Ziekenhuizen moeten weer 25 procent van alle bedden op intensieve zorg voorbehouden voor coronapatiënten

© Het Nieuwsblad

Het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met Covid-19 blijft licht toenemen en daarom moeten de ziekenhuizen opnieuw schakelen naar fase 1A. Dat betekent dat ze 25 procent van de bedden op intensieve zorg moeten voorbehouden voor coronapatiënten. Er is nog geen reden tot paniek, klinkt het, maar men wil wel op alles voorbereid zijn.

tg
Bron: VRT Nws

Tussen 1 en 7 september zijn dagelijks gemiddeld 70 mensen in het ziekenhuis beland, een toename met 14 procent in vergelijking met de voorgaande periode van 7 dagen. In totaal liggen er momenteel 701 mensen in de Belgische ziekenhuizen na een besmetting met het coronavirus. Dat is 5 procent meer in vergelijking met vorige week. 225 patiënten verblijven op intensieve zorg, een stijging met 18 procent.

Uit cijfers van Sciensano van eind augustus blijkt dat de meeste mensen die nu nog in het ziekenhuis worden opgenomen met Covid-19 niet-gevaccineerden zijn. En vooral in de leeftijdsgroep 20 tot 39 jaar neemt het aantal opnames relatief meer toe. In die groep zijn ook minder mensen volledig gevaccineerd.

Het Comité Hospital & Transport Surge Capacity volgt de coronacijfers op de voet en vraagt als gevolg van de stijging van de ziekenhuisopnames aan alle algemene en universitaire ziekenhuizen preventief om op te schalen naar fase 1A tegen woensdag 15 september. Dat betekent dat ziekenhuizen 25 procent van de bedden op intensieve zorg voorbehouden aan coronapatiënten.

Om te vermijden dat ziekenhuizen hun capaciteit te laat zouden opschalen, vraagt de HTSC ze nu al om de komende dagen geleidelijk aan over te gaan naar de fase 1A van het spreidingsplan. Dat betekent heel concreet dat een kwart van de bedden op intensieve zorg voorbehouden moet zijn voor coronapatiënten. De ziekenhuizen moeten dat tegen ten laatste 15 september bereiken. Daarnaast moeten ze ook opnieuw beginnen met het registreren van de opnames van coronapatiënten in het weekend, vanaf zaterdag 18 september.

Mogelijk moet er daarna nog verder worden opgeschaald, maar omdat de volgende fase - 1B - meteen de helft van de IC-bedden voorbehoudt voor coronapatiënten en de stijging traag verloopt, voert het overlegorgaan net als in maart van dit jaar een tussenfase in, fase 1A+. Daarin moet een derde van de IC-capaciteit voor COVID-opnames worden gereserveerd. Ziekenhuizen waarvan de afdelingen intensieve zorg voor een kwart met coronapatiënten zijn gevuld moeten zelf de nodige stappen zetten om binnen de 48 uur over te schakelen naar die tussenfase.

Huzarenstukje voor ziekenhuizen

Dat de ziekenhuizen in ons land tegen 15 september opnieuw moeten opschalen naar de fase 1A van het spreidingsplan, wordt weer een huzarenstukje. Dat zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro.

“In de meest pessimistische modellen zitten we vogende week weer aan de 300 coronapatiënten op de dienst intensieve zorgen”, verklaart Cloet.

Om te voorkomen dat er nog verder moet worden opgeschaald en dat zorg opnieuw moet worden uitgesteld, is er volgens Cloet maar één oplossing: vaccineren, vaccineren en vaccineren. De vaccinatiegraad moet nog ophoog en dus moeten mensen die dat nog niet hebben gedaan, zich laten inenten.

“Het zijn de mensen die niet gevaccineerd zijn die in het ziekenhuis en mogelijk op intensieve zorgen terechtkomen. Slechts af en toe is er een patiënt bij die al deels of volledig gevaccineerd zijn”, verklaart ze. “Elk individu moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de groepsimmuniteit te verhogen. Het is jammer dat er mensen zijn die dat niet doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen