Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Protest tegen strenge quarantaines in onderwijs klinkt steeds luider: ook ministers en koepels zijn tegen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelt één voorwaarde: als het onderwijs versoepelt, moet het elders strenger.Beeld BELGA

De discussie over de strikte test- en quarantaineregels op school blijft de gemoederen beroeren. Gisteren riep een groep ouders uit Gent al op om ze te herzien, en nu willen ook de onderwijskoepels en verschillende ministers dat. Volgens de eerste schattingen van het CLB zitten al meer dan 1.000 Vlaamse schoolkinderen in quarantaine.

“We hebben de indruk dat de situatie op de scholen echt wel veilig is, en de problemen zich meestal voordoen in andere sectoren”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Laat ons dus eerst eens kijken of daar andere maatregelen genomen moeten worden voor we de scholen weer zo goed als dicht doen.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) had maandag al laten weten dat hij Sciensano gevraagd heeft om de regels te herbekijken en gisteren zei ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) een aanpassing te willen. 

Ook viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) vindt dat “kinderen en hun ouders niet het slachtoffer mogen worden”. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) volgt hen, maar stelt wel één voorwaarde: als het onderwijs versoepelt, moet het elders strenger. “Het is dan des te meer aangewezen om kinderen vanaf 12 jaar die grootouders bezoeken in woon-zorgcentra en ziekenhuizen, te vragen om een Covid Safe Ticket (CST) te tonen”, zegt hij. “Zoals het ook des te meer noodzakelijk wordt dat dat klaslokalen goed geventileerd zijn en er overal CO2-meters aanwezig zijn.” In oktober worden de regels voor scholen geëvalueerd, klinkt het nog.