Het KMI waarschuwt in heel het land met 'code geel' voor onweer.
Volledig scherm
Het KMI waarschuwt in heel het land met 'code geel' voor onweer. © Getty/KMI

KMI waarschuwt met ‘code geel’ voor intense buien en onweer: waar en wanneer wordt onweer verwacht? Onze weerman blikt vooruit

Het KMI waarschuwt vanaf de middag in heel België met ‘code geel’ voor onweer. “We verwachten intense en onweerachtige buien met lokaal veel neerslag op korte tijd en ook kans op hagel”, klinkt het. Er kan tot 15 millimeter regen op een uur tijd vallen, en het onweer kan gepaard gaan met windstoten van 60 km/u of lokaal nog iets meer. VTM-weerman Frank Duboccage legt uit wat we kunnen verwachten bij code geel. 

17 reacties

  • Annette Van Meervelde

    3 jaar geleden
    Nu valt er hier in Essen, een plensbui, en komt de zon er terug door... Eigenlijk duveltjes kermis
  • Yves Pinoy

    3 jaar geleden
    Op woensdag in Gent centrum, was er in de late namiddag/vooravond een regenbui gedurende een dik half uur en er viel 20,3 mm/20,3 liter per vierkante meter gedurende die korte periode. Bij vrienden die niet in het centrum woonden hebben ze geen druppel regen gezien. Het zijn hele korte maar felle buien. Ik vraag me af hoe het met het waterpeil in onze beken, rivieren, stromen, kanalen, zeker in Wallonië. Kunnen zij dergelijke fenomenen al aan of is er een kans op alweer waterellende?
  • jan boden

    3 jaar geleden
    Een dak met een hellingsgraad en het afgevoerde water opvangen voor hergebruik. Geen parkings meer vol met asfalt maar met waterdoorlatend materiaal. Een plat dak functioneert als een zwembad dat snel overstroomt.
  • Ricky Rivalis

    3 jaar geleden
    Roy, het aantal priemgetallen is oneindig en dat kan je bewijzen met de stelling van Euclides (een Griek die 400 jaar voor Christus leefde). Blijkbaar zijn we sindsdien niet slimmer geworden. Maar ben wel akkoord dat ze veel sneller code geel hadden moeten geven voor gans het land. Ze gaven eerst code geel in Wallonie, en pas als het al begon te onweren in Vlaanderen was het plotseling daar ook code geel. Zo kan ik het ook natuurlijk, als 't onweert zeggen dat het gaat onweren.
  • ringo van der pulst

    3 jaar geleden
    Het dak van de action is ingestort door gebrek aan onderhoud van de afvoeren.Ik denk dat er hier in geraardsbergen veel zijn die nu hun dak afvoeren gaan nakijken,ikke toch.Het was wel heel extreem.Als klinkers uit de grond geslagen worden is het al serieus .Als de bovenlucht niet genoeg beweegt kan je nooit voorspellen of de onweders al in henegouwen of in limburg zullen losbarsten.Bij genoeg wind kan het evengoed voor zuid holland zijn.