Archieffoto

Grobbendonk maakt jacht op wasbeer: "Elke ochtend controleren we de vallen"

Langs de Kleine Nete in Grobbendonk staan kooien om wasberen te vangen. Hoewel ze er snoezig uitzien, zijn wasberen invasieve exoten die bestreden moeten worden. "Ze vreten hier alles kapot", vertelt bijzondere veldwachter Luc Van de Vyver aan Radio 2 Antwerpen. Ze zijn trouwens niet alleen in de Kempen al opgemerkt. Ook op de grens van Mortsel en Boechout werd er al één gevangen.

Langs de Kleine Nete in Grobbendonk staan kooien om wasberen te vangen. "Wij controleren elke ochtend of we prijs hebben. Tot hiertoe zijn er enkel twee katten in de val gelopen. Die hebben we natuurlijk opnieuw vrijgelaten", vertelt bijzondere veldwachter Luc Van De Vyver. Wasberen zijn handige en slimme dieren. Daarom zijn de kooien extra beveiligd als ze dichtklappen.  

Als invasieve exoot moeten wasberen in Vlaanderen bestreden worden. "Enkel de wolf is zijn natuurlijke vijand. Maar zoveel lopen er daar ook niet van rond. De wasbeer is heel schadelijk voor de inheemse fauna. Wasberen eten kikkers, salamanders maar ook vogels die op de grond broeden. Ook vuilniszakken worden door de beestjes kapot gereten en geplunderd", weet Van de Vyver. 

Parasieten en castreren

"De wasberen zijn in de Kempen aan een opmars bezig. Ze komen uit Nederlands Limburg en dringen dieper en dieper in Vlaanderen door", zegt Van de Vyver. "Als we de dieren kunnen vangen, gaan ze naar het opvangcentrum in Oudsbergen. Ze moeten dan een maand in quarantaine omdat ze besmettelijke spoelwormen hebben. Dat zijn parasieten die ook voor de mens gevaarlijk zijn. Daarna volgt sterilisatie of castratie. Als het kan, gaan ze naar een dierentuin die wasberen kan opvangen." 

Dat ze er schattig uitzien, maar dat allerminst zijn, weet onder meer Beatrix Schroyens van de watermolen op de Kleine Nete. "Ongeveer een jaar geleden hebben we hier een wasbeer gehad, die gevangen was in de regio Mortsel/Boechout", vertelt ze. Haar man, die ook boswachter is, was er een val gaan zetten, op vraag van mensen die er één gezien hadden. 

"Mijn kleinzoon vond het meteen een schattig diertje, toen ze hier aankwamen. Tot we wat dichterbij kwamen. Het was heel agressief, de tanden bloot, echt zoals een beer uiteindelijk. Jammer genoeg was de enige mogelijkheid het dier te euthanaseren."

De wasbeervallen langs de Kleine Nete

Meest gelezen