Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken?

Roken is slecht voor de gezondheid, maar in welke mate verbetert die als je stopt? De jongens van het wetenschappelijk YouTube-kanaal asapSCIENCE leggen het stap vor stap uit.

vwh

Twintig minuten na je laatste sigaret zijn er al verschillen merkbaar. Je bloeddruk en hartslag worden normaal. Dat komt omdat het nefaste effect van de nicotine wegebt. Last van koude vingers en tenen? Dump de sigaretten en ze worden weer warm. Na twee uur hunker je naar een nieuwe dosis nicotine en kan je bijzonder humeurig worden. De kans bestaat ook je moeilijk kan inslapen omdat nicotine de aanmaak van dopamine, ook bekend als het gelukshormoon, verhoogt. Een plotse vermindering van de dopamine kan het neveneffect met zich meebrengen.

Acht uur na het roken verdwijnt de geïnhaleerde koolstofmonoxide en krijg je weer meer zuurstof. Bij mensen die lang rookten leidt de koolstofmonoxide echter tot grotere rode bloedcellen die op termijn klonters en een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Wie sigaretten al een volledige dag links laat liggen, zal iets meer hoesten. Dat komt omdat het lichaam de vervuilende stoffen wil uitstoten. Op dat moment is je risico op hartziektes al aanzienlijk gedaald. Na twee dagen is alle nicotine uit je lijf en beginnen beschadigde zenuweinden weer te groeien. Daarnaast beginnen je smaakpapillen weer optimaal te werken - je eten zal dus beter smaken. Let wel: als je jarenlang rookte, kunnen de smaakpapillen beschadigd blijven.

Ergste voorbij

Na drie dagen kunnen allerlei vervelende afkickverschijnselen de kop opsteken, denk aan misselijkheid, humeurigheid en hoofdpijn. Het goede nieuws is dat het ergste hierna voorbij is. Na een maand is het risico op diabetes type 2, kanker en hartaandoeningen fors gedaald. Geef het drie tot negen maanden tijd en je longcapaciteit kan volledig hersteld zijn. Het hoesten is verdwenen, net als kortademigheid. Een jaar gestopt? Dan heb je de helft minder kans op een hartkwaal. Na tien jaar is je risico op longkaker gehalveerd. Hou je het vijftien jaar vol? Dan is je hartconditie zo goed als dezelfde als iemand die nooit een sigaret heeft aangeraakt.

Hoe je lijf zal herstellen is uiteraard afhankelijk van persoon tot persoon. Hoeveel rookte je? Hoe lang? Er is ook steeds een kans dat je jouw lichaam onomkeerbaar beschadigt. “Begin daarom bij voorkeur nooit met roken”, zo luidt het advies aan het einde van het filmpje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond