Ex-topman Kansspelcommissie Peter Naessens veroordeeld voor interne hacking

 ©  Boumediene Belbachir

Bron: BELGA

Peter Naessens, de voormalige directeur van het secretariaat van de Kansspelcommissie, is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden met uitstel omdat hij de toenmalige IT-directeur van de commissie, Norbert Boyen, ertoe had aangezet de mailbox te hacken van Etienne Marique, de toenmalige voorzitter van de commissie. Boyen werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden met uitstel.

De bal ging aan het rollen toen voorzitter Marique in mei 2019 een klacht indiende tegen Naessens en Boyen omdat die servers van de Kansspelcommissie zouden gestolen en verkocht hebben. Dat bleek niet te kloppen en dat dossier werd geseponeerd, maar de klacht leidde wel tot een onderzoek van het Centrum Integriteit, waarbij aan het licht kwam dat Boyen, op vraag van Naessens, de mailbox van Etienne Marique had gehackt en een hoop mails had gekopieerd en op een usb-stick had gezet. 

Beide mannen bekenden de feiten en werden, net als Etienne Marique, op non-actief gezet. 

Volgens de verdediging maakte het hele verhaal deel uit van een machtsstrijd die binnen de Kansspelcommissie gaande was. “Etienne Marique was al 20 jaar voorzitter, terwijl een voorzitter hoogstens twee termijnen van zes jaar kon doen”, zei Anne Marie De Clerck, advocate van Peter Naessens. “Mijn cliënt is in 2015 directeur geworden nadat zijn voorganger, Marc Callu, was opgestapt en adviseur was geworden van een belangengroep van gokbedrijven. Als directeur van het secretariaat wilde mijn cliënt komaf maken met een aantal wantoestanden en de bemoeienis van de politiek benoemde commissie. Dat werd hem niet in dank afgenomen.”

Zwartmaken

Het was ook om Naessens een hak te zetten dat Etienne Marique in mei 2019 een klacht indiende over de zogenaamd gestolen servers, aldus nog de verdediging: “Nog geen dag nadat mijn cliënt verhoord was in het tuchtonderzoek naar die beweerde diefstal, werden hij en ik al gecontacteerd door een journalist van La Dernière Heure en stond het hele verhaal in de krant. Het was duidelijk dat er gelekt was en het de bedoeling was mijn cliënt zwart te maken. Om zich te kunnen verdedigen is hij op zoek gegaan naar de bron van het perslek. Dat was een noodsituatie.”

Volgens de verdediging was de strafvordering onontvankelijk omdat het Centrum Integriteit de hacking op het spoor kwam toen het een mail kon lezen die Naessens naar zijn advocate had gestuurd. Naessens was ook verplicht mee te werken aan het onderzoek van het Centrum Integriteit, wat zijn rechten van verdediging zou schenden. Beide argumenten werden door de rechtbank van de hand gewezen.

De rechtbank was het wel met de verdediging eens dat er een conflict woedde binnen de Kansspelcommissie, maar kon dat de feiten niet rechtvaardigen, luidde het: “Betrokkenen zijn niet enkel slachtoffer geweest van dat conflict. Ze wisten perfect welke andere, legale weg ze konden bewandelen.”

Misbruik van functie

De rechtbank tilde dan ook zwaar aan de feiten, ook al omdat Boyen en Naessens als leden van de Kansspelcommissie ook officieren van gerechtelijke politie waren.

“De feiten zijn uitermate ernstig”, klonk het in het vonnis. “Beiden hebben als topambtenaar misbruik gemaakt van hun bevoegdheid en daarmee elke ethiek geschonden die verbonden is aan hun functie.”

Peter Naessens kreeg ook een geldboete opgelegd van 24.000 euro, waarvan één derde met uitstel, en Norbert Boyen een geldboete van 20.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Beiden kunnen wel nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen