© ATV

Minister Vandenbroucke wil nog niet af van mondmaskerplicht: “Niet goed dat die maatregel nu al in vraag wordt gesteld”

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil de mondmaskers voorlopig nog niet loslaten. Dat laat hij weten aan Radio 1. “Het is niet goed dat die maatregel nu al in vraag wordt gesteld.”

wvb
Bron: HLN

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet afgelopen zondag verstaan voorstander te zijn van de afschaffing van de mondmaskerplicht. “Het is onbegrijpelijk dat we in Vlaanderen gegijzeld worden door de lage vaccinatiegraad in Brussel”, zei de politicus bij VTM Nieuws. “We moeten natuurlijk wel voorzichtig blijven en net zoals bij de gewone griep onze voorzorgen nemen, maar eigenlijk is het niet meer redelijk dat zowel het professionele als het recreatieve leven worden bepaald door regels waar geen draagvlak meer voor is”, klonk het.

Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens en Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert sluiten zich daarbij aan. Zij vinden dat de coronamaatregelen opgeheven mogen worden.

Sterke stijging

Vandenbroucke gaat niet akkoord. Zeker nu de ziekenhuizen weer schakelen naar fase 1A door het stijgende aantal ernstig zieke coronapatiënten. “We zien een vrij sterke stijging van het aantal mensen met Covid-19 dat opgenomen wordt op de diensten intensieve zorg”, bevestigt de minister.

Volgens Vandenbroucke zijn er twee zaken nodig om de ziekenhuizen te ontlasten. “We moeten meer mensen vaccineren én zorgen dat het virus minder rondgaat”, zegt hij. “Dat kan onder meer door het dragen van een mondmasker. Het is niet goed dat die maatregel nu al in vraag wordt gesteld. Voorzichtigheid is aangewezen.”

De minister maant aan tot voorzichtigheid, ondanks de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen. We mogen niet op onze lauweren rusten. “Het is een beetje simpel om het zo voor te stellen. Er is nu ook al een verschil in maatregelen tussen Vlaanderen en Brussel. In Vlaanderen is men al een stuk soepeler, kijk maar naar hoe het is om op café te gaan. We moeten opletten dat we ons in Vlaanderen niet in slaap applaudisseren. In Antwerpen is bijvoorbeeld ook een belangrijk deel van de mensen nog niet gevaccineerd.”

Vandenbroucke benadrukt dat patiënten niet in de steek worden gelaten door meer bedden vrij te houden voor coronapatiënten. Anderzijds geeft hij toe dat er een grote achterstand is door uitgestelde zorg en dat die ook leed veroorzaakt. “We zouden patiënten alleen in de steek laten als we niet sterk genoeg optreden tegen het virus”, luidt het. “De klacht van de ziekenhuizen is terecht, maar er is maar één goede oplossing: voorzichtig blijven, niet aankondigen dat morgen al alles voorbij is, meer vaccineren en nog even doorbijten.”

Verplichte vaccinatie

Verder zegt de minister dat hij niet gelooft in verplichte vaccinatie. “Dat is een kreet. Ik wil je dat wel eens zien doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER