Tot 30 miljoen Britten kunnen over enkele maanden een derde coronaprik krijgen

De Britse regering opent de mogelijkheid om tot 30 miljoen mensen een derde vaccin tegen het coronavirus te geven. Het gaat om mensen boven de 50 jaar en ook jongeren die een gezondheidsrisico inhouden. Londen geeft de voorkeur aan extra vaccinaties boven een winter met mogelijk nieuwe lockdowns.

Volgens de Britse overheid heeft de vaccinatiecampagne in het land meer dan 112.000 mensen het leven gered en 24 miljoen besmettingen vermeden. Minister van Gezondheid Sajid Javid wil dan ook op die weg verder gaan om een nieuwe opstoot van het virus deze winter te voorkomen.

Daartoe zullen tot 30 miljoen Britten -in zowel Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland- een derde vaccin kunnen krijgen. Het gaat om mensen met een zwakke gezondheid, mensen boven de 50 jaar en anderen die in de gezondheidssector werken. Londen geeft de voorkeur aan het vaccin van Pfizer/BioNTech, maar niet exclusief. Het derde vaccin zou worden toegediend zes maanden na de tweede prik.

Ook elders in de wereld is er heel wat discussie of een derde prik nodig of wenselijk is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is geen voorstander en heeft liever dat die vaccins gebruikt worden in de derde wereld om de verspreiding van het virus en van een mogelijk nieuwe gevaarlijke variant te voorkomen. Ook in ons land woedt de discussie.

Het aantal besmettingen nu ligt hoger dan die van een jaar geleden, waarschuwde professor Chris Whitty, de belangrijkste medische adviseur van de Britse regering. Anderzijds zijn we dankzij de vaccinaties nu beter gewapend tegen het virus. Zo zou 99 procent van de overlijdens de voorbije maanden bestaan uit mensen die niet of niet volledig gevaccineerd waren.

Die vaccinatie is niet het enige wapen van in Londen. De regering houdt ook nog een "plan B" achter de hand met het eventueel verplichten van mondmaskers en het enkel toelaten van gevaccineerde mensen bij grote evenementen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen