© Robin Fasseur

Radja Nainggolan doet gulle gift aan Antwerps kinderziekenhuis: “Blij om weer positief in de belangstelling te staan”

Lachende gezichten woensdagnamiddag in het Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen, want voetballer Radja Nainggolan kwam in samenwerking met vzw Stisa speelgoed uitdelen. Patiënten blij, personeel blij en Radja ook. De Antwerpenaar genoot van de positieve belangstelling, die hij na zijn rit onder invloed door Antwerpen wel kon gebruiken. “Ik kan de klok jammer genoeg niet terugdraaien, maar het belangrijkste is nu dat ik die kids blij kan maken”, aldus de speler van Antwerp FC.

Hannes Van Gael

De initiatiefnemer van de gulle gift is Stijn De Bruycker, voorzitter van vzw STISA. De organisatie schenkt speelgoed aan kinderziekenhuizen en nam contact op met Radja Nainggolan. Een buitenkans, want de voetballer speelt voor het eerst in zijn profcarrière in België en heeft een imago recht te trekken. Er kwam dus snel een ‘ja’ vanuit de entourage van Nainggolan.

Blije kinderen, blije Radja

Zo mocht het Paolaziekenhuis in Antwerpen woensdag veel speelgoed in ontvangst nemen. “En daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee”, was Brigitte Janssen, hoofdverpleegkundige van de dienst hospitalisatie, in de wolken met de gulle gift. “We spenderen onze budgetten voornamelijk aan infrastructurele zaken en niet in de eerste plaats aan speelgoed. Dan is zo’n extraatje altijd welgekomen.”

Ook Jesse (15) was enthousiast over het speelgoed en de komst van de profvoetballer. Hij werd dood geboren, maar kwam er na een reanimatie toch door, weliswaar met veel zuurstoftekort. Samen met Brigitte Janssen poseert hij trots met zijn gesigneerd truitje van ... Ajax. “Oei, dat is de verkeerde club. Maar wel de juiste kleuren”, grapte Radja over het rood-witte shirt.

De 16-jarige Zakaria kreeg een gesigneerde bal. ©  Robin Fasseur

Gesigneerde bal

Jessica (11) kreeg dan weer een setje ‘diamond painting’ om met veel glitter te schilderen. Ze zit al vier weken in het ziekenhuis met ondergewicht. “Maar dit soort zaken zorgen voor afleiding en maken het verblijf voor haar veel draaglijker”, zegt de moeder van Jessica.

Zakaria (16) moet zes keer per jaar in het ziekenhuis zijn voor een behandeling tegen de ziekte van Crohn, een darmaandoening. De gesigneerde bal die hij van Nainggolan kreeg toverde een dikke smile op zijn gezicht. Nora (2) mocht het ziekenhuis vandaag verlaten, maar deed dat niet zonder het kleurboek dat ze van de profvoetballer in ontvangst mocht nemen.

Nora( 2) kreeg een kleurboek. ©  Robin Fasseur

En Nainggolan zelf, die vond het ook wel fijn. “Het doet me plezier om deze kinderen, die toch vaak met beperkingen door het leven gaan, op te zoeken. Sommige kinderen zitten lang op een ziekenhuiskamer. Dan is het fijn om met dit soort evenementen een lach op hun gezicht te toveren. Ik heb de uitnodiging (van Stisa, red.) dan ook meteen aanvaard”, benadrukte de voetballer van ’s lands oudste voetbalclub.

Imago opsmukken

“De kinderen zijn het belangrijkste, maar nu kom ik ook eens positief over”, verwees Nainggolan naar zijn misstap op de Scheldekaaien, waar hij te snel en onder invloed met de wagen reed. “Wij, profvoetballers, komen vaak negatief in de kijker te staan. Het goeie, daar ziet men niet naar. Wat er gebeurd is, is gebeurd en dat kan ik jammer genoeg niet terugdraaien. Iedereen maakt fouten en het is nu zaak dat zoiets me nooit meer overkomt.”

Opvallend, Nainggolan werd geflankeerd en gechauffeerd door zijn advocaat Omar Souidi. Het rijbewijs van de voormalige Rode Duivels is immers nog steeds ingetrokken. “Dat is nog het grappigste. Dan krijg je een brief om het (zijn rijbewijs, red.) te gaan ophalen en dan is het er niet.” Souidi wees de aanwezige pers er toen op dat de kinderen centraal stonden en niet het voorval op de Scheldekaaien.

Nainggolan werd geflankeerd door zijn advocaat Omar Souidi ©  Robin Fasseur

Ook Nainggolan, die tijdens zijn presentatie bij Antwerp zei dat hij een voorbeeldfunctie voor de jeugd wou uitoefenen, benadrukte dat de kinderen woensdag het belangrijkste waren. “Positieve dingen, zoals deze dag, dat is voor mij een voorbeeldfunctie uitoefenen. Veel meer dan de slechte zaken, die vaak niet eens voor de helft kloppen. Ik wil in de eerste plaats een voorbeeld zijn voor mijn familie. Wat ik verkeerd doe, blijft in mijn familie en dan kan ik de kritiek van de mensen echt wel missen”, aldus Nainggolan, van begin tot eind geflankeerd door zijn raadsman.

Souidi had twee weken geleden ook al een communiqué de wereld in gestuurd. Daarin vermeldde hij dat Nainggolan “een goed doel zou selecteren om een vrijwillige bijdrage te storten waarmee de verkeersveiligheid gediend zal zijn” en dat zijn cliënt “een waardig ambassadeur van Antwerp wil zijn”.

De gift aan het ziekenhuis staat los van die bijdrage aan de verkeersveiligheid én is een goede stap in de goede richting wat het ambassadeurschap betreft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal