voorkomen? Velen zijn verijdeld, maar deze niet, dus er moet sprake zijn geweest van tekortkomingen aan Belgische kant, of van onze eigen geheime diensten.” 

  11. ‘Ik keer niet terug, tenzij om een aanslag te plegen’: hoe de aanslagen in Parijs voorkomen hadden kunnen worden

    Woensdag start het proces rond de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, waarbij drie terreurcellen 130 mensen doodden. Een reconstructie aan de hand van gerechtelijke stukken toont aan dat er maanden voorbereiding aan die aanslag voorafgingen. En dat er kansen gemist werden om de daders te stoppen.

    Lees de hele reconstructie.

  12. Terug naar Parijs, bij de start van het proces over de aanslagen: ‘We hebben ons niet door de terroristen laten intimideren’

    Hoezeer zijn Parijs en Frankrijk sinds de aanslagen van 2015 veranderd? Wij spraken met slachtoffers, getuigen en experts. Hoe kijken ze terug en hoe blikken ze vooruit op het proces dat volgende week start? ‘Salah Abdeslam is geen enkele emotie waard.’

    Lees meer.

    Beeld Franky Verdickt
  13. Terreurproces Parijs van start: wie staat er terecht?

    Het assisenproces over de terreuraanslagen van Parijs dat woensdag start, zal zo’n negen maanden duren. Er zijn 20 verdachten, zo’n 1.800 slachtoffers en 300 advocaten.

    Lees meer.

    Beeld AP