Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Hoofdarts begrijpt niet dat coronapatiënten meer bedden krijgen: “Grote gevolgen voor gevaccineerden”

Gisteren kregen de Belgische ziekenhuizen de opdracht om opnieuw een kwart van de bedden op intensieve zorg vrij te houden voor Covid-patiënten. Een onbegrijpelijke beslissing volgens Geert Van Assche, hoofdarts van het UZ Leuven. Door deze maatregel zal opnieuw meer reguliere zorg uitgesteld moeten worden. Nadat zijn ziekenhuis tientallen Covid-patiënten uit regio’s met een lage(re) vaccinatiegraad heeft moeten overnemen, pleit Van Assche voor een algemene vaccinatieplicht. “Want de toename van ernstig zieke Covid-patiënten was te vermijden. Dit heeft grote gevolgen voor gevaccineerde landgenoten.”

jvh
Bron: VRT NWS, Belga

De hoofdarts van UZ Leuven klonk behoorlijk boos en gefrustreerd in “De ochtend” vanmorgen. De beslissing om ziekenhuizen opnieuw te verplichten een kwart van hun bedden op intensieve zorg vrij te houden voor Covid-patiënten is volgens hem moeilijk te begrijpen. “Dit gaat de reguliere zorg weer achteruitstellen”, zucht hij. “Bovendien vallen in de realiteit nog meer dan een kwart bedden weg voor reguliere patiënten. “De overheid houdt geen rekening met gesloten bedden door personeelstekort. En ook dat wordt na drie coronagolven een groot probleem.”

LEES OOK: Minister Vandenbroucke wil nog niet af van mondmaskerplicht: “Niet goed dat die maatregel nu al in vraag wordt gesteld”

“Wij begrijpen ook niet dat deze maatregel niet kon wachten tot het volgend Overlegcomité, waarbij tenminste alle regio’s aan tafel zitten”, vult Van Assche aan. “Dit is gisteren afgekondigd, maar volgens ons zonder breed overleg.”

Zo veel mogelijk vaccineren

Volgens de hoofdarts is het niet eerlijk dat de maatregel ook geldt in regio’s met een indrukwekkende vaccinatiegraad, zoals in, het grootste deel van Vlaanderen het geval is. “Coronavaccinatie is momenteel een persoonlijke keuze in België, maar dat heeft implicaties”, aldus Van Assche. “De toename van ernstig zieke Covid-patiënten in bepaalde regio’s zoals Brussel was volgens ons te vermijden. En dit heeft grote gevolgen voor de overgrote meerderheid van gevaccineerde landgenoten.”

De oplossing ligt volgens Van Assche dus voor de hand: zoveel als mogelijk Belgen zo snel mogelijk vaccineren. Hij pleit voor de invoering van een verplichte vaccinatie voor iedereen. “Ik weet dat dat wettelijk niet evident is, maar we moeten iets doen”, benadrukt hij. “Vlaanderen is wereldkampioen in vaccinatiegraad. We mogen toch minstens ook verwachten dat dit in de rest van het land ook toeneemt. Als dat niet lukt met een vriendelijk verzoek, dan zal een verplichting uiteindelijk toch moeten.”

Bovendien neemt de wil bij het zorgpersoneel volgens Van Assche ook af om nog extra patiënten op te nemen als de meesten niet gevaccineerd zijn. “Dat worden moeilijke discussies op de werkvloer, dat kan ik u verzekeren”, zegt hij. “Wij hebben tientallen patiënten overgenomen uit Brussel, Wallonië en Noord-Frankrijk het afgelopen anderhalf jaar, alleen al in UZ leuven. Maar in ziekenhuizen in regio’s die wereldkampioen zijn in vaccinatiegraad kan je dat echt niet meer behoorlijk uitleggen op dit moment. Volgens mij begint men zich in heel Vlaanderen ernstige vragen te stellen.”

Vandenbroucke: “Vlaanderen niet in slaap applaudisseren”

Vicepremier en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt het geen goede zaak dat er vragen gesteld worden bij de beslissing om een kwart van de IC-bedden in ziekenhuizen voor te behouden voor Covid-patiënten. “We moeten voorzichtig blijven en niet voortdurend aankondigen dat het morgen de volledige vrijheid is en dat het afgelopen is. Dat is niet slim”, zei hij in De Ochtend op Radio 1. “We moeten opletten dat we ons in Vlaanderen niet in slaap applaudisseren.”

De beslissing van het Hospital & Transport Surge Capacity Comité (HTSC) raakte woensdag bekend. Om te vermijden dat ziekenhuizen hun capaciteit te laat zouden opschalen, wordt hen gevraagd nu al geleidelijk over te gaan naar fase 1A van het spreidingsplan. Dat betekent heel concreet dat een kwart van de bedden op intensieve zorg voorbehouden moet zijn voor coronapatiënten.

“We zien een sterke stijging van de Covid-opnames op intensieve zorg”, legde minister Vandenbroucke donderdag uit. “Het is dan een normale reactie om de ziekenhuizen te vragen voorzorgen te nemen.”

Hoofdarts Geert Van Assche van het UZ Leuven noemde, ook in De Ochtend, de beslissing van het HTSC onbegrijpelijk. Hij vreest dat door de maatregel opnieuw meer reguliere zorg uitgesteld zal moeten worden. “We laten patiënten precies in de steek als we niet voldoende krachtig optreden tegen het virus”, reageerde Vandenbroucke. “De klacht van de ziekenhuizen is terecht, maar er is maar 1 goede oplossing. Dat is dat we moeten voorzichtig blijven en niet voortdurend mogen aankondigen dat het morgen de volledige vrijheid is en dat het afgelopen is. Dat is niet slim.”

Vandenbroucke roept ook op om nog meer mensen te vaccineren, maar is geen voorstander van verplichte vaccinatie. “Dat is een kreet. Ik wil dat wel eens zien doen, iedereen tussen 0 en 100 jaar vaccineren.” Vandenbroucke waarschuwt voor genoegzaamheid en wijst erop dat ook in Vlaanderen nog meer mensen gevaccineerd moeten worden. “We moeten opletten dat we ons niet in slaap applaudisseren. In Antwerpen bijvoorbeeld is een belangrijk deel van de volwassenen nog niet gevaccineerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER