Terrassen werden gestut omdat ze dreigden in te storten. ©  Jozef Croughs

Plus ArtikelResidentie Platanus

25 gezinnen uit rot appartement gezet, nu stuurt zus van architect “dreigmail”

Sint-Truiden -

Nadat hun woningen door problemen in de constructie onbewoonbaar verklaard werden, moesten de bewoners van de Truiense residentie Platanus deze zomer in allerijl verhuizen. In een opmerkelijke mail vraagt de zus van de architect nu om begrip voor de bouwpromotor en het architectenbureau “die ook financieel en emotioneel lijden door wat er gebeurd is.”

Jozef Croughs en Joos Meesters

Zo’n zes jaar geleden werd begonnen met de bouw van Residentie Platanus aan de Luikersteenweg in Brustem. De 25 appartementen, met een gemiddelde prijs rond 300.000 euro, gingen vlot van de hand. Het klonk dan ook aantrekkelijk: in de residentie, die deel uitmaakt van woonproject Parc du Sud, zou je wonen in een rustige omgeving in het groen, maar toch dicht bij de stad.

LEES OOK. Reconstructie: hoe rot hout Truiense eigenaars Parc du Sud al jaren verontrust

Maar al na twee jaar doken de eerste problemen op. In sommige appartementen lekte het plafond. In 2018 moesten er zelfs terrassen gestut worden omdat ze dreigden in te storten. Het probleem? Het onderzoek van de gerechtsdeskundige loopt nog, maar de eigenaars vermoeden dat de houten platen die gebruikt werden in de houtskeletbouw bij de bouwwerken nat geworden zijn, waardoor er nu bruinrot is opgetreden.

Begin deze zomer was de situatie zo zorgwekkend dat het stadsbestuur van Sint-Truiden de 25 appartementen onbewoonbaar liet verklaren. De bewoners moesten halsoverkop op zoek naar een nieuw onderkomen.

Mail

Residentie Platanus is een realisatie van architectenbureau Axcis en projectontwikkelaar Oicon, waarvan de zaakvoerders een koppel vormen. Intussen werd Oicon opgesplitst in de vennootschappen Opzet en Grondnatie. Zaterdag ontvingen de gedupeerde eigenaars tot hun verbazing een e-mail die ondertekend werd door twee namen. Volgens meerdere betrokkenen is een van de twee de zus van de architect. Ze is bovendien eigenaar van een garage in residentie Platanus.

Residentie Platanus.  ©  Jozef Croughs

In de mail klaagt ze aan dat er bewarend beslag gelegd werd op de onroerende goederen van Opzet en Grondnatie. Dat is een maatregel van de rechtbank om te vermijden dat goederen verkocht worden voordat de schuldeisers er beslag op kunnen leggen. “Dit is een uitermate nadelig gegeven voor de werking van beide firma’s”, klinkt het in de brief. “Het beslag betekent concreet dat er geen verkopen van onroerende goederen meer kunnen gebeuren. De inkomsten van de firma’s drogen hierbij op. Het is vergelijkbaar met een winkel openhouden waar je als uitbater niets mag verkopen.” En dat zou ook voor de eigenaars wel eens negatieve gevolgen kunnen hebben, waarschuwt de mail. “Het resultaat van deze actie is nu net wat de mede-eigenaars moeten proberen te vermijden want het is nefast voor de kans op recuperatie van gelden.” De briefschrijver pleit dan ook voor onmiddellijke opheffing van het bewarend beslag.

Gebrekkig

Luc Linders, advocaat van de mede-eigenaars, is niet onder de indruk van de mail. “Dat bewarend beslag is half augustus gelegd, nadat wij de rechtbank hadden uitgelegd dat er redenen zijn om onze vordering veilig te stellen. Wie uiteindelijk de verantwoordelijkheid zal dragen, moet nog uitgemaakt worden, maar wat nu al als een paal boven water staat, is dat mijn cliënten een appartement gekocht hebben dat gebrekkig is. In de wet staat duidelijk dat de promotor tien jaar aansprakelijk is voor dergelijke zware gebreken.”

“De architect is een sluwe vos. Nu zouden wij plots medelijden moeten hebben, maar toen wij op straat gezet werden, had hij ook geen medelijden”

Gedupeerde eigenaar

Als de vennootschappen toch goederen zouden willen verkopen, kunnen ze trouwens uitzonderingen aanvragen op het bewarend beslag. “Dat zou dan kunnen op voorwaarde dat de opbrengst wordt veilig gesteld op een rekening. Maar daarover hoor ik geen woord van de raadsman van Opzet. Als er een probleem is, mogen ze me via de gebruikelijke kanalen contacteren en dan zullen we dat in alle redelijkheid bekijken.”

De mail vermeldt ook een mogelijke oplossing die door de architect zou zijn uitgewerkt om de draagkracht van het aangetaste hout te herstellen. “Hij kondigt al drie jaar een oplossing aan”, zegt Linders. “Hij mag zijn voorstellen aan de gerechtsdeskundige bezorgen. Voor alle duidelijkheid: wij vragen niet liever dan een duurzame oplossing, want we zijn geen vragende partij om het hele gebouw af te breken.”

Emotioneel lijden

Opmerkelijk: in de mail wordt ook begrip gevraagd voor de situatie van de bouwpromotor en het architectenbureau. “Heeft er al eens iemand bij stilgestaan dat de bouwpromotor, het architectenbureau en de verschillende aannemers ook schade hebben en financieel en emotioneel lijden door wat er gebeurd is?”, klinkt het. En ook: “We kunnen ons niet voorstellen dat jullie de verschrikkelijke problemen die je zelf meemaakte toen je plots zonder woonst zat, aan andere mensen wil wensen. Deze mensen zijn net even onschuldig aan de situatie als jullie zelf.”

Syndicus Pascal Pierco. ©  Tom Palmaers

Maar dat kan op bitter weinig begrip rekenen bij de gedupeerden. “Er zijn 25 gezinnen uit hun huis gezet. Die moeten een lening afbetalen en tegelijk huren”, zegt Pascal Pierco, syndicus van residentie Platanus. “Ze leven in totale onzekerheid. Het is absoluut niet onze bedoeling dat die vennootschappen failliet gaan, maar ze moeten de rollen nu ook niet omdraaien.”

Sluwe vos

Een gedupeerde die zijn naam niet in de krant wil, gelooft helemaal niet in de goede bedoelingen van de schrijver van de mail. “De architect is een hele sluwe vos. Het zou me zelfs niet verbazen als hij de brief zelf geschreven heeft. Nu zouden wij plots medelijden moeten hebben, maar toen wij op straat gezet werden, had hij ook geen medelijden.”

LEES OOK. Kris en Ingrid moesten eigen woning op zes dagen verlaten: “Dertig jaar voor niets gewerkt”

De timing van de mail is wellicht niet toevallig. Dinsdag vindt immers een algemene vergadering plaats van de verenigde eigenaars. “Het doel is om verdeeldheid te creëren en om schrik in te boezemen”, zegt de gedupeerde. Ook het pleidooi om tot een constructieve oplossing te komen noemt hij “niet geloofwaardig”. “We zijn al meer dan vier jaar bezig en nu zou hij plots een plan hebben om alles te herstellen. Wat denk je dat er gaat gebeuren als dat bewarend beslag wordt opgeheven? Dan brengt hij alle bezittingen in veiligheid en laat hij de vennootschap failliet gaan. Hij lacht ons gewoon uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer