©  FRED DEBROCK

Jozef De Kesel klapt uit de biecht: “Niets misdadig aan een homoseksuele relatie”

Aartsbisschop Jozef De Kesel blikt deze week in HUMO terug op een bewogen jaar. Een jaar waarin hij darmkanker moest overwinnen én dat in tijden van corona. “Ik hoop dat we niet zomaar terugkeren naar de orde van de dag.”

wvb

De Kesel heeft het afgelopen jaar zijn taken als aartsbisschop noodgedwongen moeten doorgeven aan hulpbisschoppen. Maar ondertussen is hij aan de beterhand. “Enkele weken geleden kreeg ik te horen dat er geen sporen van kanker meer te vinden zijn in mijn lichaam.”

Dat de verschrikkelijke ziekte weleens slecht had kunnen aflopen, boezemde De Kesel geen angst in. Dat zou volgens hem weinig te maken hebben met zijn geloof. “Ik ken mensen die zeer gelovig zijn en bang zijn voor de dood. En ik heb ongelovige mensen gekend die de dood net erg sereen tegemoet gingen”, vertelt hij aan HUMO. “In het evangelie staat trouwens dat Jezus enorme angsten uitstond vóór zijn dood.”

Bang van de ander

De Kesel gaat in het interview geen enkel onderwerp uit de weg. Zo worden ook de opmars en de standpunten van het Vlaams Belang aangeraakt. “Ik voel dat mensen bang zijn van de ander, gewoon omdat die anders is. Migranten en moslims zouden onze samenleving ontwrichten, heet het dan. Ik geloof dat niet. Veel mensen overschatten het aantal moslims in België: ze denken dat een kwart van de bevolking moslim is, terwijl ze volgens de statistieken minder dan 10 procent uitmaken. Ik ga er wel mee akkoord dat je de grenzen niet zomaar kunt openzetten”, aldus De Kesel in HUMO.

De aartsbisschop ligt niet echt wakker van racisme, althans niet letterlijk. “Ik heb het geluk een goede slaper te zijn. Maar sommige getuigenissen kunnen me diep raken.” Armoede is dan weer wel een groot zorgenkindje. “Politici en burgers moeten daartegen vechten, dat moet een prioriteit zijn. Een samenleving waar veel armoede heerst, is een samenleving in gevaar.”

 ©  BELGA

Onvergeeflijk

Terug naar zijn winkel dan, het katholiek geloof. Naar aanleiding van het Vaticaan dat homoseksuele relaties onlangs weer een ‘zonde’ en een ‘ongerijmdheid’ noemde, zegt De Kesel: “Dat heeft me diep bedroefd. Homoseksualiteit was ook in ons land tot het einde van de 19de eeuw strafbaar, maar de wetenschap heeft intussen bewezen dat er niets misdadig is aan een homoseksuele relatie.”

Ook over het seksueel misbruik in de kerk, neemt De Kesel geen blad voor de mond. “Het is onvergeeflijk. Het is een grote kwetsuur die we nog een hele tijd zullen meedragen. Het probleem zal nooit volledig verdwijnen”, zegt hij. “Sommigen voelen zich blijkbaar seksueel aangetrokken tot kinderen. Dat is geen Europees of kerkelijk probleem: het is universeel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER