Marleen Temmerman

Professor Marleen Temmerman over derde boostervaccin in het Westen: “Laat ons eerst de rest van de wereld vaccineren”

De discussie voor een derde boostervaccin is volop aan de gang. De Britse premier Boris Johnson kondigt een derde boostervaccin aan vanaf de leeftijd van 50 of ouder. Ons land wil een derde prik voor mensen met verzwakt immuunsysteem. Maar experts waarschuwen dat een derde vaccinatie weinig zin heeft, als de vaccinatiegraad wereldwijd nog zo laag ligt.”Wij zijn beschermd met twee vaccins, dus laat ons nu werken om ook de rest van de wereld te vaccineren”, vertelt gynaecologe en professor Marleen Temmerman vanuit Kenia aan VRT NWS. 

“Het heeft geen nut om een derde vaccin toe te dienen aan de volledige bevolking”, vertelt professor Marleen Temmerman aan VRT NWS. Volgens de Gentse gynaecologe, die al geruime tijd in Kenia woont, is er geen bewijs dat het toedienen van een derde boostervaccin nuttig is. “Het kan misschien nuttig zijn voor een kleine groep mensen met een verminderde immuniteit of voor risicogroepen. Maar iedereen in België of Europa een derde vaccin geven, gaat veel minder opbrengen dan de vaccins naar Afrika of andere (laag gevaccineerde) landen in de wereld brengen. Zo kunnen we voorzien dat de hele wereld aan een vaccinatiegraad van 70 tot 80 procent komt.” 

"We moeten de beschikbare vaccins zo vlug mogelijk over de wereld verdelen", zegt Marleen Temmerman vanuit Kenia.

Videospeler inladen...

Er treden mutaties op en die blijven niet beperkt tot Afrika, die verspreiden zich uiteraard ook naar Europa

Marleen Temmerman

Volgens Temmerman is er in Afrika en op andere plaatsen waar de vaccinatiegraad laag is, veel virus in omloop. “Er treden mutaties op en die blijven niet beperkt tot Afrika, die verspreiden zich uiteraard ook naar Europa”. Om met zijn allen veilig te zijn, vindt ze dat we de beschikbare vaccins zo snel mogelijk moeten verspreiden over de wereld. "Zo zijn we met z’n allen meer resistent." 

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) lijkt haar redenering te volgen. Eerder vandaag zei hij in de Kamer dat het misschien meer aangewezen is om vaccinatie in de derde wereld te organiseren, dan een derde prik in ons land. 

Beluister het interview met Marleen Temmerman op Radio 1

Wat houdt het Westen tegen?

Europa heeft een veel grotere vaccinvoorraad opgeslagen, dan ze nodig hebben, aldus Temmerman. “In theorie is er het COVAX-programma”.  Het COVAX-programma is een initiatief van onder meer de Verenigde Naties. Het programma wil de vaccinatie-ongelijkheid wegwerken tussen de rijkere en de armere landen. “Maar de vaccins komen hier in Afrika maar met mondjesmaat toe”, gaat Temmerman verder. 

Europa volledig vaccineren en Afrika niet, is onmogelijk vindt Temmerman. “Vanuit humaan en solidair perspectief valt dit niet te verdedigen. Zelfs uit eigenbelang niet, want het virus blijft zo de wereld rondgaan.”

COVAX-programma
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Toch hebben sommige Afrikaanse landen hun voorraad vaccins moeten teruggeven aan het COVAX-programma, omdat ze de dosissen niet op tijd toegediend kregen. Volgens de gynecologe is er vooral een tekort aan het vaccin. Ze geeft wel aan dat er vaccintwijfel bestaat en dit een van de redenen is waarom sommige Afrikanen geen vaccin willen.

"Vaccinatietwijfel is overgewaaid vanuit het Westen", stelt Temmerman. "Ook bij ons in België, in Europa zijn er mensen tegen een vaccin.” Onbegrijpelijk vindt de gynaecologe. “Door het vaccin zien we bijna geen gevaccineerde mensen meer sterven of met zware COVID-complicaties in het ziekenhuis belanden. Dus het vaccin werkt, nu moet het nog in Afrika geraken.”

Hoe vaccinatiegraad wereldwijd verhogen?

Landen die vaccins te veel hebben, moeten grote hoeveelheden geven aan landen met een tekort aan vaccins, stelt de professor. “Daarnaast moeten we blijven investeren om zelf in Afrika die capaciteit aan te maken”, aldus Temmerman. "Zo zijn onder meer Senegal en Zuid-Afrika bezig, met steun van Europa en de VS, om zelf deze capaciteit te ontwikkelen." 

"We leven in een globale wereld, je kan geen eiland Europa of eiland Afrika creëren", gaat de professor verder.  "Het enige wat zal werken is internationale solidariteit", besluit Temmerman. 

COVAX-programma
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen