België krijgt mogelijk 750 miljoen euro minder van Europees relancepakket

België zal mogelijk 750 miljoen euro minder relancesteun krijgen dan gepland omdat het land economisch beter presteert dan andere lidstaten van de Europese Unie. Dat zegt de Nationale Bank. Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) is niet ongerust. “Dit is goed nieuws”, zegt hij. Voor Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) spreekt echter van een foute keuze met een bittere nasmaak.

In juni oordeelde de Europese Commissie positief over een Belgisch herstelplan met 5,9 miljard euro steun. Maar dat bedrag kan volgend jaar nog worden herzien op basis van de economische prestaties, zegt de Nationale Bank.

“Op basis van de zomerprognose van de Europese Commissie zou België 750 miljoen euro minder kunnen krijgen dan momenteel gepland omdat de economische prestaties van België recent beter waren dan die van andere lidstaten van de Europese Unie.”

Goed nieuws

België gaat met het geld onder meer meer investeren in groene mobiliteit en technologie. Er komen ook maatregelen om het groeiende droogteprobleem aan te pakken en om biodiversiteit te herstellen. Begin augustus werd al een eerste schijf van 770 miljoen euro overgemaakt.

Dat België mogelijk minder geld zal krijgen, is voor bevoegd staatssecretaris Thomas Dermine geen probleem. “Het is goed nieuws omdat het een gevolg is van een hogere economische groei. Dat is een bewijs dat het economisch herstel van België goed loopt.” 

Dermine bevestigt dat de Europese subsidies lager kunnen uitvallen bij de finale berekening in juni volgend jaar. “Maar de impact op onze financiën van een hogere groei is zeker en vast positiever dan een potentiële vermindering van onze subsidie-enveloppe”, zegt hij. 

Foute keuze

Vlaams minister van Begroting en Financiën Matthias Diependaele is het niet eens met Dermine: “Dat onze economie zo hard aantrekt, is uiteraard een goede zaak”, zegt hij. “Maar dat er daardoor minder geld wordt voorzien vanuit Europa, is bijzonder wrang. Het goed bestuur van de beste leerlingen van de klas – en dus de landen waar de economie zich sneller herstelt – wordt hierdoor niet beloond, zelfs integendeel.”

Maar Diependaele engageert zich dat de investeringen van 4,3 miljard euro, voorzien in Vlaamse relanceplan, behouden blijven, ongeacht hoeveel van Europa wordt ontvangen.

Voor de Vlaamse minister maakt de Europese Commissie een foute keuze om het geld op basis van de nu besliste parameters te verdelen: “Werkloosheid weegt bijvoorbeeld heel zwaar door”, betoogt hij. “Daardoor krijgen landen die het slecht doen op dat vlak een pak meer geld dan andere landen.”

“De Europese economie moet snel aantrekken”, aldus nog Diependaele. “Dat doe je bij voorkeur door de sterkste economieën eerst te laten doorstarten, want die trekken dan de minder goede economieën mee. Europa gebruikt hier nu de omgekeerde weg.”

Meer