Claude Joseph (links) leek na de moord de sterke man te worden, maar moest uiteindelijk Ariel Henry (rechts) als premier dulden.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Haïtiaanse gerecht wil premier Henry verhoren over zijn banden met hoofdverdachte van moord op president Moïse

In het Caraïbische land Haïti wil de openbare aanklager huidig premier Ariel Henry verhoren. Het gerecht wil meer weten over de contacten tussen de premier en Joseph Felix Badio, een voortvluchtige hoofdverdachte van de moord op president Jovenel Moïse begin juli. Henry zou met die man twee keer gebeld hebben kort na de aanslag.

De uitnodiging voor premier Henry om dinsdag bij de openbare aanklager langs te komen, houdt geen verplichting in en is erg beleefd gesteld. "Ik zou erg dankbaar zijn als u zou komen, gezien uw status als een hooggeplaatste functionaris", zo luidt de uitnodiging. Het kantoor van de premier heeft nog niet gereageerd en het is dus niet zeker dat Henry op de uitnodiging ingaat.

De uitnodiging zou een gevolg zijn van informatie die het gerecht heeft opgevraagd bij gsm-operator Digicel Haïti. Dat bedrijf wil geen verdere commentaar geven, maar uit die gegevens zou volgens de Haïtiaanse pers gebleken zijn dat premier Henry wel heel nauwe contacten heeft met Joseph Felix Badio. Die man wordt gezocht omdat hij mogelijk betrokken zou zijn bij de moord op president Jovenel Moïse begin juli en Badio zou zelfs de opdrachtgever kunnen zijn.

Uit die telefoongegevens zou nu blijken dat premier Henry twee keer met Badio gebeld heeft en dat slechts enkele uren na de aanslag op de president en toen Badio vlakbij diens woning was. Premier Henry heeft eerder toegegeven dat hij Badio goed kent en hij heeft hem zelfs verdedigd. Zo denkt hij dat Badio niet in staat is om de moord te organiseren of te bevelen, maar het is uiteraard aan het gerecht om dat uit te zoeken.

Wie zijn al die mensen?

Joseph Felix Badio is sinds de moord op de president spoorloos. De man werkte voor de anticorruptie-eenheid bij Justitie, maar werd daar in mei -enkele maanden voor de moord- ontslagen wegens wangedrag.

Ariel Henry is 71 en een gewezen neurochirurg. Hij werd enkele dagen voor de moord op president Jovenel Moïse begin juli aangesteld om als premier een nieuwe regering te vormen. Door de moord op Moïse leek dat niet door te gaan en wekenlang leek het alsof aftredend premier Claude Joseph de nieuwe sterke man zou worden. Midden juli was die plots bereid om de macht toch af te staan en kon Henry alsnog premier worden. Hij moet nu nieuwe verkiezingen voor president en parlement voorbereiden. 

In de moordzaak zijn nu al een veertigtal mensen opgepakt, onder hen 18 Colombiaanse huurlingen. Het onderzoek wordt echter blijkbaar sterk tegengewerkt en een aantal onderzoeksrechters en speurders zijn na bedreigingen opgestapt. Martine Moïse, de weduwe van de vermoorde president en overlevende getuige van de aanslag, zei eerder in een interview dat erg machtige mensen in Haïti en elders achter de moord zitten en dat nog niemand van hen opgepakt is.

Meest gelezen