Amerikaanse inflatie verliest lichtjes aan kracht

De Amerikaanse inflatie kwam in augustus uit op 5,3 procent op jaarbasis. Dat zijn 10 basispunten minder dan verwacht. De kerninflatie was eveneens lager dan verwacht. Economen gingen uit van een kerninflatie van 4,2 procent, maar die bleef uiteindelijk beperkt tot 4 procent.

De inflatie zit nu al enkele maanden in de lift in de Verenigde Staten. Sinds mei is de inflatie er telkens in geslaagd om de kaap van 5 procent te ronden. Het is nu de eerste keer sinds het inflatiecijfer dat plafond heeft doorbroken dat de geldontwaarding aan kracht verliest. In juni en juli bedroeg de inflatie nog 5,4 procent. In augustus was dat cijfer afgezwakt met 10 basispunten tot 5,3 procent.

Stijgende energieprijzen

Het inflatiecijfer ligt net onder de verwachtingen van de economen bevraagd door de Dow Jones. Zij gingen ervan uit dat de inflatie in augustus zou uitkomen op 5,4 procent, een evenaring dus van de voorgaande maanden. Ook de kerninflatie lag lager dan verwacht. De economen hadden voorspeld dat die 4,2 procent zou bedragen op jaarbasis. Maar de uiteindelijke kerninflatie kwam uit op 4 procent, of 20 basispunten minder.

De prijsstijgingen zijn onder meer het gevolg van de oplopende energieprijzen. De energieprijzen zijn 25 procent hoger dan een jaar geleden en de benzineprijzen zijn in die periode met 42 procent gestegen. Dit jaar hebben heel wat landen de coronamaatregelen versoepeld waardoor er opnieuw meer zaken zijn toegelaten, zoals naar het kantoor gaan voor ons werk. De toename van de economische activiteit zorgt ervoor dat we opnieuw meer energie verbruiken.

“Tijdelijke factoren aan basis hoge inflatie”

Verschillende functionarissen van de Federal Reserve hebben al meermaals benadrukt dat de hoge inflatiecijfers van de afgelopen maanden het gevolg zijn van tijdelijke factoren. Zij noemen knelpunten in de toeleveringsketen, tekorten aan essentiële producten zoals halfgeleiders en een verhoogde vraag naar goederen als belangrijke oorzaken voor de prijsstijgingen. “Die zullen op een gegeven moment weer tot normale niveaus dalen”, luidt hun redenering.

De markten verwachten dat de Federal Reserve dit jaar nog zal starten met het terugschroeven van het opkoopprogramma. De beleidsmakers van de Fed hebben zelf al aangegeven dat zij het tempo van hun maandelijkse obligatieaankopen waarschijnlijk voor het einde van het jaar zullen beginnen te vertragen.

“Inflatie blijft nog even boven de 5 procent”

“Hoewel de vertraging van de inflatie welkom is, betwijfelen wij dat de inflatie nog voor het einde van het eerste kwartaal van 2022 duurzaam onder de grens van 5 procent zal duiken”, merkt ING-econoom James Knightley op. “De kerninflatie zal vóór het tweede kwartaal van 2022 met moeite onder 3,5 procent duiken.”

De econoom verwijst daarbij onder meer naar een studie van de National Federation of Independent Business (NFIB) die aantoont dat 49 procent van de kleine handelszaken momenteel de prijzen verhoogt. 44 procent overweegt om de komende maanden de prijzen naar boven bij te stellen. “Dit wijst er dus op dat we binnenkort geen significante matiging van de opwaartse prijsdruk mogen verwachten”, aldus Knightley.

Voorts verwacht hij dat de hoge woonkosten de komende maanden een opwaartse impact kunnen hebben op de inflatie. “De huisvestingscomponenten van de inflatie zullen in de tweede helft van dit jaar het belangrijkste aandachtspunt zijn en kunnen op zich bijna een vol procentpunt aan de jaarlijkse inflatie toevoegen”, klinkt het.

Wall Street opende in de plus na de bekendmaking van de inflatiecijfers. De Dow Jones ging 0,2 procent hoger en de Nasdaq deed er 0,4 procent bij. De S&P500 steeg met 0,3 procent.

Lees ook:

(bzg)

Meer