MR-voorzitter Bouchez over invoering coronapas in Brussel: "Mislukking van Brusselse coronabeleid"

Georges-Louis Bouchez de voorzitter de Franstalige liberalen (MR) is in "Terzake" erg scherp over de coronapas die wellicht wordt ingevoerd in de hoofdstad. "Het toont de mislukking van het Brusselse coronabeleid aan", zegt hij scherp. Vergelijkingen met Frankrijk doet hij van de hand: "In de rest van het land is een hoge vaccinatiegraad bereikt zonder zo'n coronapas."

De Franstalige liberalen zitten dan wel in de federale regering die de modaliteiten rond de coronapas hebben goedgekeurd. In Brussel -waar ze het effectief willen invoeren voor onder meer horecabezoeken- zitten ze in de oppositie. Bouchez is niet te spreken over die invoering in de hoofdstad. Het duidt volgens hem op de mislukking van het Brusselse coronabeleid.

"80 procent van het land is gevaccineerd en dat zonder coronapas", zegt hij. "De lage vaccinatiegraad in het Brussels gewest is vooral in gemeenten met een lagere socio-economische situatie. Met een coronapas viseren ze de restaurantbezoekers of wie naar de opera gaat. Dat zijn niet noodzakelijk de locaties die vaak bezocht worden door wie niet-gevaccineerd is."

"Er is sprake van een 'tweestrijdigheid'. We zien vaccinatiecentra sluiten en tegelijk zeggen ze dat de Brusselse cijfers niet hoog genoeg zijn", zegt Bouchez in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bovendien vindt Bouchez dat het coronapas gevaccineerden een "vals gevoel van veiligheid" geeft. "Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is slechter nu dan tijdens dezelfde periode vorig jaar", aldus de MR-voorzitter. "Uiteraard zijn de vaccins dé sleutel, maar we moeten oppassen met te doen alsof je alles kunt doen als je een coronapas hebt. Blijf voorzichtig."

80 procent van het land is gevaccineerd en dat zonder coronapas

Daarnaast noemt hij het niet-verplichten van de vaccinatie, maar wel een coronapas invoeren "valse vrijheid". "Je kunt niet zeggen dat mensen de vrije keuze hebben om zich al dan niet te laten vaccineren en als ze dan "de foute" keuze maken toch nog het leven moeilijk maken", zegt Bouchez. "Als je echt de vrijheid geeft om je te laten vaccineren, dan moet je accepteren dat sommige mensen het niet gaan doen."

In Frankrijk bestaat zo'n coronapas al. Hoe werkt dat in de praktijk? "Terzake" trok naar Rijsel:

Videospeler inladen...

"De situatie in Frankrijk is niet te vergelijken met die bij ons", zegt Bouchez in het tweede deel van het gesprek in" Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen