Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCoronavirus

Aantal zwaar zieke coronapatiënten neemt weer toe in ons land: ziekenhuizen reserveren bedden

Aantal zwaar zieke coronapatiënten neemt weer toe in ons land: ziekenhuizen reserveren bedden
Beeld Franky Verdickt

De ziekenhuizen in ons land gaan weer naar fase 1A. Een kwart van de bedden op de diensten intensieve zorg moet opnieuw voorbehouden worden voor coronapatiënten. Oorzaak is het stijgende aantal patiënten met Covid-19 dat opgenomen moet worden.

en

Het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met Covid-19 blijft toenemen, zo bleek vanmorgen al uit de dagelijkse cijferupdate van gezondheidsinstituut Sciensano

Tussen 1 en 7 september belandden elke dag gemiddeld 70 mensen in het ziekenhuis, een toename met 14 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen.

In totaal liggen er nu 701 mensen in de ziekenhuizen na een besmetting met het coronavirus. Dat is 5 procent meer in vergelijking met de vorige week. 225 patiënten verblijven op intensieve zorg, een stijging met 18 procent.

Niet-dringende zorg

De marge is met 2.000 IC-bedden in heel het land nog groot, maar omdat de patiënten vooral geconcentreerd zijn in bepaalde regio’s, zoals Brussel, is in twaalf ziekenhuizen de bezetting op intensieve zorg boven de 25 procent uitgestegen. In die ziekenhuizen wordt niet-dringende reguliere zorg nu uit noodzaak opnieuw uitgesteld. Dat staat in een brief van het Hospital & Transport Surge Capacity Comité (HTSC), die persbureau Belga kon inkijken. 

In Brussel is met 217 patiënten bijna een derde van het totale aantal in België opgenomen. Van de 225 IC-patiënten liggen er 75 of exact een derde in een Brussels ziekenhuis.

Om te vermijden dat ziekenhuizen hun capaciteit te laat zouden opschalen, vraagt de HTSC ze nu al om de komende dagen geleidelijk aan over te gaan naar de fase 1A van het spreidingsplan. Dat betekent heel concreet dat een kwart van de bedden op intensieve zorg voorbehouden moet zijn voor coronapatiënten. De ziekenhuizen moeten dat tegen ten laatste 15 september bereiken. Daarnaast moeten ze ook opnieuw beginnen met het registreren van de opnames van coronapatiënten in het weekend, vanaf zaterdag 18 september.

Tussenfase

Mogelijk moet er nadien nog verder worden opgeschaald, maar omdat de volgende fase - 1B - meteen de helft van de IC-bedden voorbehoudt voor coronapatiënten en de stijging traag verloopt, voert het overlegorgaan net als in maart van dit jaar een tussenfase in, fase 1A+. Daarin moet een derde van de IC-capaciteit voor COVID-opnames worden gereserveerd. Ziekenhuizen waarvan de afdelingen intensieve zorg voor een kwart met coronapatiënten zijn gevuld moeten zelf de nodige stappen zetten om binnen de 48 uur over te schakelen naar die tussenfase. 

Het Hospital & Transport Surge Capacity Comité benadrukt in zijn brief dat het de bedoeling is om nog hogere fases te voorkomen. Daarvoor is de spreiding van patiënten cruciaal, klinkt het. “Alleen een optimale spreiding, in solidariteit, over alle ziekenhuizen kan de reguliere zorg voor de niet-COVID-patiënten borgen.” Dat is niet alleen “uiterst belangrijk” voor de zorg voor de patiënten, maar ook voor de spreiding van de zorglast en de druk op het personeel, klinkt het. 

“Ook in Antwerpen en Luik opschaling nodig”

Marcel Van Der Auwera, voorzitter van het HTSC, zegt de opschaling niet automatisch betekent dat er een nieuwe golf aankomt. “Gelukkig heeft de vaccinatie ervoor gezorgd dat we nu niet met een exponentiële stijging zitten, zoals in die eerste golven”, zegt hij op Radio 1. “In het beste scenario is de opschaling binnenkort niet meer nodig, maar in het ergste geval zien we die stijging in opnames wel doorzetten en komen we in de volgende weken dicht bij 15 procent bezetting van de intensieve zorg door Covid-patiënten. Daar willen we niet op wachten.”

Brussel is volgens hem op dit moment “de motor van de epidemie”, maar ook andere provincies is er sprake van een hoge bezetting op intensieve. “In Antwerpen en Luik is zo’n 15 procent van de mensen op intensieve zorg coronapatiënt: ook daar is het tijd om bij te schakelen.”

Het Hospital & Transport Surge Capacity Comité is een overlegorgaan met onder meer epidemioloog Erika Vlieghe en intensivist Geert Meyfroidt, onder het voorzitterschap van Van Der Auwera, diensthoofd bij de FOD Volksgezondheid. Het HTSC werd in maart vorig jaar opgericht om de overheid bij te staan bij de coördinatie van de coronacrisis.