Vlaamse zorgkoepels willen coronapas voor bezoekers in ziekenhuizen: "Moeten virus daar weghouden"

De Vlaamse zorgkoepels roepen nogmaals op om ook in Vlaanderen de coronapas te verplichten voor bezoekers van ziekenhuizen en woonzorgcentra. Dat schrijft De Morgen. In Brussel komt die verplichting er wellicht vanaf 1 oktober. Als het aan de zorgkoepels ligt, blijft Vlaanderen niet achter. Ook federaal minister Vandenbroucke (Vooruit) is voor, maar zegt dat de beslissing daarvoor op Vlaams niveau moet worden genomen.

"Onze ziekenhuizen zijn unaniem vragende partij om de coronapas op te leggen voor bezoek", zo bevestigt Margot Cloet van zorgkoepel Zorgnet-Icuro het bericht in De Morgen. Met de coronapas - het Covid Safe Ticket - kan je bewijzen dat je gevaccineerd bent tegen het coronavirus of recent negatief getest bent. Tot dusver is dat alleen verplicht als je op reis gaat of een evenement wilt bijwonen. Maar Brussel, waar de coronacijfers niet goed zijn, wil dat vanaf 1 oktober uitbreiden naar de horeca en naar ziekenhuisbezoek.

"Het is nog helemaal niet zeker dat het er komt", legt Anne Vanrenterghem uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Vlaanderen kan niet achterblijven, zegt Cloet. "Dat om ten eerste iedereen nog eens duidelijk te maken dat het heel belangrijk is om je te laten vaccineren. Ten tweede ook om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen zo maximaal mogelijk coronavrije omgevingen zijn. Als je gevaccineerd bent, kan je minder makkelijk besmet worden, kan je het virus ook minder gemakkelijk overdragen. Ook willen we zo onze medewerkers beschermen."

Praktische beslommeringen

Maar kan dat soms dan niet leiden tot complexe of schrijnende situaties? Cloet benadrukt dat die zelfs met een coronapas te vermijden zijn. "We moeten er ook voor zorgen dat de meest kwetsbare mensen, zoals palliatieve patiënten of kinderen, niet verstoken blijven van bezoek. Het alternatief is dat je een test laat afnemen en het resultaat kunt voorleggen. Zo kan je laten zien dat je niet besmet bent met corona."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

We moeten er ook voor zorgen dat de meest kwetsbare mensen, zoals palliatieve patiënten of kinderen, niet verstoken blijven van bezoek

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro

Ze geeft wel toe dat de zorginstellingen momenteel nog niet georganiseerd zijn op controles van coronapassen. "We zullen moeten bekijken hoe dat praktisch in zijn werk kan gaan en dat zal waarschijnlijk wel wat beslommeringen met zich meebrengen. Ik denk dat het gewoon hyperbelangrijk is om nu het signaal te geven dat we absoluut willen dat het virus uit de woonzorgcentra en uit de ziekenhuizen blijft."

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke laat intussen weten het voorstel te zullen bespreken binnen de Vlaamse regering, althans voor de Vlaamse zorginstellingen. Hij heeft daarvoor advies gevraagd aan de Vlaamse taskforce zorg, waarin ook de zorgkoepels zetelen.

Minister Vandenbroucke (Vooruit): "Deelregeringen moeten zelf beslissen"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is zelf wel een voorstander van het idee van de zorgkoepels. "Persoonlijk lijkt me dat een goed voorstel. Je zorgt zo voor veiligheid voor het zorgpersoneel en voor de mensen die in het ziekenhuis verblijven. Dan ben je er zeker van dat wie in het ziekenhuis komt ofwel gevaccineerd is, ofwel - als dat niet het geval is - negatief getest is voor covid."

Hij benadrukt wel dat de bal daarvoor niet meer in zijn kamp ligt. "De verantwoordelijkheid om dat uit te voeren, zal liggen bij de deelstaten. We zijn op dit moment een verandering aan het aanbrengen in het wettelijke kader. Dat moet het mogelijk maken om de coronapas te gebruiken voor bezoek aan ziekenhuizen of rustoorden, àls een deelregering dat wenst."

BBTK is voor

De socialistische vakbond is alvast voorstander van het voorstel. In de ziekenhuizen en woonzorgcentra werken met een coronapas, kan volgens federaal secretaris Jan-Piet Bauwens helpen om mensen aan te sporen om zich te laten vaccineren. "Dat kan zeker in een overgangsperiode gebruikt worden tot de vaccinaties overal op een voldoende hoog peil zijn", aldus Bauwens. 

Ook bij het zorgpersoneel leeft de vraag. "Dat personeel is moe. Velen hebben ook geen normale zomervakantie gehad. Er is onbegrip voor de mensen die zich niet willen laten vaccineren", klinkt het.

Meest gelezen