Ook voor grote technologiebedrijven was “war on terror” een lucratieve onderneming

Het jongste anderhalf decennium hebben grote technologiegroepen zoals Amazon, Facebook, Google, Microsoft en Twitter in het kader van de oorlog tegen het terrorisme aan contracten met de regering van de Verenigde Staten vele miljarden dollars verdiend.

Dat is de boodschap van een rapport van het Action Center on Race and the Economy en de actiegroepen LittleSis en MPower Change.

Pentagon en Homeland Security

“Sinds het begin van de oorlog tegen het terrorisme kon in de Verenigde Staten een enorme toename van overheidscontracten met Amazon, Facebook, Google, Microsoft en Twitter worden opgemerkt”, zeggen de onderzoekers. “De groei aan contracten met de Amerikaanse autoriteiten viel samen met een tijdstip waarop de webplatformen van de grote technologiebedrijven een alomtegenwoordig karakter verwierven.”

In het rapport wordt nog opgemerkt dat de grootste contracten werden toegewezen door het Pentagon en het Department of Homeland Security.

De onderzoekers merken op dat in totaal door de Amerikaanse autoriteiten voor minstens 44,5 miljard dollar contracten aan de grote technologiebedrijven werden toegewezen. “Bij 86 procent van alle contracten die Amazon tijdens die periode met de Amerikaanse overheid sloot, kon een verband met de oorlog tegen het terrorisme worden gelegd”, betogen de onderzoekers. “Bij Google werd een niveau van 77 procent opgetekend.”

Twee jaar geleden kon vooral bij Amazon en Microsoft een sterke stijging worden opgemerkt. Amazon ondertekende toen bijna vijf keer meer contracten die de strijd van de Amerikaanse overheid tegen het terrorisme moesten helpen dan vier jaar voordien. Bij Microsoft was er sprake van een verachtvoudiging.

Doorstroming

Het rapport wijst ook op een duidelijke link die op de arbeidsmarkt tussen de Amerikaanse overheidsinstanties en de grote technologiebedrijven kan worden opgemerkt. “Honderden voormalige overheidsmedewerkers hebben daarbij posities ingenomen bij multinationals die grote contracten hebben gekregen”, luidt het.

“Een voorbeeld daarvan is Jared Cohen, een voormalig medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die later bij Google de divisie Jigsaw, een technologie-incubator die tot doel heeft bedreigingen voor open samenlevingen te onderzoeken, oprichtte. Een van de eerste projecten bij Jigsaw was het ontwikkelen van instrumenten voor terrorismebestrijding voor sociale-mediaplatforms.”

“Nog een voorbeeld is Steve Pandelides, die meer dan twintig jaar voor het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft gewerkt en daarna directeur beveiliging werd bij Amazon Web Services.”

De actiegroepen hebben opgeroepen tot de introductie van strengere regels om de doorstroming van personeel van overheidsdiensten naar grote technologiebedrijven sterker te reguleren.

(lb)

Meer